Kiszivárgott a pártoknak a civilek kérdéseire adott igazi válasza

Maci Laci, Árpi Bohóc és Cowboy Mike elárulták magukat.
Az illusztrációkat az uh.ro csapata készítette.

Örülhetnek a civilek, az utolsó száz méteren kaptak válaszokat kérdéseikre, amelyeket pályán kívülről tettek fel a polgármesteri vitát megelőzően. Nem tudjuk, hogy maguktól, vagy nyomásra, de az első tanuló a Szabad Emberek Pártja (POL) lett, őket követte az MPP, majd az RMDSZ is célba ért.

A Kacsa rovatunkban megjelent cikkek nyomokban valóságot is tartalmaznak.

Pechükre a csatolt dokumentumokban visszakövethetőek voltak az eredeti, cenzúrázatlan változatok, ahogyan azok a pártirodákban megszülettek, így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy megtudhattuk: mit is gondolnak valójában a kampánystratégák, a diplomácia álarca mögött. Az olvasmányosság kedvéért picit össze is hangoltuk őket.

1. Milyen konkrét lépéseket foganatosítanak, hogy a választások eredményét elfogadva, a viszályt felszámolják és mostani ellenfelekkel együtt dolgozzanak?

POL: Nekünk senkivel semmi bajunk, nekik van velünk, mi tisztábbak vagyunk a Deákné vásznánál. Persze, dolgozunk egy együttműködési protokollon, de remélhetőleg nem lesz rá szükség, ha minden mandátum a miénk lesz, és magától megszűnik a probléma.

RMDSZ: Erre semmi szükség, mindenki fogadjon el minket úgy, ahogy vagyunk. Ezt a kérdést többet nem akarjuk hallani.

MPP: Bárki jöhet bármilyen javaslattal, ha egyezik azzal, amit mi képviselünk, mehet. Ki fogjuk dolgozni a feltételeinket, aminek az ellenfeleink eleget kell tegyenek. Minden egyebet a szakmaiság, a konstruktív párbeszéd és az együttműködés jegyében szabotálni fogunk.

2. Melyik lesz az első és legfontosabb nagyméretű és nagyértékű beruházás, amelyet elindítanak Székelyudvarhelyen a megválasztásukat követően? Mekkora a projekt költségvetése, és honnan fogják biztosítani, lehívni a megvalósításhoz szükséges forrásokat?

RMDSZ: Unjuk már a Pávát, kéne már nagyon az a wellness a Szejkén, de ehhez Gálfinak ügyvédestül repülnie kell. A pénz nem számít, mindent kifizetünk, nehogy ezen múljon.

MPP: Igen, Gálfit félreállítjuk, ez az első lépés, ügytől függetlenül. Nehogy már learassa a babérokat azért, amit elkezdett a Fernengelnél és Bethlenfalván a terelőútnál, a Székely Támadt várnál. De van saját ötletünk is, az udvarhelyi turizmus a közvécé körül forog, ez egyértelmű. Ugyanannyi közpénzt érdemel, mint bármilyen más forgalmi csomópont, ezt majd a forgalmi mutatókkal fogják igazolni. Olyan élményvécét rittyentünk 400 ezer lejből, hogy összepisilik magukat a turisták.

POL: Azt bízzák csak ránk, a Melinda Instal saját zsebből megoldja, meg se kottyan. Csak szavazzanak ránk. A többi meg ott van a honlapunkon, a programunkban. De jó fejek vagyunk, eláruljuk, hogy semmi új, segítjük Gálfit a város feltúrásában álmai megvalósításában: vízhálózat, vár, mobilitás. A számokat pontosan tudjuk, ebben jók vagyunk.

3. Minden szervezet legértékesebb tőkéje a humánerőforrás. Igaz ez a polgármesteri hivatalra is. Azonosították-e a jelenlegi hivatali állomány teljesítményének korlátait, gyenge pontjait, és a következő négy évben hogyan szeretnék fejleszteni a hivatal humánerőforrását?

MPP:  A műszaki és a fejlesztési igazgatóságra ráférne egy ráncfelvarrás. Gálfi mindent összekutyult, első lépésként visszahozzuk Puskás Katalint, hogy pukkanjon meg a polgi. Bővíteni is kellene, új embereket felvenni, lehetőleg a mieinket. Úgy hallottuk, nem is olyan rosszak már a fizetések.

POL: Panaszkodnak a városlakók a hivatalnokokra, kicsit ki kéne kupálni őket, a cégeinktől már rég kirúgtuk volna őket. A felsővezetők maradhatnak, de a középvezetők helyére be kellene szervezzünk néhány saját embert, aki látott már ötszázas eurós bankjegyet, és nem illetődik meg tőle. Nem is ez a legnagyobb probléma, hanem hogy Gálfit hülyének nézi a sok diplomás, azt hiszik, nem látja, hogy egy órát kávéznak, mikor pasziánszoznak vagy a maszk mögé bújva sorbanállnak a turkálónál. Szóval auditálni kellene a hivatalt, különben is gáz, hogy Volkswagennel jár a polgi, mi is Mercivel járunk a Melindánál. 

RMDSZ: Új rendszerváltást! Meg kell nézni, hogy Gálfiék hány embert tettek vagy szorítottak ki a városházáról, azokat elő kell keríteni, hűséges embereink lehetnek, ha nyerünk és segítünk rajtuk. S még hozunk új embereket is, ha kell, helyet mi is tudunk csinálni. Ismerjük a bevált gyakorlatokat, nem ma szálltunk le a falvédőről.

4. Kérjük, nevezzék meg a négyéves mandátum idejére tervezett legfontosabb gazdaságélénkítő intézkedésüket.

POL: Negyvenezer! Székelyudvarhely hazavár, Üzleti Angyalok vigyáznak rád, és átadjuk a tudást is, számtannal kezdünk. Cserébe annyit kérünk, cégeinknek is jusson a város új infrastruktúrájából. Az RMDSZ-nek pedig megígérjük, hogy nyugodtan ránk bízhatja a kisiparos inkubátorházát. Úgyse nyernek.

RMDSZ: Meg is feledkeztünk az inkubátorházról, de nem adjuk, a miénk! A pályázat már nyert, egyelőre legyen elég, Gálfi is az aláírt szerződéseivel bölcsködik, nem a megvalósítással. Most az ipari parkra koncentrálunk, ha nyerünk, megépítjük, hozunk befektetőket is. Az mellékes, hogy hol meg kivel, mi se tudjuk még. Lehet, hogy üres lesz, de legalább lesz. A falusi sportcsarnokokat is lehet falunapokra, lagzikra használni, miért ne lehetne az ipari parkot is?

MPP: Megígérjük, ezt is, azt is. Csak Gálfi nélkül. Az RMDSZ maradhat.

5. A város által már megnyert és leszerződött felújításokat leszámítva, mely utcákat fogják a következő négy évben teljesen felújítani saját forrásból?

RMDSZ: A fő útvonalakkal nem kell foglalkozni, azok úgyis meglesznek, majd mi elköltjük a pénzt, amit Gálfi szerzett. A lakótelepi utcák foltozására pedig csak kerül va’ egy lej a városháza kasszájából. A saját forrás alatt nem az RMDSZ-t értjük, ugye? Na jó, mert azt mind elpalltuk a kampányban románozásra.

MPP: Mire elég, amit Gálfi hagy maga után? Semmire. Budapesttől szégyen ilyet kérni, az aszfalt már nem fér bele a nemzetpolitikába. Úgyhogy marad Brüsszel, Bukarest.

POL: Amit Gálfi mond, az lesz, mert úgyis nyerünk. Amit ő elkezdett, mi folytatjuk. Az Ugron Gábor utcát befejezzük, a temető felé s cserébe nem is kérjük, hogy a halottak is ránk szavazzanak. Ilyen becsületesek vagyunk mi. S amire eddig nem volt pénz, arra most lesz. Ha nem, összedobjuk az év végi osztalékból.

6. Hány új parkolóhelyet hoznak létre a város központi részén a mandátum 4 éve alatt? Építenek-e parkolóházat, netán parkolóházakat a következő négy év alatt?

RMDSZ: Igen, testreszabjuk. Úttestre, emberi testre, téglatestre, amire kell.

MPP: Mi nem mondtuk, hogy létre is hozzuk, de 3-4 parkolóházra szükség volna, ezt üzenjük a nyerteseknek. Vannak ötleteink helyszínekre is, ha érdekli őket: a Petrom-terület, Urbana udvara, a Tábor-negyed tetején, Kuvarban, Csereháton is jó volna valahol. Többet nem mondhatunk, kicsit gondolkozzanak ők is. A Petrom-területet pedig oldják meg, akik elpuskázták. Vagy vegyenek fel minket a városházára. 

POL: A vasárnapi ebédnél is ezen gondolkodunk. A Petrom-telekről nem mondtunk le, a magyarok istenének segedelmét kérjük, hogy megszerezhessük, becsületesen, tisztességesen. Az Urbana udvara már el van intézve, nem kell ide az MPP-sek segítsége. Hadnagy igazgatónak talán megengedjük, hogy beálljon az autójával, de csak, ha jól viselkedik. A Kuvarra már meg is van a látványtervünk, azt ki fogjuk plakátolni minden blokkajtóra, mert hiszünk a remény erejében. A Tábor negyedben, hát, azt még nem tudjuk, de legalább van bennünk alázat, hogy bevalljuk. A városközpont ki van zárva, aki mást mond, az műveletlen bunkó.

7. A Kisköved utca és tér terv szintjén létező újjáépítését kivitelezik-e a 2020-2024-es mandátumban?

POL: Gálfi azt mondta nekünk, hogy megvan a terv. Ha akarják látni, tőle kell kérni, nála van. Eccer kelljen s veszi elé, azt mondta. De előbb fel kell robbantani az egész helyet vezetékcsere miatt. Utána két év alatt meg is lehet, de akkor semmi másra nem lesz pénze a városnak. Önök kérték.

RMDSZ: Azt se tudjuk, miről van szó, de majd mások megmondják. A város problémáit se ismertük a kampány előtt, egy nyilvános konzultációval azt is megoldottuk.

MPP: Ha jól mennek a dolgok, belefér a mandátum végéig, hanem oldja meg a következő városvezetés. Erre ejsze Brüsszel se adna pénzt, marad Bukarest, ha mondani kell valamit.

8. Milyen fázisig tervezik eljuttatni négy év alatt a terelőút megépítését (tulajdonjog, elkészült tervek, építkezési engedély megszerzése; kivitelezési folyamat elkezdése)?

RMDSZ: Gálfi tudja, de minden a pénztől függ. Mi megmondtuk tisztán: ha ránk szavaznak, egyből lesz terelőút kormánypénzből, ha nem, évekig várhatják a pályázati kiírást. Csíkban es jobb, mert RMDSZ van. Szentgyörgyöt már mondtuk eleget.

POL: Nekünk elmondta Gálfi, mert megbízik bennünk. A következő négy évben tervben van a tervek előkészítésének alapos megtervezése, ennyit kell tudniuk. A pénz, az más kérdés, de ha a somlyói Szűzmária velünk, ki ellenünk?

MPP: Lásd előbbi válaszunkat.

9. A fő közlekedési útvonalak tehermentesítése érdekében melyik mellékutak modernizálását, aszfaltozását tervezik? Mikorra készül el?

RMDSZ: Nem volt már egyszer ez a kérdés? Lásd az ötösre adott választ, nem vagyunk mi papagájok, csak tanácsülésen.

MPP: Nem egyet, hanem két terelőutat építünk! Ezt überelje, aki tudja.

POL: Gálfi megígérte a Móricz Zsigmond utca köves részét, Keresztvápa, Lakatos István, Cserehát, Termés és Bükkfa utcák aszfaltozását, a Rózsa utca és a Szentimre utca, illetve a Lejtő és Farcádi utcák összekapcsolását. Hogy Gálfit idézzük: mindent a maga idejében, a megfelelő pillanatban. Azelőtt semmiképp.

10. Szándékoznak-e hitelt felvenni az önkormányzat nevében, hogy azok a fejlesztések, amelyekre nincs elég saját vagy pályázati forrás minél korábban elindulhassanak (pl. parkolóházak)?

RMDSZ: A legnagyobb magyartól, Széchenyitől tudjuk, hogy a jó feltételekkel felvett hitel milyen hasznos lehet. Ha ő mondta, biztosan úgy van. De istenőrizz, hogy Gálfi vegye fel, ő így is tartozik Jenőnek egy jelentős összeggel, azt se tudja megadni.

POL: Gálfi márpedig megadja tisztességgel, becsülettel, sőt, a város helyett kifizeti az önrészt, hogy inkább neki tartozzon. De ha kell egy kis magántőke a parkolóházakhoz, abban lehet, hogy tudunk segíteni. Meg kell kérdezzük Öcsit. Nehogy már a bankoknak csináljunk üzletet. 

MPP: Mikének is vannak kapcsolatai, tudják, földmérőként. Bízzák csak ránk a bulit, a bankok rosszak, legjobb az ingyenpénz volna. Mindegy, hogy lejben, forintban vagy euróban.

11. Mikorra várható, hogy a város tulajdonába kerül minden utca és közösségi célból használt tér, megteremtve ezáltal az infrastrukturális beruházásokhoz, fejlesztésekhez szükséges tiszta jogi alapot? A következő négy évben a kertvárosi részek villamosenergia ellátásához szükséges beruházások elkészülnek-e?

RMDSZ: Igen, ezeknek el kell készülniük, és el is készülnek. Khm, készítjük. Akkor, amikor.

MPP: Hála Gálfinak, egyre tisztul a jogi helyzet a közvagyonban, négy év alatt négymillió lejt szánnánk ezekre, a Szászok táborában, a Csalókán és a Lejtő utca tetején, vagy az új lakóparkokra költenénk. Ejsze inkább az elsőre, mert Mike is ott lakik, Bunta ügyesen megoldotta eddig is az üzleteit, őt nem féltjük.

POL: Gálfi megoldja. Lehet, hogy rámegy a következő négy év, de akkor megint lehet kampányolni azzal, hogy meg is csinálja az ettől függő beruházásokat (víz- és villanyhálózat).

12. Milyen konkrét elképzeléseik vannak a forgalmi dugók enyhítésére, különös tekintettel a reggeli, iskolakezdéshez kötődő forgalmi torlódásokra?

MPP: Fejlesztjük az iskolabuszrendszert, és akkor minden szülő mehet nyugodtan gyalog, biciklivel munkába, akár Zetelakáról vagy Farkaslakáról is. Vagy ők is felszállhatnának, miért is ne? Meg Derzsinek volt egy jó ötlete, a csúsztatott iskolakezdés. A szülők meg oldják meg a munkaadójukkal a csúszást, elvégre felnőtt emberek.

POL: Nem is rossz ez az iskolakezdés eltolása dolog, nekünk is tetszik, amíg más nincs, csak egy zsáknyi eurónk, amit el kéne költeni mobilitásfejlesztésre. Abból a 15 millióból, amit Gálfi szerzett, veszünk még 8 elektromos buszt, mert úgyis van még hely az Urbana udvarán, a budapesti buszok mellé. Vagy odaadjuk a vidéknek, legyen mivel járjanak, ne kopjanak a farkaslaki dzsippek, ne kelljen újat venni minden évben.

RMDSZ: Látjuk, mindenkinek bejött a csúsztatás, nem hiába építettük erre az egész kampányunkat. Meg a konzultációkra, ebben az esetben is nagyon fontos, anélkül semmit sem lehet, mert honnan tudnánk magunktól hozzászólni? Csak azt, hogy Kolozsváron es jobb.

13. Elkészül-e a városi uszoda a négyéves mandátumuk alatt?

POL: Minden megvan, csak a pénz hiányzik.

RMDSZ: Ha ránk bízzátok, talán van esély.

MPP: Egy közepes méretű elég lesz.

14. Milyen mértékben biztosítanak teret a civil kontrollnak? Mit szándékoznak tenni azért, hogy a civileket bevonják a városvezetés különböző folyamataiba?

RMDSZ: Nem számít ki mondja, csak igazodjon a programunkhoz. S ha Derzsivel nem nyerünk, a tizenkettedik helyről majd ő is civilnek számít. Számítunk rá, a civilek hangjára.

MPP: Mi találtuk ki az egész szakértői testület dolgot, igaz, nem lett belőle semmi. Ha Mikéből polgármester lesz, csinál még egy hivatalt ezekből a szakikból, s azt is elvezeti. Dupla vagy semmi, ez az ajánlata az udvarhelyiekhez.

POL: Nem tudjuk, Mike miről beszél, Gálfi létrehozta a közlekedési, az urbanisztikai bizottságot, a várépítésbe a múzeumot és a színházat is bevonták, a biciklisávba a Szekler Tekert. Hogy utóbbiak így sem elégedettek, az legyen az ő bajuk, de nem csak az RMDSZ tud konzultálni, ez a lényeg. Mi megkérdezzük, meghallgatjuk, aztán úgy csináljuk, ahogy mi jónak látjuk. Mert elég okosak vagyunk, azért.

