Profi bérgyilkosokat képeztek Kápolnáson

Hiány van a mészárosból, ezért vágtak disznót a kápolnási kultúrotthonnál.

Március 20-án, szombaton tartották a Vágólegények workshop-sorozat első részét Kápolnásfaluban, amelyet  az Udvarhelyi Fiatal Gazdák és az UIET közösen szervezett. Az első esemény főszereplője a sertés volt, a következőkben egy juhos, és egy szarvasmarhás workshopra lehet majd még számítani. A térségből szép számmal vettek részt, pontosan ötvenen, plusz még egy-két érdeklődő, aki betévedt a kapun. A többség Székelyudvarhely környékéről érkezett, de Csíkszeredából is jöttek.

A szervezők hiányát érezték a fiataloknak szánt szakmai rendezvényeknek, ezért döntöttek úgy, hogy aki itthon tervezi a boldogulást, annak legyen egy ilyen lehetősége is szakmát találni.

Nem mellékesen, ahogy azt az egyik szervező is mondta, a térségben sok vágóhíd van tervben, és ezeknek majd szükségük lesz szakemberre, ezért is jött kapóra ez a képzéssorozat.

A kötelező kézfertőtlenítés után pedig kezdődhetett is a tanulás.

A résztvevők több mint fele gyakorlott mészáros, a másik felét azok a fiatalok teszik ki, akik azért jelentkeztek, hogy megismerjék ezt a mesterséget. A malacot egy kis teketóriázás után rákapcsolták a hálózatra, és kezdődhetett a tényleges munka.

A képzést egy olyan mészáros tartotta, aki tíz éves profi szakmai tapasztalattal rendelkezik, így a kést is gyorsan és precízen forgatta.

Biztos, ami biztos, a többség telefonnal örökítette meg az eseményeket. Gyorsabb és pontosabb, mint a jegyzetfüzet.

Egy kis unszolásra máris a tekenőben.

Megteszi a hatását a forró víz is, és egy tucat ember szökik neki a disznó szőrét tépni. Aki pedig nem szeretné összekenni a kezét, a háttérben marad és azon tanakodik, hogy érdemes a gyantát előkészíteni disznóvágásra.

A kultúr udvarán mégsem lehet tüzet rakni, ezért díszkísérettel viszik utolsó útjára a malacot.

A patakpartra, ahol előre kikészített szalma várja, hogy jól oda pörköljenek neki.

Talán egy kicsit nagyra is sikerült a tűz, mert mindenki hátrébb lép egyet. A nagy forróságban aztán a malac bőre is megadja magát és elhasad. De, akik a tűz mellett melegednek, azok nem bánják, mert elég hideg van, hiába van március.

Bár még nincs húsvét, a malacot jól nyakon öntik egy vödör vízzel, hogy a hamut és kormot lemossák róla.

Még mielőtt nekifoghatnának a tényleges munkának, egy alapos mosás várja az áldozatot. Az igazi ínyencek pedig gyorsan neki is esnek a malac farkának és orrának, hogy egy kis bőrt kanyarítsanak magunknak.

Egy gyors reggelizés szakítja félbe az eseményeket, pont a főszereplő marad ki belőle.

A jó mészáros kése mindig éles, ezért a csizma szárában tarja a késfenőt.

Akik igazán tanulni szeretnének, azok a lehető legközelebbről figyelik a mesterembert.

Vigyázni kell ennyi mészáros közt, mert hamar hűvösre tesznek.

Vannak, akik félnek, hogy összekenik magukat, de mégis látni akarják, mi történik.

Hát, ez a szakma se az érzékeny lelkületű embereknek való, de előnyben azok, akik szeretik a piros színt.

A későkre is gondoltak, de a gyerek nem túl lelkes annak hallatán, hogy egy kis disznóbőrt kell kóstolnia.

Ahogy az lenni szokott, két dudás egy csárdában nem fér meg, hát még ha ötvenen vannak. Amíg a mészáros dolgozik, a többiek azon tanakodnak a háttérben, ki miért szokta másképpen csinálni.

Kézmosás után kezdődhet a csontolás az asztalon. S ha már mindenki az asztal körül van, egy gyors jelenlétírás is belefér.

Még a munka fele sincs kész, de egyesek már füstölik a húst.

Ahogy a mészáros mondta, „gyorsan szétkapjuk a malacot”, és természetesen a szemléltető anyag sem megy kárba, hiszen a résztvevők kapnak egy kis kóstolót a feldolgozott húsból, ami pedig megmarad, azt a közeli Szent Ferenc alapítvány kapja. Aki akarja, ki is próbálhatja magát, és pallérozhatja a frissen szerzett új tudását.

A szalonna már kész is, következik majd a kolbásztöltés. Még pár suhintás és máris kész vagyunk a csontolással.

Készül is az ebéd, hogy éhesen senki se távozzon a diplomaosztó után. Ugye, erre mondják azt, hogy lesi a pecsit?

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok