Kinyomoztuk a koppintott Gálfis-Jenős-Borbolyos-Buntás vitráliák részleteit

Sokkoló! Plagizált vitráliákat akarnak rásózni várusunkra. Megmutatjuk, melyik képet honnan nyúlták le a gazemberek!

Sok olvasónk jelezte, hogy hiába, hogy nagyon izgatja a téma, a szilveszter napján lapunkban közzétett vitráliákból többet nem ért. Vagy azért, mert nem foglalkoztatta nagyon a közélet, és nem ismeri elég alaposan a történéseket és a szereplőket, vagy azért, mert más városban él, és nem volt hogyan kapcsolatba kerülnie a témákkal. Kérésükre utánajártunk, és kinyomoztuk, melyik képen ki szerepel, milyen jelenetet örökít meg a kép, és melyik képről lett lenyúlva az adott vitrália.

Szilveszter napján tudósítottunk arról, hogy:
A decemberi tanácsülésen a városi tanács jóváhagyta, hogy a Szent István terem és a Városháza ablakait vitráliákra cseréljék, melyeken kortárs helyi közéleti eseményeket rögzítenének az utókornak. A vitráliákat a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ajánlotta fel a városnak, Szász Jenő védnökségével és Murchlerberger Dezső, a Magyarországi Kulturális Minisztérium tisztelt főállamtitkár urának fővédnökségével, Magyarország Miniszterelnöki Hivatalának komposszeszorátumával, a Schweinführer Miklós alap anyagi támogatásával, köszönettel Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének közbenjárásáért. A vitráliákat egy-egy kísérő versikével, egy-egy gyönyörű és tömör haikuval fogja megtámogatni a Petőfi Irodalmi Múzeum, ezeket a verseket a képek alatt közöljük.

Sokkoló! Szakemberek segítségével kiderítettük, hogy a vitráliák java plagizálva van, ismert és kevésbé ismert műalkotások olcsó utánzata, az udvarhelyi szoborpark alkotásaihoz hasonlóan. A képek alatt linket is adunk a koppintott műre.

két kemény szikla
életük csak a város
kettéosztása
[Szakadt vidék]

A képen szereplő személyek balról jobbra: Verestóy Attila, Isten nyugtassa, volt szenátor, és Szász Jenő, Isten éltesse, jelenleg elismert nemzetstratéga, városunk volt polgármestere.

A lekoppintott kép Paul Cézanne Kártyajátékosok című műve.

 

fújj, csupaszcsigák
szele, legyek dombodon
szép házascsiga!
[A házasodóknak fújnak a szelek]

A képen szereplő személyek balról jobbra: Benedek Árpád Csaba, volt alpolgármester, ismert mangalicatenyésztő, és Bunta Levente, volt polgármester, ismert afrikai vadász. Mindketten mandátumuk alatt gyarapodtak egy házzal, egyikük törvénytelenül épített Bethlenfalván, másikuk vásárolt vagy ajándékba kapott egyet a Szél-dombon, és mindkettejük házasodása botrányba fulladt a szélső-jobb-közép-komcsi-libsi sajtó által. Vive la mangalicion!

A vitrália Grant Wood Amerikai gótika című művének másolata.

 

kék-arany szarkák
csőrükben miatyánkkal
nyálas háború
[Verésre predesztinyálva]

Zenészeink balról jobbra: a puskánál Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke, az Úz-völgyébe kihelyezett háborús tanácsülés összehívója, a székely zászlónál Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke, hírneves medvepárti autonómus, a pisztolyoknál Jakab Kevend, a sokszínűség oltárán a zenekar árnyékába befogadott civil, az Úz-völgyi háború kirobbantója, később csalódott áldozata.

A lemásolt mű Eugène Delacroix A szabadság vezeti a népet című festménye.

 

dér dalia Ő
mindene az anyanyelv
felboncolása
[Orális nagymester]

A szereplők balról jobbra és fentről le: Derzsi László udvarhelyi tanácsos, Venczel Attila jegyző, Gálfi Árpád polgármester, Sinka Arnold tanácsos, Hajdó Csaba tanácsos, Orbán Árpád alpolgármester, Lőrincz Edit tanácsos, és akivel nem tanácsos ujjat húzni: Ványolós István professzor úr, városi akadékmikus-tanácsos, anyanyelvünk védelmezője, ékes orátor, ki minden tanácsülésen felszólal orális kérdésekben.

A lenyúlt mű: Rembrandt Dr. Tulp anatómiája.

 

onyx zuhatag
habjában fürdő vidék
méreg lelkünknek
[Gyanús kólaboráció]

A képen balról jobbra: az első ülésen egy általunk nem felismert, álruhába bújtatott szereplő, akinek egyébként sincs semmi bizonyítható köze az ügyhöz, a második nyeregben Koszta Attila, volt helyi szemétmágnás, kólagyár-igazgató, több helyi kóla szabadalmazója.

A lekoppintott mű egy 1945-ös Coca-Cola-plakát.

 

karácsony tövén
fénylik a közpénz hallik a
csörgés öledben
[Álanyásodva (méhészek értik)]

A képen fentről lefele: Orbán Viktor miniszterelnök, a magyarok és a kereszténység megmentője, utolsó reménysugara, a rendezvény fővédnöke, ölében Szász Jenő, nemzeti strataegustustalanunk, városunk megszökött volt polgármestere, Boldogasszony anyánk földi nagykövete, pápai punciusa.

A lenyúlt kép Duccio di Buoninsegna Crevolei Madonnája.

 

algás folyamból
kiszakadt hegyi csermely
mérgezett forrás
[Elszabadult gólem]

A képen Gálfi Árpád jelenlegi, és Szász Jenő volt polgármester látható, ők ketten egy pártból valók valának és egy kását fújának, mígnem az utóbbi meg nem elégelte, hogy az előbbi saját útra tért, és nem az ő parancsait teljesíti. Azóta megpróbálja kicsinálni, vicc tárgyává tenni, munkáját megnehezíteni.

A lenyúlt műalkotás: Michelangelo Buonarroti Ádám teremtése.

 

Mint Pénz Parazsa
dühöngő tenger alján
kihűlt barátság
[Júdás dala]

A képen balról jobbra Szász Jenő, Mezei János, Ketesdi Imre és Mike Levente MPP-s politikusok, Gálfi Árpád volt MPP-s politikus, polgármester, Ember Attila, Péter Balázs, Hajdó Csaba helyi politikusok.

A kép egy ravennai bazilika Júdás csókját ábrázoló mozaikképének másolatáról lett másolva.

 

székelyes bűzök
zajának csermelyében
fürdik szemét egó
[Nálunk mindenki is egyetért]

A képen bal oldalon Pál Zoltán és Séra Zoltán korondi lakosok fedezhetők fel, akik a szeméttömörítő telep ellenzői, a puskáknál pedig Katona Mihály, Korond polgármestere, aki megátkozta magát, illetve Borboly Csaba és Bíró Barna Botond, a haszonélvező megyei tanács részéről. Ugyancsak kivehető a kép tetején bal oldalon Séra háza, amely az ügy egyik főszereplője, még most is pereskednek miatta, tőle jobbra pedig a kukásautók, melyek előrevetítik az utca jövőjét.

A kép Edouard Manet Miksa császár kivégzése című alkotásról lett koppintva.

 

zúzott zúzákon
táncoló elefántkölyk
felpumpált nóta
[Szter(e)oid hangzás]

A képen ifjabb Pui Béla, zenész-izomművész, volt félelemkeltő látható,

Leonardo da Vinci Mona Lisájának másolataként.

 

hibern áll az ész
űzött medvétől kér az
ügyvéd halasztást
[Szakszerű vadgazdálkodás]

A képen balról jobbra a Medve ismerhető fel, majd Borboly Csaba, hírhedt hargitai medvetáncoltató, mögötte Sergiu Bogdan ügyvéd, a halasztások szakembere.

A kép Johan Fredrik Eckersberg Medvevadászat című festményének imitációja.

 

letörött facsonk
kit harkályok gyászolnak
főpolgármester
[Gyászoljuk testvérvárosunkat és magunkat]

A kereszten főszerepben Tarlós István, Udvarhely testvérvárosának, Budapestnek a leköszönő főpolgármestere, őt gyászolják alant balról jobbra Szász Jenő, Nagyboldogasszony földi nagykövete, és volt hűségese, Gálfi Árpád, Udvarhely székely anyaváros főpolgármestere.

A kép Josse Lieferinxe 1500 körül festett, a Louvre-ban kiállított Káláváriája.

 

hé aktivisták
libsi újságírónők
mindenkit lövök
[Elfogytak a maffiákok?]

Legutolsó képünkön beazonosítható szereplők: Szőke László maffiákvadászból kötekedőlénybe átszakosodott, lövöldözéseiről elhíresült kormánysajtós főnököcske, a pisztoly másik oldalán a kórházi verekedéséről, majd a szemétszedő és környezetvédelmi akcióiból híressé vált, nemrég cigányozáson rajtakapott civil aktivista, Matyó Magyari Lajos, az UTCA vezetője.

A kép eredetije Eddie Adams fotóriporter Nguyễn Văn Lém kivégzését megörökítő ikonikus képe.

 

u.i: A Kacsa rovatunkban megjelenő írások nyomokban valóságot is tartalmazhatnak.

 

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok