Közel félezren indultak gyalog Csíksomlyóra

Három nap, közel 100 kilométer oda-vissza út esőben, napsütésben, imádkozással, énekléssel, baráti beszélgetésekkel - erre vállalkoztak a gyalogos zarándokok.

Induljunk békességben, az Úr Jézus szent nevében! – hangzott el az útravaló mondat két év után újra a Kis Szent Teréz plébániatemplomtól induló gyalogos zarándokok számára. 

Három nap, közel 100 kilométer oda-vissza út esőben, napsütésben, melegben, fáradtságérzettel, kisebb-nagyobb vízhólyaggal, horzsolással, melyeket könnyen feledtet az útközbeni közös éneklés, imádkozás, a sok baráti, lelki beszélgetés, a szép tájak, a csűrökben éjszakázás élménye, forrás vizében mosakodás, a napfelkelte Hármaskeresztnél pünkösd szombatján és a közös hálaadás a csíksomlyói nyeregben – erre vállalkozott az a 420 személy, aki gyalogos zarándoklattal indult útnak Székelyudvarhelyről és a környék településeiről a csíksomlyói pünkösdi búcsúra.

Már reggel fél 6-kor gyülekeztek a gyalogos zarándokok a Kis Szent Teréz plébániatemplom előtt, ahol karszalagot kaptak a regisztráció jeleként, majd felcímkézték és leadták csomagjaikat azok, akik Lenkútnál, a lövétei gazdák csűrjében éjszakáznak, hogy teherautóval a szállásra szállíthassák számukra azokat.

A zarándokcsomag elmaradhatatlan kellékei az útravaló víz, élelmiszer, kényelmes lábbeli, esőkabát, kalap, a réteges öltözet, az énekesfüzet, de éjszakára szükség lehet az izolírra, és a túrabot is nagy segítség a zarándokúton.

A reggel 7 órakor záruló szentmise után négyes sorba rendeződött a zarándoksereg, a sor a Mol benzinkúttól egészen a C+C parkolójáig ért, a székelyudvarhelyi keresztaljához idén is csatlakozott a korondi zarándokcsoport, így összesen 420-an indultak útnak.

A korábbi évekhez hasonlóan most is rendfenntartók és zarándokvezetők segítik a zarándoklatot, felelnek a biztonságos gyalogútért. Útközben a főbb kereszteknél megállnak kereszthódolatra, imádkoznak és zászlóhajtással tisztelegnek, majd énekléssel folytatják útjukat egészen az első, máréfalvi megállóig, ahol a művelődési ház melletti zöld övezeten tízóraiznak, egy kis erőt gyűjtenek az útra a zarándokok. 

A legközelebbi, egyórás ebédszünet Homoródfürdőn lesz, innen délután 14 óra körül tovább haladnak, majd a Hargita Keresztyén Táborban állnak meg az aznapi utolsó pihenőként. Azok a zarándokok, akik nem éjszakáznak Lenkútnál, autóbusszal is visszajöhetnek, mely szombaton hajnali négy órakor visszaviszi őket a Hármaskereszthez, innen indul tovább a keresztalja. 

Vidáman, a reggeli szentmisétől feltöltődve, barátaik társaságában, sokan már nem először indultak útnak a Csíksomlyóig 50 kilométer hosszú zarándokútnak. A hosszú gyalogút és a fizikai fáradtság ellenére a csíksomlyói pünkösdi búcsúra zarándoklás lelki feltöltődést, közösségi élményt jelent számukra, melyből az év további napján is töltekezni tudnak, mondták el a zarándokok.

Mindenkinek áldott zarándoklatot! – visszhangzott a hangszórókból az áldás, majd a zarándokok éneke.

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok