Jobb láb a gázon, bal a jobbon!

A 2023-as, harmincegyedik Hargita Rally csapatbemutatójára sorakoztak fel az idén versenyző szebbnél szebb autók a Patkóban, ahová valamivel 9 után begurult a FUK is.

A rossz idő miatt elég kevés érdeklődővel kezdődött el a 2023-as, harmincegyedik Hargita Rally csapatbemutatója a Patkóban csütörtökön, május 4-én.

Nyolc órakor az autóknak sem volt híre-hamva, de néhány perc késéssel felzúgott az első motor a Kossuth sarkán, és befutott a felvezető, biztonsági autó.

Ștef Raita, a „román ralibajnokság hangja”, ceremóniamestere és Sarkadi Zoltán műsorvezetők ennek apropóján meg is kérték a közönséget, hogy a verseny során hallgassanak a biztonsági autókban ülőkre, hiszen ők „értünk vannak”. Amennyiben lehetséges, ne álljanak majd a kanyarok külső ívére a szakaszokra kilátogatók – emelték ki.

Miközben Keleti Edwin, a Román Autósport Szövetség igazgatója, egykori versenyző szólt néhány szót a publikumhoz, szépen sorban elkezdtek „becsorogni” az autók a Patkóba.

Elsőként a 2022-es verseny és több előző kiadás győztese, Simone Tempestini, aki második alkalommal versenyez mostani autójával, de úgy érzi, fel vannak készülve, várják nagyon a pénteki első szakasz rajtát, és reméli, majd szombaton az utolsó végeztével az összetett verseny élén foglalnak helyet. „A pénteki rajtra igen, de Lövétére azért nem tudom, fel vagyunk-e készülve” – egészítette navigátora, Sergiu Itu, aki a szezon egyik legnehezebb szakaszának nevezte a lövéteit.

Őket követte Sebastian Barbu, a tavalyi második, aki 2022-ben a rali első napja után csak tizedmásodpercekkel maradt el Tempestini mögött. Úgy érzi, jó formában vannak, szakaszokat szeretnének nyerni – mondta el.

Jöttek a további esélyesek: Andrei Gîrtofan, a tavalyi aszfaltkirály, és navigátora, majd Adi Teslovanék.

Őket a Hargita Rally hatszoros győztese Bogdan Marișca és navigátora Sebastian Itu követte, számukra is az egyik kedvenc verseny az itteni, úgyhogy örülnek, hogy itt lehetnek harmincadik alkalommal is, amiatt is különleges verseny ez számukra, hogy itt versenyeztek először.

Ciprian Luput is hatalmas taps köszöntötte, a bajnokság kerekesszékes versenyzője már nem egyszer bizonyította, hogy semmi sem lehetetlen, konferálta fel Sarkadi. Lupuék autója aztán elakadt a lefelé vezető rámpán, de kicsi külső segítséggel, az autó orrát megemelve sikerült legurulnia.

Miközben sorban álltak fel a pódiumra a versenyzők, sötétedett, a Patkóba kígyózó járgányok fénye festette be a macskaköveket, és égett gumiszag töltötte be a teret.

A versenyzők csak jöttek és jöttek, sokuknak ez az első szezonja, nekik külön tapsot kért Sarkadi bíztatásképpen. Első versenyét teljesíti Adi Teslovan mindössze 16 esztendős lánya, Alexandra Teslovan is, aki nem az egyedüli női pilóta a mezőnyben, hiszen például Catherine Rădulescu is rajthoz áll idén.

És végre valahára valamivel 9 után begurult a FUK, Jakab Attila, Jaxy Mini Cooperje sokak örömére és sokak ijedségére, hiszen, ha már ott volt, hangot is adott neki Jaxy.

A verseny előtti napon készült el az autója, de bízik abban, hogy jól teljesítenek majd, mondta, és szokásához híven csinálta egy kicsit a showt: „ha esik, jó lesz, s ha nem esik, még jobb. Jobb láb a gázon, bal a jobbon”.

Anya, még tíz autó van. Megnézzük? – kérdezte anyukájától egy románul jól értő kisfiú, Ștef bejelentése után, meg sem várva, hogy Sarkadi magyarul is elmondja ugyanezt.

Az utolsók között egy másik helyit is köszönthetett az ekkorra már egyre nagyobb publikum, Nagy Attila, Czesinger Kristóf navigátora ugyan Magyarországon él, Székelyudvarhelyen született.

Végül fél tíz körül fogytak el az autót, és a másik udvarhelyszéki versenyző, Gál István zárta a sort, mielőtt a műsorvezetők balesetmentes versenyt és jó szórakozást kívántak mindenkinek, és mielőtt percek alatt kiürült a Patkó.

 

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok