Komoly zenét, komoly városba!

Pénteken hét óra környékén gazdagabb lett a környék egy olyan tárggyal, amiből alig van világon. Te tudtál róla?

Múlt pénteken este megérkezett városunkba, pontosabban a Palló Imre Művészeti Líceum udvarára egy magyarországi rendszámú fehér kisteherautó, amivel új hangszereket, kottákat és szakkönyveket hoztak az iskolának. A rakomány legértékesebb portékája egy Bösendorfer zongora. Ennek a hangszernek a piaci értéke újonnan az EuroPianos weoboldal szerint 118.000 és 520.000 dollár között mozog. 

Nagy izgalommal vártuk, hogy érkezzen a fehér duba, az utolsó 18 kilométert körülbelül 30-40 perc alatt tette meg, mivel nagy volt a forgalom, de amúgy sem száguldozhatott volna, ügyelnie kellett, hogy véletlenül se keletkezzen kár a hangszerekben.

Mindenki kicsődült az utcára, így a sofőrnek nem kellett sokat keresgélnie a Kossuth Lajos utca 41. szám alatt lévő épületet. Hosszú út állt mögötte, aznap korábban Marosvásárhelyen is lerakott egy adag hangszert, és innen vitte tovább Sepsiszentgyörgyre a maradékot.  

Az egymillió lejes zongorát Porsche Éva és baráti társasága „szerezte az iskolának”. Elmesélte, hogy a koronavírus alatt, amikor még csak Zoomon lehetett borozgatni és beszélgetni, megegyezett néhány művész, hogy akkor ők most létrehoznak egy alapítványt. Végül létrejött az alapítvány, és elkezdtek pályázni közösen Marosvásárhellyel és Sepsiszentgyörggyel. Csíkkal is próbáltak konzultálni, de ők nem akartak Udvarhellyel, így abból nem lett semmi.

Miközben beszélgettünk, sikeresen betért az udvarba a kocsi, mindenki köré gyűlt, és csodálta a fekete selyembe csomagolt tárgyakat. Aztán lehullt a lepel, lassan előkészítették a zongorát, vagyis fa tartóelemekre helyezték, majd a díszterembe cipelték a közel 190 centiméter hosszú hangszert.

Azt is megtudtuk, hogy van az iskolának még egy zongorája, de az a városháza Szent István termében pihen, és mindenki kénye kedve szerint klimpírozhat rajta. Ezzel a Bösendorfer zongorával más lesz a helyzet, ugyan fognak rajta koncerteket előadni, és mind az iskola diákjai, mind az itt fellépő művészek használhatják, nem mindenkinek lesz lehetősége “csak úgy hozzányúlni”. Hozzáteszi azt is, mivel ez egy egyedibb darab, így állandó páratartalmat és külön hangolást is igényel.

A zongorán kívül még egy darab Yamaha pianínóval, két darab kihangosítható akusztikus gitárral, egy ezüst fejű fuvolával, klarinéttal és csellóval is bővült az iskola eszköztára pénteken.

Egy igazán jó zongora nem csak a fület, a szemet is ki kell, hogyelégítse, írják az EuroPianos weboldalán, ahol összeállítottak egy, a világ tíz legjobb zongoramárkáját felsorakoztató listát. Az említett Bösendorfer is közöttük van, harmadik a listán. A márka akkor vált népszerűvé, miután Liszt Ferenc játszott az egyik zongoráján. Ő korábban minden zongorát tönkretett, ezt nem tudta, bármilyen erősen is ütötte a billentyűket.

Évente kevesebb, mint 500 Bösendorfer zongorát állítanak elő. Az egyedi tervezésének köszönhetően finomabbak a magashangjai és a basszusa, a lágy hangzása pedig ideális a klasszikus repertoárhoz és a kamarazenéhez.

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok