Ez a város lakóinak egytizede, le a kalappal!

Egy percet sem vár tovább 8-nál a reggeli ébresztővel DJ Golyó, hiszen ezen a reggelen közös programja van a székelyudvarhelyieknek.

Még üresen tátong a Kossuth utca szeptember 28-án, szombaton hajnalban, de a Romarta üzlettől már látni, hogy nem egy szokványos reggelre ébred Székelyudvarhely.

A korareggel aranyfényben pompázó Budvár alatt valami nagy sárgát látni a távolban. Közelebb érve tisztul a kép: a nagy sárga a 13. Tömegfutás rajtjául és céljául szolgáló kapu.

Még közelebb érve már azt is látni, hogy nem is kong annyira a helyszín, igaz, egyelőre csak a szervezők vannak talpon, de az ő kedvüket a hajnali kelés sem tudta elrontani.

És hamar átragasztják a jó kedvet a rajtszámaikért érkező futókra is.

Hogy a futók biztosra érkezzenek, arról az esemény örök házigazdája, DJ Golyó, azaz Dézsy Károly gondoskodik, aki egy percet sem vár tovább 8-nál a reggeli ébresztővel.

Nem élnénk most a mozi környékén, beszéljük meg nevetve az egyik tornatanárral, aki szorgosan gyűjti be diákjait, hátha az övék lesz a legnépesebb diákcsapat, ugyanis a verseny itt nem a futók között van – ahogy hangsúlyozzák minden évben a szervezők –, hanem például az iskolák között abban, hogy melyiknek sikerül megmozgatnia a legnagyobb létszámú csapatot.

Persze, nem csak a húszéveseké a tömegfutás sem. Minden korosztályból volt jelentkező, 2024-ben összesen 2.774 futó regisztrált. Ez abszolút rekordnak számít, és több mint 800 fővel szárnyalja túl az eddigi csúcsot, ami 1.972 futót jelentett.

Mennyien vannak és mind milyen törvénytisztelő, példamutató udvarhelyiek! Tudják, gyalogosként az út közepén nincs amit keresniük, így Golyónak kicsit noszogatni is kell őket, hogy foglalják el az úttestet, és melegítsenek.

Ha maguktól nem menne, András Kata is segít nekik ebben. Kata a Mozgás éve során tornáztatta meg kéthetente a városlakókat. Mozgás éve ide vagy oda – az IPSE Sportklub egy nap alatt sokszorosát mozgatta meg annak a tömegszámnak, amelyet a tematikus év kitalálói és szervezői.

Ez a város lakóinak egytizede, le a kalappal! – mondja Balázs Attila fotós elhaladva mellettem a rajt felé, hiszen lejárt a melegítés, a starthoz sorakoznak fel az idei tömegfutás résztvevői.

És alig, hogy elrajtoltak, én meg elfoglalok egy pozíciót a Kossuthon, ahonnan fotózom a futókat, máris megjelenik az utca túloldalán a futást felvezető rendőrautó és mögötte az első futók.

Elsőként egy ismerős arc tűnik fel a felvezető autó mögött. Az elején nem igazán tudom, hová rakni, de a szép futótechnikája hamar élesíti a memóriámat is.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!
Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok