Látod, milyen könnyű? Tényleg nem nehéz munka ez.

Gyuri szerint akkor van baj, ha azért kezdesz el gazdálkodni, hogy elvonulj a világ elől, mert utálod az embereket. Aztán csodálkozol, hogy a terméket nem tudod eladni.

Farkaslaka szélében jött létre pár hónapja egy kicsi esztena. Udvara tele virágokkal és gyümölcsfákkal. Az ablakokban muskátlik. A báránykák legelésznek. A kakas kukorékol. A madarak csiripelnek.

Ez az a hely ahova kimész, és komolyan elgondolkodsz rajta, hogy hagysz csapot-papot, munkát váltasz, és nekiállsz juhot fejni, sajtot gyúrni.

Pakot György, és felesége Zita 2023 őszén kezdtek dolgozni az esztenán, vagyis a Lászlókert biogazdaságban. Pár hete döntötték el, hogy megnyitják a látogatók előtt is. 

Zita elmeséli, hogy még amikor csak tervben volt az esztena létrehozása, ő rengeteget horgolt, és egy éjszaka megálmodott egy horgolt balerinát. Reggel felkelt, és eldöntötte, hogy ő ebből horgol 100 darabot, és eladja, hogy besegíthessen a férjének az anyagiakba. Végül 150-et horgolt, és mind eladta. 

Ezért is látogathatják a farkaslaki gyerekek ingyen az esztenát, mert szinte minden gyereknek van itt ilyen babája, mindenki segíteni akart nekik, hogy megvalósíthassák az álmukat. 

A tavaly amikor aszaltuk a szilvát, akkor mondta a férjem, hogy ő itthon fogja hagyni a juhokat, és készít sajtot. Nem mondta, hogy segítsek, megoldotta volna egyedül is, biztos. Kinézett egy kicsi esztena házat, hogy ő azt megveszi. Nekem az nem tetszett, mert az olyan volt, mint egy fészer. Nekem egyébként is nagy álmom volt egy boronafalú házikó, és akkor én már láttam magam előtt itt az udvaron a boronafalú házat, és a virágoskertet körülötte mondja Zita, hogy hogyan kezdődött az ők esztena-meséjük. Három gyermekük is alkalmazkodott ehhez az életmódhoz, a legnagyobb fiuk már lelkesen be is segít.

Javarészt Zitával beszélgettem. Azt mondta ő a beszédesebb kettőjük közül. Volt már súlyos beteg, kórházban is rengetegszer, marékszámra szedte a gyógyszereket, és már egy sztrókon is túl van. Viszont mióta a természet közelében élnek nem szed gyógyszert egyáltalán. És sosem volt egészségesebb, boldogabb. 

Nagyon fontos, hogy mindig a lelkünkre hallgassunk, ha belekezdünk valamibe, és azt biztosan tudjuk majd örömmel csinálni. Nem jelent nehézséget. Engem erőltetni soha nem lehetett semmire.

Zita mosolyogva várt a kapuban

Intette, hogy siessek, mert mindjárt lejár a fejés. Siettem. Nagyot estem. Még a bárányok is szertefutottak a csattanástól. 

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!
Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok