A 40-es villa titokzatos eltűnése Homoródfürdőn

Tíz évnyi biztatás kellett, mire az összhangot zavaró villa fogta magát és továbbállt a másvilágra, helyet adva a fejlődésnek.

Olvasóink évek óta kérnek, hogy foglalkozzunk Homoródfürdő sorsával, és azzal, hogy a helybéli kiskirályok, akik magukénak érzik az egész települést, hogyan próbálnak meg mindent bekebelezni.

A történet elég bonyolult, ezért nem akartam összezsúfolni egy részbe. Másfél éve írtam egyet a Borvízútról, amiből szépen látszott az, hogy az egyik homoródi fejes mennyire kisajátította szerintük a települést, hogyan vontatta a hatalmas sziklatömböket az európai pénzekből felújított macskaköves úton, vagy hogyan használta azt saját magánútjaként.

Annál picivel izgalmasabb a régi ingatlanok ügye. Olvasóink szerint valakik nagyon törekednek arra, hogy a régi villák, melyek állami tulajdonban voltak, eltűnjenek, és a helyüket lehessen hasznosítani. Szerintük voltak itt gyanús tűzesetek, amelyekről a Székelyhon is beszámolt.  De volt olyan villa is, amely alól a kőalapot hordták el, és emiatt roskadt össze, és volt olyan is, amelynek megomlását mechanikai úton elősegítették.

Ma a 40-es villa eltűnését fogjuk megnézni pár képben.

A fentebbi térkép alapján, melyet a fejlesztési tervből emeltem ki, a 40-es villa önkormányzati területen állt a Lobogó komplexum kellős közepén. Keleten Benedek Lukács teniszpályája, délen Benedek Lukács vadászháza, nyugaton Benedek Lukács sípályája, északon pedig a Benedek Lukács által szabályozott Homoród pataka, azon túl pedig Benedek Lukács területe.

Nagyon jó képet nem tudok mutatni erről az épületről. Csupán hármat találtam. A fentebbit egy Benedek Lukács által szabályozott patakocska 2014-es kiáradása alkalmával készítettem, és a jobb felső sarkában található az épület, amiről ma tárgyalni fogunk.

Ez a másik fotó a 2015-ben készült fejlesztési tanulmány bemutató slide-jából származik.

Ez pedig a fejlesztési stratégia román nyelvű teljes változatából. Látszik rajta, hogy egy egyszerű házikóról van szó. Nem képvisel bármilyen különleges építészeti értéket, nem műemlék, csak egy egyszerű régimódi faházikó. Ami, a fejlesztési terv felirata alapján, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Hatóság (továbbiakban HMSIH) tulajdonában áll.

Egy leltári bejegyzésből megtudhatjuk, hogy egy 1951-ben épített, 74 négyzetméteres villáról van szó, mely 2012-ben 86 ezer lejt ért.

A villa valakinek nagyon útban volt. A HMSIH egy, a polgármesternek küldött átiratban arra panaszkodik, hogy az épületet 2013 augusztusában valakik nagyon megrongálták. Akkor a tulajdonos hatóság, a HMSIH elfogadható állapotba hozta. De utána valakik folyamatosan tovább rongálták az épületet, szerintük azzal a céllal, hogy összeomoljon. Az alapot gépekkel tették tönkre, a tető tartóoszlopait fűrésszel vágták el. Nem lehet tudni, hogy ki.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről!  Már havi 13 lejért elolvashatod az UH cikkeinek legjavát! Fizess elő és segítsd az uh.ro működését.
Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok