Válasszatok: korona vagy politika?

Fotó: GÁL ELŐD

Ha két szóban kellene jellemezni a 2020-as évet, akkor azt mondhatnánk: koronavírus, választások. Valójában azonban sokkal többről szólt az év. Megpróbáltuk időrendi sorrendben összeszedni azokat a történéseket, amelyek megkerülhetetlenek, ha számot vetünk a tavalyi évről, és azokat az anyagainkat, amelyeket sokan olvastatok.

A január

nem lacafacázott, rögtön belecsapott a lecsóba, a korondi polgármester szilveszterkor, Homoródfürdőn történt balesetével kezdődött minden, de aki még Katona Mihálynál is népszerűbb volt az év első hónapjában, az a székelyudvarhelyi várostábla-mázoló.

A kedves anyagokból is jutott januárra. Abodi-Nagy Blankával első videóklipje apropóján beszélgettünk az erdélyi könnyűzenész pályáról, Isztojka Máté, a „tüzes szemű”, egyetemista cigánylegény pedig arról mesélt Editnek, hogy szeretné megismertetni a cigányságot a világgal.

Januárban ismerhettük meg Lázár Dénes történetét, aki a 2. magyar hadsereg katonájaként részt vett a II. világháború magyar szempontból legtragikusabb ütközetében, az 1943. január 12-én kezdődött csatában, a Don-kanyarban. A hetvenhetedik évfordulón unokája, Jakab Lázár mesélte el nagytatája történetét Barninak.

Top 5:

  1. Elkapták az udvarhelyi táblamázolót (30.124)
  2. A korondi polgármester szilveszterkor balesetezett Homoródfürdőnél (23.507)
  3. Cigányozott, feljelentették (19.770)
  4. Részletek a korondi polgármester balesetéről (12.605)
  5. Megismertetni a cigányságot a világgal (11.545)
A zárójelben megjelenő szám az egyedi olvasók számát jelöli.

Ebben a hónapban olvashatták Ufó kalandjait a kis román-székely világban, azaz a parajdi sóbányában, és Magyari Lajosnak, az UTCA alapítójának és Csányi Attilának, a Tegyünk Egymásért Egyesült alapítójának afférját.

Közéleti szempontból talán január legfontosabb híre volt, hogy millióktól eshetett el Székelyudvarhely a költségvetés kiigazítás után egy félreértés nyomán, amiről már nem tudjuk meg, hogy mennyire lehetett szándékos. Az RMDSZ-es holdudvar szerint, amely a kórháznak külön hozott 10 millió lejt, Székelyudvarhely azért nem kapott támogatást, mert a polgámesteri hivatal nem kért. „Nem azt kérdezték, hogy kérünk-e, hanem azt, hogy van-e a városnak tartozása” – válaszolt a polgármester.

Szintén januárban alakult meg az Erdélyi Magyar Szövetség, ahol mi is ott voltunk arra is keresve a választ, hogy mi lesz az MPP-ből kiebrudalt Gálfival és a mellette felsorakozó udvarhelyi Néppárttal (most már tudjuk, mi: POL). A pártokon belüli konfliktus és főleg Szász Jenő miatt a pártfúzió létrejötte is kétséges volt, és amíg a bukaresti törvényszék jóvá nem hagyja, még mindig az.

fotó: EGYED UFÓ ZOLTÁN

A hónap végén egy 38 éves, székelyszenterzsébeti férfit kezdett el keresni a rendőrség, mivel rokonai közel négy éve nem tudtak kapcsolatba lépni vele.

Február

jól kezdődött számukra, hiszen az eltűntnek hitt szenterzsébeti a Facebook-messengeren tudatta bátyjával, hogy jól van.

Februárban dübörgött az udvarhelyi közélet: Gálfi Árpád polgármester pártjának, a Székelyudvarhelyért Pártnak január 23-án elindították bejegyzési eljárását. Ekkor már arról is lehetett sejtésünk, hogy kik szerveződhetnek köré, az általuk alapított Tiszta Kezekkel Székelyudvarhelyért Mozgalom februárban tartotta első összeröffenését. 

Top 5:

  1. Nem kell augusztusig várni a megemelt gyermekpénzre (29.072)
  2. Halálos baleset Énlakán (27.019)
  3. Koronavírus: Hargita megyében is figyelik az emberek (18.439)
  4. Eltűnt személyeket talált meg a rendőrség (17.544)
  5. Jelentkezett a keresett férfi (15.166)

Szintén hó elején Derzsi László helyi RMDSZ-elnök bejelentette, hogy indulna a polgármesteri tisztségért, és Csányi Attila is pályázott a bársonyszékre. A választások előszele azon is érződött, hogy a februári tanácsülésre is sokkal többen voltatok kíváncsiak, mint általában, ráadásul Szarvas Zsuzsanna néppártos tanácsos ekkor jelentette be, hogy az őt, családját és vállalkozását érintő fenyegetések miatt lemondott tanácsosi tisztségéből.

Persze, nem csak a közélet volt a téma. Nagyon sokan olvastátok Ufó kalandjait a Fan Courierrel, több ezren voltatok kíváncsiak arra, hogy hol és hogyan ismerkednek az udvarhelyiek, és a latin ritmusra rázó nyugdíjasok farsangi báljáról kiszivárgott videót is majdnem tizenkétezren néztétek meg. Majdnem tizenötezren pedig azt, hogyan verték meg Mr. Missht az udvarhelyi éjszakában, „mert magyar”.

A hónap végén már a koronavírus is kezdett égetőbb téma lenni, elsőként 24-én egy olasz kirándulásról gyulafehérvári diákcsoportot és tanáraikat helyezték karanténba, majd 27-én egy Gorj megyei férfinél kimutatták a vírust. A kormány válságstábot állított fel, és ekkor már Hargita megyében is elkezdték megfigyelni az embereket.

Márciustól

a vírus teljesen megváltoztatta az életünket. A hónap elején már érezni lehetett, hogy kardinális változások következnek: elkezdték lefújni a rendezvényeket, többek között a március 15-ei ünnepséget is. Felfüggesztették a repülőjáratokat, majd az oktatást. Az egész város arról beszélt, hogy van egy koronavírusos eset a kórházban: egy kamionsofőr, aki megjárta Olaszországot és Németországot, hazajött, otthon izolálta magát, majd jelentkezett a kórházban a koronavírus tüneteit érezve. Amikor a hatóságokat megkerestük, cáfolták a hírt: Lukács Antal kórházigazgató elismerte, hogy van gyanús eset, de nem igazolt, Tar Gyöngyi, a megyei közegészségügyi igazgatóság azt mondta, még csak gyanús eset sincs.

Top 5:

  1. Megtörte a csendet a közegészségügyi igazgatóság (60.349)
  2. Hogyan kerülte el a koronavírus Hargita és Szeben megyét? (52.621)
  3. Kár volt felvásárolni a sok kékszeszt (43.002)
  4. Az utcán érte a halál az idős férfit (38.685)
  5. Nincs nyomtatód, de kéne a kijárási nyilatkozat? (29.530)

Szükségállapotot hirdettek Romániában, először éjszakai, majd teljes kijárási tilalmat vezettek be, Udvarhelyen hangosbemondó figyelmeztetett arra, csak nyilatkozattal lehetett kijárni az utcára. A kijárási nyilatkozatot annyiszor változtatták, hogy beleszédültünk. Hús-vér emberek történeteit is megírtuk a számokon túl: miután gyógyszerészt kérdeztünk a betegségről, bemutattuk egy férfi történetét, aki beküzdötte magát a karanténba és egy Angliából hazatérő lány viszontagságos útját. Felrobbant a kommentszekciónk, mindenki a médiára mutogatott, erről is megvolt a véleményünk

Már nagyon sok eset volt országszerte, amikor a DSP megtörte a csendet: még mindig nincs igazolt eset Hargita megyében.

Nagyon szerettétek márciusban Sinka-Király Levente találkozását a bácsival, aki a kijárási korlátozásokat figyelmen kívül hagyva a temető felé vette az irányt. Edit Ne vegyél virágot, amíg… című publicisztikáját is sokan olvastátok, amit nők napján tettünk közzé. 

fotó: SINKA-KIRÁLY Levente

Ami az udvarhelyi politikát illeti, márciusban hatalmas üzengetés kezdődött azután, hogy Koszta Attila, az RDE Hargita egykori igazgatója megtámadta Gálfi pártjának bejegyzését a bukaresti törvényszéken arra hivatkozva, hogy a párt „szeparatista”, és veszélyezteti Románia területi egységét. Először az MPP üzent, hogy elutasítja Koszta akcióját, majd Koszta is üzent, Szász Jenő is beleszólt, erre Gálfi is visszaüzent.

Április

is főképp a koronáról szólt. Már a hónap elején igazolták az első esetet a megyében, amiről mi adtunk hírt elsőként. Etéden egy apa és fia lett koronás, az apa meghalt, majd többen is elkapták tőlük. Minket már ekkor kezdett kiborítani a hatóságok elérhetetlensége és hallgatása, és az, hogy történhet meg, hogy Etéden a betegek szomszédai beülnek egy dubába, megjárják Keresztúrt, majd Udvarhelyt, köztük egy lázas beteggel. És tudjuk, a hallgatás pletykákat szül, így röppent szárnyra az a szóbeszéd is, hogy szucsávaiak vannak karanténban a Pávában, ennek utána is jártunk.

Top 5:

  1. Megvan az első visszaigazolt udvarhelyszéki eset! (79.988)
  2. Ekkor tetőződhet a koronavírus-járvány az országban (65.995)
  3. A negyedik koronásunk is etédi, és a hatóságok bénaságát dicséri (58.891)
  4. Csak most kezdődhet a járvány Udvarhelyen (48.325)
  5. Bátor az etédi traktorista (45.298)

Miközben dr. Csáki Mária családorvostól érdeklődtünk, hogyan történik a rendelés a járvány idején, az udvarhelyi kórházat kiürítették, COVID-19 háttérkórház szerepkörbe került, és egy udvarhelyi fertőzött, Grünstein Szabolcs állította, könnyen átestek rajta, nem veszélyes a vírus. Őt követve több beteggel is sikerült beszélnünk, akik közül néhányan keményen cáfolták a betegség könnyed lefolyását. 

A várost és Udvarhelyszéket nem csak a koronvírus rázta fel áprilisban, ekkor robbantották le a Matrica gyár víztornyát, amit drónvideón mutattunk meg, és háttéranyagot is írtunk róla, miért volt erre szükség. Több medvetámadásról számoltunk be, az egyik Szombatfalván történt, juhokat pusztított el a medve az Ugron Gábor utcában.

Máréfalvára eredetileg egy gazdaság leégése miatt mentünk ki, de megismerkedtünk a Szopos ikrekkel, az amatőr festő Lajossal és a költő/szlemmer Sándorral, akik bevezettek csodás kis világukba: a ligetbe. 

Megmutattuk, hogyan alkalmazkodnak az ünnepek a koronavírushoz, hogyan szentelték az ételt, milyen volt a húsvét falun, és hogyan lett az utca és az internet Isten országa.

fotó: SINKA-KIRÁLY Levente

A közéleti történések közt megemlíthetjük, hogy Gálfinak továbbra sem sikerült bejegyeztetni pártját. Vass Orsolyának viszont sikerült a versenyvizsgája a művelődési ház igazgatói tisztségébe, mégsem lett igazgató, mert Elekes Gyula korábbi és jelenlegi igazgató megfellebbezte. A kulturális intézmények vezetői esetében a törvény engedékenyebb a pályázó végzettségét illetően, így Elekes is megfelelt a vizsgakövetelményeknek. A versenyvizsgát érvénytelenítették, majd újra kiírták, de Vass Orsolya nem jelentkezett. Ez az online tanácsülésen is foglalkoztatta a képviselőket. 

Miközben Borboly Csaba, Hargita megye megmentője hosszú véleménycikket váltott ki Ufóból, Iohannis “Io napot civanoc psd” gyűlöletbeszéde mellett sem mehettünk el szó nélkül.

Május:

Miközben Iohannis magyarázta a bizonyítványát, olvasóink panaszkodtak, hogy külföldi munkavállaláshoz szükségük lenne tesztelésre, de itthon nincs lehetőség, ezért szerettük volna megkérdezni Lukács Antal kórházigazgatót, hogy az adományból vásárolt gépeket miért a kapacitásuk töredékén használják csak? Mivel nem értük el, a válságstábnál érdeklődtünk. Kiborult a bili. Nem operatív, nem kommunikál, mindenben kivár, próbál minden ötletet elutasítani, nem mond igazat, nincs víziója, stratégiai elképzelése, a vele való beszélgetések parttalanok és eredménytelenek – mondták a válságstáb tagjai. Később a vádakra az igazgató is reagált, de a válságstáb – általunk is lehozott – kérdéseit továbbra sem volt hajlandó megválaszolni.

Top 5:

  1. Holttestet találtak egy malomfalvi ház padlásán (51.568)
  2. Medve pusztított Farcádban (30.235)
  3. Május 15. után bárhova utazhatunk (29.437)
  4. Kiborult a bili a kórházigazgatóra (28.936)
  5. Nem egyszerű külföldről hazajönni (27.678)

Az első két hétben a koronavírussal kapcsolatos tudósításainkat – megnéztük, mi a helyzet az oktatással, a gazdasági helyzettel, milyen a helyi rendőrök egy napja a járványidőszakban – többnyire csak a medvetámadások szakították meg, többek között a farcádi, illetve még egy eset: amikor holttestet találtak egy malomfalvi ház padlásán.

Ekkor már közeledett a május 15-ei felszabadulás napja, de már azelőtt megérződött a lazaság az udvarhelyieken, ami a piacon volt a leginkább szembetűnő.

fotó: SZILÁGYI ISTVÁN

Májusban „vittünk ki” titeket Etédre, és mutattuk be annak az udvarhelyi lánynak a történetét, akinek nagyon nehezen sikerült hazautaznia a vírus miatt.    

Június:

Itt van ez a Trianon. Mit kezdjünk vele? – tette fel Edit a kérdést egy véleményanyagban június elején a századik évfordulóhoz közeledve. Kitölthettetek egy kvízt is Trianonról, majd két átvett anyagunkat kaptátok fel: a szlovák kormányfő meghökkentő Trianon-napi beszédét olvastátok sokan, és rengetegen általunk értétek el az Azonnali.hu videóját, Tősgyökeres bocskoros vagyok, én nem értek egyet ezzel címmel.

A szükségállapot után a megszorítások enyhítése mintha a járvány hitelességét is megingatta volna a közvéleményben, kisebb vallásháborúk törtek ki az interneten arról, hogy ki hisz benne és ki nem. Timi a Tervezett járvány című videó összeesküvés-elméleteinek tudományos alapját ellenőrizte a Science és Nature folyóiratok alapján. A videónak is köze volt ahhoz, hogy az udvarhelyi utca embere is gyakran szkeptikusnak bizonyult. A teraszok újranyitása után arra voltak kíváncsiak, hogy szerintetek visszatérhetünk-e valaha a normális életünkhöz. 

Top 5:

  1. Tősgyökeres bocskoros vagyok, én nem értek egyet ezzel (74.891)
  2. Felállt a hátsó ülésre és letolta a gatyáját (50.661)
  3. Tervezett járvány vagy tervezett bosszú? (26.645)
  4. Hamar megtelhet a megyei kórház, lezárták a kardiológia osztályt (25.698)
  5. Film készült a Romániából eladott gyermekekről (25.698)

Megpróbáltuk bemutatni, hogyan készülnek fel a diákok az érettségire, mekkora űrt hagyott bennük a csonka tanévzárás, aztán persze az érettségin is ott voltunk. A nyár első hónapjából mégsem ez lett leginkább maradandó, hanem a marosvásárhelyi srác, aki a cabrióban felállt a hátsó ülésre, és letolta a gatyáját a Lidl parkolóban, így fogadva a helyszínre érkező rendőröket is.

A korona maradt, de jött a víz, és elvitte a kádat. Először Kápolnáson és Szentegyházán volt árvíz, ahová kimentünk és az érintetteket kérdeztük a károkról. Állandó meteorológusunk, Meteo Pityu elmondta, meddig tart a mocsár-helyzet, ekkor már égetőbb volt a kérdés, hiszen a Rózsa utcában is megcsúszott a föld, az udvarhelyi károkról egy nagyobb galériát is közöltünk.

fotó: SZILÁGYI ISTVÁN

A csíkszeredai kórházban súlyosbodott a helyzet, egészségügyi dolgozók betegedtek meg, lezárták a kardiológia osztályt. A hegyen innen pedig a szükségállapot legnagyobb udvarhelyi eseménye zajlott, az 1001 ebéd, ami egy nagy összefogás eredménye, nem is csoda, hogy az átlátszó maszkot feltaláló Borboly is megjelent rajta néhány fénykép erejéig.

Nem bírtuk magukban tartani a véleményünket. Istvánt egy, a szovátai tónál tapasztalt tömegjelenet ihletett meg, Editet a karantén lehetséges pozitív hozadékai, Ufónál pedig a jogosítványcsere inspirálta a Kedves Román Pöcstársaság! című kiáltványt. 

Szintén júniusban kaptuk a hírt: leépítések vannak a Május 1. készruhagyárnál.

Július

a szokásos júliusi dolgokkal kezdődött: kiderült, hogy 9,87-esre  érettségizett a város legjobbja, mégpedig a gimis HR1046956. Kód-kód, de mi nem hagytuk annyiban, Bordás Örssel, Máté Fannival, és Márton Tamással, Udvarhelyszék legjobb érettségizőivel beszélgettünk a készülődés nehézségeiről, jövőbeli terveikről.

Majd megnéztük, hogyan viselik az udvarhelyiek 2020 legmenőbb kiegészítőjét, a maszkot. Beszámoltunk róla, hogy intenzív osztályra került egy udvarhelyi ápolónő, és bemutattuk egy koronavírusos férfi történetét, aki majdnem egy hónapot töltött a székelyudvarhelyi kórházban. Amikor kivették a pillangót, mintha a bilincset vették volna le – mondta.

Top 5:

  1. Ausztria szigorít hétfőtől (36.985)
  2. Halálos baleset az ülkei eltérőnél (36.774)
  3. Három mentő szállt ki, de már hiába (30.816)
  4. Enyhítettek a magyar határon a korlátozásokon (21.946)
  5. Mit rejt a Nagygalambfalván feltárt kripta? (17.151)

Nem csak az ő történetét mutattuk meg olvasóinak, a 86 éves ülkei Lőrincz Anna megpróbáltatásait is: az ének, a humor és hit gyógyító erejéről. Azt a Magyari Kálmánt is ekkor ismerhették meg olvasóink, aki látta Horthyt bevonulni, aztán Tito ellen készült a szerb határon. Neki volt a legmenőbb autója Kolozsváron. Barni egy másik helyszíni tudósításából derült ki az, hogy mit rejt a Nagygalambfalván feltárt kripta.

Közben már nagyon érződött a helyhatósági választások szele: Koszta behúzott még egyet Gálfi pártjának, ismét megtámadta a bejegyzését, de a hónap végén mégis úgy tűnt, jóváhagyják. A Gálfi nélkül maradt MPP-ből folyamatosan próbáltuk kihúzni, ki indulhat a polgármesteri tisztségért, mígnem a párt udvarhelyi szervezete nyílt levélben kérte fel Geréb Lászlót erre. Egy baj volt csupán: Geréb László nem akart polgármester lenni.

Időközben még májusi cikkünk miatt, levelet kaptunk Lukács Antal kórházigazgató ügyvédjétől, amiben azzal vádolt, hogy félreinformáltuk a közvéleményt, imidzs-kárt okoztunk neki és az udvarhelyi kórháznak. Úgy érezte, hogy nem adtuk meg neki a lehetőséget a replikára, szerette volna bebizonyítani az anyagban leírtak ellentétét, ezért felrendelt Marosvásárhelyre, az ügyvédnő irodájába.

Augusztus

elején felpörgött az udvarhelyi közélet, Mike Levente sajtótájékoztatón jelentette be: indul polgármesternek és kész. „Bejelenthetném, hogy indulok polgármesternek, de az szinte akkora vicc lenne, mint Mike indulása” – mondta Ölvedi Zsolt a Néppárt helyi elnöke az ő sajtótájékoztatójukon, amelyen bejelentették, hogy külön listát szeretnének indítani, és Gálfiékat is szívesen látják ezen. Gálfi és csapata arra hivatkozva, hogy nem akar “belső, országos, erdélyi politikai harcokkal összeköthető párt” színeiben indulni, úgy döntött, más megoldást keres. Nem sokkal később be is jelentették, a Szabad Emberek Pártjának (POL) listáján indulnak a helyhatósági választásokon Gálfi és az őt támogató tanácsosjelöltek. Elkezdtek kialakulni a listák, az RMDSZ, az MPP és a POL tanácsosi listája is, utóbbiban sok volt MPP-tag is, akik tömegesen léptek ki a polgáriaktól. A hónap végén még a volt udvarhelyi polgármester, Bunta Levente is bejelentette, független tanácsosjelöltként indul a választásokon, végül Csányi is beérte volna egy tanácsosi mandátummal.

Top 5:

  1. Boltokban és az egyik gyárban is megjelent a vírus (42.303)
  2. Udvarhelyi család szenvedett súlyos balesetet (41.411)
  3. A vonat elé vetette magát egy nő (27.658)
  4. Szenzációs régészeti felfedezés Udvarhelyszéken (20.635)
  5. 835 ezer lejes adócsalásért vettek őrizetbe egy udvarhelyit (19.061)

A bezárások sora ezúttal a Küküllő szállodával folytatódott a hónap végén, és megvoltak augusztusnak a maga tragédiái is: a Kükkülő partján meghalt egy bácsi, egy Bulgáriába tartó udvarhelyi család balesetet szenvedett.

A hónap sikertörténetei sem hiányoztak: megnyílt a Legendárium parkja, amelyet az ötletgazdával, Fazakas Szabolccsal néztünk meg. Sikersztorinak könyveltük el az is, hogy Pál Bennett megszületésével ritka találkozást örökítettek meg egy székelydobói családi eseményen: öt generációt kaptak lencsevégre.

fotó: SZÁSZ ZSUZSI

Egy másik volt ezek közül, amikor rendkívüli felfedezést jelentettek be a nagygalambfalvi református templomban kutató régészek. Megtalálták az első, hiteles és jól dokumentált Árpád-kori székelyföldi körtemplomot (rotundát). Augusztusban ismerhettétek meg Kovács Tamás vak fiú történetét is.

Ez volt az a hónap, amikor talán, mert tényleg szünetet tartott, talán csak, mert a választások elnyomták, de egy picit engedett másra is gondolni a koronavírus. Bár ekkor is fellelhető két koronás cikkünk a havi top 5-ben: az egyik még július utolsó napjáról, amiben beszámoltunk róla, hogy udvarhelyi boltokban és az egyik gyárban is megjelent a vírus, illetve az arról szóló, hogy kijelölték a városban azokat a forgalmas helyeket, ahol kötelező a maszk.

Szeptember:

Jött az ősz, és vele együtt a tanév, ráadásul örömhírrel: kinyitnak az iskolák Udvarhelyen. Persze, ez a tanintézményeknek nem volt egyszerű, már álmukban is látták az egymétereket a méricskélő tanárok, igazgatók. Ennek kapcsán azt is megnéztük, mi lesz a kicsikkel: hogyan készülnek az évre a napközik, óvodák. Miközben minden szem, és a mieink is többnyire a választásokra figyeltek, az esetszámok ismét elkezdtek megugrani, megtelt a székelyudvarhelyi kórház, ezért ugyan nem örültünk neki, de le kellett fújnunk a Tömegfutást.

De legalább itt voltak nekünk felüdülésként a választások: és másfél hónappal azután, hogy az RMDSZ bemutatta a programját, az MPP is elmondta, mit akarnak azon kívül, hogy leváltsák Gálfit, és a POL is bemutatkozott a nagyérdeműnek, ismertette legfőbb célját: éljünk a városban negyvenezren! 

Top 5:

  1. Szörnyethalt egy 25 éves fiatal (51.064)
  2. Balhé van Keresztúron? (23.829)
  3. Megpecsételjük a sorsunk (25.977)
  4. Bíró Barna Botond: Udvarhelyen toronymagasan nyert Gálfi (16.815)
  5. Udvarhelyszék választ: itt van az új polgármesterek listája (11.803)

A hónapban nagyon sok baleset történt, ezekről rendre beszámoltunk, köztük a 15 éves galambfalvi Murzán Zoltán szerencsétlen esetéről is, akit egy motoros ütött el. 

Szeptemberben a Noráda készruhagyár bezárásán volt a sor. Ott ugyan nem volt rózsás a helyzet, Kénosban igen. Balázsi Ildikónál jártunk, és végre a rózsákkal tele fóliaházakban kis időre úgy érezhettük, sem helyhatósági választások, sem pedig koronavírus nem létezik. 

Hiszen Kénosból hazatérve rögtön visszacsöppentünk a politizálásba, amikor „kiszivárogtak a pártoknak a civilek kérdéseire adott igazi válaszai”. Elemeztük, kire miért lenne helyes és miért lenne helytelen szavazni, majd részt vettünk a jelöltek vitáján is, amely után Gálfi félrehívott, hogy bemutassa Berki Ferencet, akit rá akartak venni az év elején udvarhelyi személyek, hogy keressen meg egy vásárhelyi Gálfi Árpád nevezetű embert, hogy induljon független polgármesterjelöltként Székelyudvarhelyen, a választásokon.

A választásokról percről percre tudósítottunk, a félszemünket pedig Keresztúron tartottuk, ahol talán idén még pikánsabbra sikerült a „nagy nap”. Ott voltunk az MPP és az RMDSZ eredményváróján, ahol Bíró Barna Botond zseniális politikai PR-akciót hajtott végre, amikor ő jelentette be: Udvarhelyen toronymagasan nyert Gálfi. És persze ott voltunk a szabad emberek eredményváróján is, ahol Gálfi átvette a győzelem szép nagy faragott tökét.

Októberben,

miután megmutattuk a választások igazi arcát, az RMDSZ máris elásta volna a csatabárdot a helyi városvezetéssel, hiszen lejárt a kampány, kezdődött a következő: a parlamenti választásoké. A szövetség be is mutatta jelöltjeit, ekkor még az MPP-s Zakariás Zoltán nem volt a listán, de később mégis nyílt neki a parlamenti tulipán.

Top 5:

  1. Súlyos autóbaleset a Baknya-tetőn (16.962)
  2. Nagyot szigorítanak a megyében, még nagyobbat Udvarhelyen (13.426)
  3. Majdnem száz halott és ötezer új fertőzött egy nap alatt (12.578)
  4. Vonatbaleset Udvarhelyen (11.928)
  5. Elítélt drogkereskedőket fogtak el (11.405)

Míg szeptember az iskolák megnyitásáról, október azok bezárásáról szólt. Megszaporodtak az udvarhelyi esetek, ekkor még csak öt tanintézmény zárt be egy hétre a megyében, de nem sokkal később három diák és két tanár koronavírus-tesztje pozitív lett a Gimiben, így ők máris átálltak a hibrid oktatásra. Nem sokkal később kiderült, egy hétre bezárnak a tanintézmények Udvarhelyen és Fenyéden. Ezzel együtt jöttek különböző színű forgatókönyvek, és a különböző szigorítások. A városházára is betört a vírus, kötelezték a kültéri maszkviselést, bezártak a vendéglátóhelyek, bevezették az éjszakai kijárási tilalmat. Sírni is bátran sírok – vallotta Zsuzsi, amikor a maszkviselésről, az ezzel járó nehézségekről osztotta meg veletek véleményét. Udvarhely már a nyolc ezrelékes fertőzöttségi arányt is átlépte, amikor a város és a kórház vezetősége meglebegtette: lezárhatják a várost.

A Kékfény rovatunk volt a legolvasottabb a hónapban: a Baknya-tetői balesetről, a vonatbalesetről szóló híreinket olvastátok a legtöbben. Egy tanulságos eset is bővítette híreink sorát: sokba kerülhet per éjszaka, ha ismeretlen hölgyekkel romantikázunk.

Egyik hétfő reggel a leszállt közénk a történelem a  belvárosi református toronygombjával együtt. Erről videóriportot is készítettünk.

Harangoztak a közelben levő Akarat szövetkezetnek is.

Mindeközben letette az esküt az új városvezetés, és beiktatták a polgármestert.

November

elején még bizonytalan volt, hogy lezárják-e a várost, vagy sem, de bíztató volt, hogy hét ezrelék alá került a város fertőzöttségi aránya. Sorra zöldültek ki a települések a megyében, csökkent az Udvarhelyen kezelt betegek száma, és ezzel egyidőben adtuk hírül, hogy Lukács Antal kórházigazgató beperelte szerkesztőségünket. Az oltáskampánytól még messze jártunk, de már láttuk a fényt az alagút végén, érkeztek az első hírek arról, hogy az egyik vakcina hatásosnak bizonyult.

Top 5:

  1. Nekiment egy autónak, majd elvágta a saját torkát (113.635)
  2. Drága kalandba keveredett egy udvarhelyi férfi (29.075)
  3. Autóval ment a bankautomatához majd gyalog haza (24.497)
  4. Amikor a tehenek kiszorítanak a lakásból (18.322)
  5. Átjárón gázoltak el két lányt Keresztúron (18.120)

Az új kollégáink első ötletei és megvalósításai a koronavírussal kapcsolatosak voltak, míg Betti az egyetemista élet online verziójáról írt, Zalán megmutatta, milyen az udvarhelyi éjszaka a kijárási tilalomban. Dávid Botonddal szabadtéri népviseleti kiállításáról és projektjéről Timi beszélgetett, István kipróbálta magát biciklifutárként, Előd hetedikesként, és elindult az EuroCarral közösen indított e-Pulse nevű, pr-videó sorozatunk, amelynek első részében Mihály Ágnes Zörgő Noémivel, a városháza sajtószóvivőjével, a másodikban Székelyudvarhely vadiúj és első női alpolgármesterével, Pálfi Kingával – mert közben kiderült, ő lesz a következő négy évben – utazott és beszélgetett. Ugyancsak ekkor láthattátok az RDE-vel való együttműködésünk eredményeként, amint Szakács-Paál István, a inkubátorház igazgatója egy napra kukássá vedlik. És megismerhettétek annak a férfinak a történetét, akit a tehenek szorítottak ki a lakásból. 

Volt bizarr rendőrségi hírünk is a megyéből: egy bácsi elfelejtette, hol hagyta az autóját, azt hitte, ellopták, ezért kerestetni kezdte. Neki nem, olvasóinknak és nekünk szórakoztató volt az esete, de így sem képes ellensúlyozni a szomorú híreket: Dr. Kinda László halálát, vagy azt, amikor egy udvarhelyi fiatalember nekiment egy autónak, majd elvágta a saját torkát.

December

az Urbana melletti parkoló átadásával kezdődött, ahol az akkori városmenedzser bemutatott néhány tervet is a közlekedési infrastruktúra átalakítására, majd be is jelentette felmondását, mi meg utánajártunk, ki lehet az utódja. 

De nem csak erről szólt a közélet, a parlamenti választásokra készültünk az udvarhelyi képviselőjelöltekkel: Zakariás Zoltánnal és Ladányi László Zsolttal tesztet írattunk. Az új décsfalvi hidat is megnyitották, ahol ottjártunkkor valóságos utcabál kerekedett. 

Edit a választásokkal kapcsolatban vetette fel a kérdést: összefogás, de miért? És már itt is volt a nyakunkon a választós vasárnap, amelyről szintén egész napos, percről-percre összefoglalóval jelentkeztünk. A választások lejártával, miután a főszereplők értékelték az eredményeket, megnéztük, mi lesz, mi lehet velünk a következő négy évben. Miközben a tanácsot uraló POL bejelentette, hogy adóemelésre készül, Derzsi iktatta lemondását az udvarhelyi RMDSZ-elnöki tisztségből.

Top 5:

  1. Elvitte a mentő mind a két Mikulást! (26.620)
  2. Meg kell maradnunk embereknek (17.095)
  3. Őrizetbe vették Lukács Antal kórházmenedzsert és két munkatársát (16.840)
  4. Kórházbotrány: kiadta a vádakat a DNA (15.768)
  5. Nem is a vonat ütötte el az autót (14.959)

Volt ennél hangosabb története is decembernek: a DNA és a kórházigazgató ügye. Huszonkét helyszínen zajlott házkutatás gyanús beszerzések miatt, köztük a székelyudvarhelyi városi kórházban is. Később kiderült, harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezik a kórházmenedzsert és a közbeszerzésekkel foglalkozó alkalmazottját. 

A botrány és a választások között bemutattuk egy udvarhelyi fiatal történetét is, aki beteg hozzátartozóját vitte a sürgősségire, de a fogadtatás kiverte nála a biztosítékot. Azt is megnéztük, mi történik járvány idején a Ficánka napköziben, abban az épületben, ahová a Budvár negyedben élő gyermekek járnának. A karácsony közeledtével adományozni is megjött a kedve Editnek, de kiderült, nem éppen oda érkeznek az adományai, ahová szánta őket. Miközben 80 személyt evakuálni kellett az Infopresstől, mi az idei karácsonyi vásáron néztünk körbe, ami egy kicsit másabb volt, mint a korábbi években.

fotó: ILYÉS ZALÁN

December végén ismét a koronavírus, pontosabban az ellene kifejlesztett oltás és annak kampánya került rivaldafénybe: egy orvostanonc, Hajdó Szabolcs foglalta össze, mit kell tudnunk az oltásról. Év végére elindulni látszott az oltáskampány, ami ismét két részre bontotta a közvéleményt, hogy idén is legyen, amiért egymásnak feszülnünk.

Innen folytatjuk!