Marișca kedvenc szakaszán nyerte meg a Hargita Gyöngye Ralit

Gîrtofan egy hiba miatt szállt ki az összetett versenyből, Botka Dávid nem adta könnyen magát. Jaxi is befejezte a versenyt, jövőre élesben tenné ezt.

Miután csütörtökön bemutatkoztak az idei Hargita Gyöngye Rali versenyzői a Patkóban, majd pénteken a shakedown során bemelegítettek, és a szervízparkban elvégezték az utolsó simításokat az autókon, péntek délután maga a verseny is elkezdődött, elsőként a Libánon rendezett gyorsasági szakaszon kellett teljesíteni.

Az első szakaszt Bogdan Marișca, a 2017-es győztes teljesítette a leggyorsabban. A mezőny másik veteránja, Dan Gîrtofan mindössze 0.3 másodperccel maradt el tőle, míg a harmadik helyen Botka Dávid érkezett be. Az első Bucsinon rendezett gyorsasági szakaszon borult a papírforma, és Cristian Dolofan volt a leggyorsabb, a második helyet Marișca, a harmadikat a csíkszeredai páros, Adrian Teslovan és Cseh Vajk Imre szerezte meg, de a második bucsini szakaszon ismét nem talált legyőzőre a kolozsvári Marișca, és így első helyről várhatta a folytatást.

Ami ráadásul a kedvenc szakaszával, a lövéteivel kezdődött, ehhez hűen ezt is behúzta a pilóta, és tetemes előnyre tett szert Gîrtofan ellen, aki gondok miatt hat perces hátránnyal érkezett célba kiszállva ezzel az első helyért folyó küzdelemből. A következő két szakaszt: az első karácsonyfalvit és az első homoródszentmártonit is Botka Dávid nyerte meg, aki Gîrtofan hibájának is köszönhetően feljött a második helyre, de Marișca szorosan a nyomában volt mindkét etapon, így hozzá képest nem tudott sokat faragni a hátrányából. A verseny felénél a konstansan élmezőnyben végző Soós István kapaszkodott fel a harmadik helyre.

Következett a második lövétei, karácsonyfalvi, és homoródszentmártoni gyorsasági, és mintha lemásolták volna az első itteni futamok eredményeit, a lövétein Marișca, a következő kettőn Botka volt a leggyorsabb, míg Soós egy második, egy negyedik és egy ötödik helyet ért el, megerősítve ezzel harmadik helyét.

És a harmadik körben ugyanúgy Marișca nyerte a lövétei, Botka a karácsonyfalvi és homoródszentmártoni szakaszokat. A Napoca Rally Academy versenyzője hiába nyert kevesebb szakaszt Botka Dávidnál, a lövétei szakaszokon összeralizott előnye elegendő volt, hogy az élen fejezze be a versenyt, és 2017 után ismét ő legyen a Hargita Gyöngye Rali győztese. Navigátora, Sergiu Itu mondhatni címet védett, hiszen tavaly az akkori győztes Simone Tempestinit segítette. Az utolsó szakaszokon nagyot teljesítő Bogdan Cuzma hajrája nem volt elég, hogy felkapaszkodjon a dobogó harmadik fokára, Soós megőrizte előnyét, Cuzma csak ötödik lett, hiszen a csíkszeredai Adrian Teslovan is megelőzte az összetettben.

A díjátadót szombat este rendezték meg a Márton Áron téren.

Ne feledjük, hogy idén Jakab Attila személyében udvarhelyi versenyzője is volt a Hargita Gyöngye Ralinak, noha még nem élesben versenyzett, mivel az első éve, amolyan tesztpilótaként bizonyít a szövetségnek, hogy jövőre a mezőny részese lehessen. Jaxinak ugyan akadtak problémái a hátsó hajtással – az egyik szakaszon bele is tolatott a sáncba –, az utolsó, harmadik körre, Todor Vendel segítségével rendberakta az autót, és befejezte a versenyt. „Remélem, jövőre már élesben fog menni, és hozhatunk egy dobogós eredményt udvarhelynek” – zárta beszámolóját.

Az eseményről készült galériánk:

fotó: Szabó Apor, szöveg: Gál Előd

 

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok