Így viselik az udvarhelyiek 2020 legmenőbb kiegészítőjét

A tiéd jobb? Ne tartsd magadban, oszd meg velünk hozzászólásban. Sőt, arra is kíváncsiak vagyunk, hogy tűritek ti a maszkviselést, és nálatok milyen sorsra jutnak majd a járvány után. 

Ott van az esküvői képeken, a modelleken, a divatlapok hasábjain, a szomszéd nénin, a boltos bácsin. Van, akinek pöttyös, másnak csíkos, baglyos, virágos, feliratos, professzionális, esetleg „hagyományos”, egyszerhasználatos kék, zöld, fehér. Van, aki kifejezetten élvezi, más ki nem állhatja. De egy dolog biztos pont: mindenkinek van, mindenki hordja, ha szakállként is, vagy orrát kilógatva. 2020 határozottan és toronymagasan legmenőbb kiegészítője.

Az itthoni fénykora május közepe után volt, akkor még alig láthattunk olyant, hogy valaki maszk nélkül merészkedett volna be valamelyik üzletbe, esetleg az eladók szellőztették orcáikat néha, mára a kezdeti lelkesedés alábbhagyott.

Már nem számítanak fehér hollónak: vannak a merészek, ők láthatóan sehol nem tartanak készenlétben egy maszkot baj esetére és a biztonságos merészek, akiknek vagy a kezéből vagy a zsebéből lóg ki egy, esetleg az állukból/nyakukból kiáramló vírusokat gátolják az anyaggal. Főként a kisebb üzletekben találkozhatunk velük, mivel ott biztos nem fogja megszólítani a kasszás, akit már évek óta ismer, és oda rendőr sem megy, de már a nagyobb üzletekbe is be-beosonnak, néztük csodálkozva a Lidl parkolójában, ahol

maszkos emberekre vadásztunk.

A körülbelül kétórányi üzletek ellőtti ácsorgás alatt azt figyeltem meg, hogy az emberek körülbelül fele a hagyományos, eldobható maszkot részesíti előnyben. A többiek nagy része az egyszínű, textilből készült darabokat kedveli, ebből a csoportból a fehér és az egészen világos színek a legnépszerűbbek, bár (főleg) férfiakon gyakori a fekete is. Így csupán kis százalékban látni mintás, izgalmasabb, szokatlanabb maszkokat, az extrémebb darabok pedig egészen ritkák. És bár kevesen vannak, vélhetőleg büszkék a szerzeményeikre, mert nagyon szívesen osztják meg a velük kapcsolatos tapasztalataikat, amikor arról érdeklődünk, hol vásárolták, mennyire kényelmesek, és mi lesz a sorsuk a jövőben.

A fotókat Szász Zsuzsi készítette.

Például ezt a virágos kék maszkot Keresztúrról szerezte be a viselője. Kényelmesnek találja, bár eddig 20 percnél tovább nem viselte. Nem gondolkodott korábban, hogy mi lesz a maszk sorsa a vírus után, valószínűleg megtartja, hátha jó lesz majd később valamikor.

Ezt a színes-baglyos maszkot még a vírus elején szerezték be „valahonnan az internetről”. Csak vásárolni használja, kevés időt viseli, így nem találja kényelmetlennek a tulajdonosa. Azt nagyobb problémának véli – és főként emiatt nem is tudja, mi lesz majd a sorsa –, hogy milyen gyorsan és könnyedén lábuk tud kelni a kicsi anyagdarabkáknak. Egyetértek vele, majd elkacagjuk, hogy mindannyian ismerjük a helyzetet, amikor a már egy hónapja elveszettnek tűnt szeretett maszkocskánk előkerül a szekrény mögül vagy a dobozkából, amibe szándékosan azért tettük, hogy könnyedén, másodpercek alatt megtalálhassuk indulás előtt.

Ha skótkockás maszkra fáj a fogad, van egy rossz hírünk, nem tudjuk ilyent merre találsz – ezt a darabot a fiú édesanyja készítette, aki hobbiszinten szokott varrogatni. Kényelmesre sikeredett, egy óra használat után sem zavaró, biztosan nem fogja a kukában végezni, gazdája elrakja, legyen, ha kelleni fog később.

Ezt a fekete maszkot az interneten vásárolták, tulajdonosa csak boltban használja, kényelmesnek tartja. A korona után félreteszi, mert „nem lehet tudni, lesz-e még ilyen vírus”, s akkor majd jól fog jönni.

Fekete, virágos maszkot a Facebookon lehet beszerezni, mondta el a viselője, hozzátette, számára nem kényelmes, mert asztmás, nehezen tud lélegezni benne, elég kellemetlen, de egy pár percet – egy vásárlást – ki lehet bírni benne. A vírus után sem végzi a kukában, megtartja emléknek, mondta a lány.

Nem valamiféle munkavédelmi eszközt alkalmaz maszk helyett a bácsi, akiről később megtudtuk, hogy újságíró kolléga. Kifejezetten a koronavírusos időszakra szerezte be neki az egyik csendőr barátja az arcvédő plexit, nem tudja mennyibe kerülhet, de azt hallotta, 50-60 lej körül mozog az ára. Megéri szerinte: kényelmes, nem párázik be, a szemüvegét is egyszerűen tudja viselni, és még jobban is véd, mint a megszokott, hagyományos maszkok. Arról nem is beszélve, hogy a tisztítása végtelenül praktikus, csak le kell öblíteni, és pillanatok alatt meg is szárad. Megválni tőle a vírus után sem fog: „mindig kell egy ilyen, védőszemüveg helyett is jó vagy plafonpucolásnál”, említ pár lehetséges felhasználási példát.

A Jégvarázs mindenhol ott van, azt tudtam eddig is, mégis meglepett, amikor még az egyik kislány maszkján is Elza meg a többiek pózoltak. Nemcsak jól néz ki (külön pont a matchy-matchy szettért), de még kényelmes is a viselője szerint. Megválni egészen biztosan nem fog tőle, megtartja emlékbe.

A Jégvarázsos után egy újabb, színekben harmonizáló szettet sikerült elcsípnünk. A viselője elárulta, hogy a Mr. Bigben tudsz pókerarcot beszerezni magadnak, rövid távon ez is kényelmes, de 2-3 óra után már kényelmetlen, tette hozzá. Hogy mi lesz a sorsa a vírus után a pikkekkel, kárókkal, kőrökkel és treffekkel díszített maszknak, az a későbbiekben fog eldőlni.

A feliratos maszkot hagytam utoljára, mert a története hihetelenül aranyos: egy rolleres kislány bátorkodott oda hozzánk, és büszkén mesélt nekünk a hokis maszkjáról, ami épp akkor nem volt nála, de nem volt rest hazaszaladni érte. Amikor visszajött, elmondta, hogy a maszkot az anyukája varrta, a szöveget pedig ő írta fel rá, és azért pont ezt választotta, mert nagyon szereti a hokit. Csak vásárolni hordja, arra kényelmes, és ha vége lesz, akkor sem fog megválni tőle, mert „ha megint bejön a koronavírus, akkor is legyen”, bár ő nem fél a vírustól, nem gondol rá, így nem is kapja el, árulta el a titkát.

A tiéd jobb?

Ne tartsd magadban, oszd meg velünk hozzászólásban. Sőt, arra is kíváncsiak vagyunk, hogy tűritek ti a maszkviselést, és nálatok milyen sorsra jutnak majd a korona után. Ha sok izgalmas kreáció beérkezik, a beküldők közt nyereményt is sorsolunk.

Kattints a hozzászólások megjelenítéséhez

Korábbi képriportok