15. Minden jelölt a mögötte álló csapat szakértelmére alapoz. Hogyan fogják bevonni a csapat egyes tagjait a mindennapi fejlesztési, építkezési munkába? Felvállalnak-e a mandátumot nyerő képviselők konkrét projekteket, amelyek a nevükhöz köthetők és megvalósításuk 4 év múlva számonkérhető?

MPP: Igen, régen is fontos volt, de nem sikerült olyan jól, most jobban odafigyelünk, becs szóra. Sőt, hogy legyünk többen a frakcióban, minden tanácsos majd hoz magával szakembereket is. Nekünk is a kétharmad a cél! Na erre varrjon gombot Gálfi.

POL: Tartjuk és emelünk! Mind a 24 embert bejuttatjuk, és még két listára való szakemberünk van, őket is bevisszük a tanácsba. Egy negyvenezres városnak jár saját parlament. A Szent István teremben csak elférünk valahogy.

RMDSZ: Igen, az élet iskolájában szereztek diplomát, innen a tudás, tapasztalat. A fiatalabbaknak kevesebb, de ezt most elnézzük nekik, mert nem volt jobb jelentkező, és többé nem lesznek viták, mert nem is tudnak hozzászólni. És senki nem fog felállni egy-másfél év múlva! Mert Laci azt mondta, és kész.

16. Milyen konkrét lépéseket fognak tenni annak érdekében, hogy Székelyudvarhely betöltse az Udvarhelyszék térségi központjának szerepét?

MPP: Kikérjük magunknak, Székelyudvarhely már most Udvarhelyszék központja, vannak már stratégiák, de még kellenek, abból sosem elég. Az iskolavárosunkba bejövő vidékieket pedig vidéki dolgokra kell tanítani.

POL: Központként kell viselkedni, központi dolgokat csinálni, ahogy a központok szokták. Gálfi Harvíz-hez való csatlakozása jó ötlet volt, bármit is mond Szász Jenő.

RMDSZ: Párbeszéd nélkül nincs központ, telefonközpont sincs, ez kézenfekvő, mint a maroktelefon. Egymásra vagyunk utalva, főleg a vidék a városra, de azért nem kellene beköltözzenek, csak azért, hogy meglegyen a negyvenezer. Buszozzanak ügyesen, azt támogatjuk, hogy legalább mi tudjunk autóval járni a saját városunkban. S mit csinálunk a sok RMDSZ-es polgármesterrel, ha kiürülnek a falvak? Mindenkit nem lehet bevenni a városi tanácsba, még az hiányozna. Az sem árt, ha egy a párt, mert jobban értjük egymást udemerájul a térség polgármestereivel, Gálfi nem beszél idegen nyelveket, ezt mindenki tudja.

17. Milyen fenntartható fejlődési cél(oka)t fogalmaztak meg, és milyen konkrét lépéseket terveznek ezek elérése érdekében megtenni?

MPP: Nem tudjuk, de fontosnak tartjuk, minden területen.

RMDSZ: Legyünk menők, csatlakozzunk a Zero Waste Cities-hez. Gálfinak és az angolul nem tudóknak: ne csak szelektíven gyűjtsünk, hanem a mennyiséget is csökkentsük, hogy kevésbé terheljük a cekendi szeméttárolót, és kevesebbet is fizessünk. Azt még nem találtuk ki, hogyan, de jól hangzik, nem?

POL: Mindegy, csak legyen meg a negyvenezer, a többi következik magától: több lakos, több adó, jó lesz. Ha ez sikerül, akkor biztosan jól csináltuk, élhetőbb lett a város. Tetszik érteni? Hogy mondjunk is valamit, és Derzsi is lássa, tudunk angolul: zero waste és jobb ivóvíz, tisztább szennyvíz.

18. Milyen konkrét lépéseket fognak tenni, milyen határidővel a helyi termékek és helyi szolgáltatások előtérbe helyezésére?

MPP: Ami jó, azt meg kell tartani, minek találjunk ki újakat? Ott a helyi termékek vására, az jó, kellene Magyarba is vinni a testvértelepülésekre, ez a nemzetpolitikának is kedves.

POL: Mi is ezt akartuk mondani, de megmutatjuk, hogy többet is tudunk: Gyümölcsfesztivál, Aratónap, Mangalicafesztivál. A városi piacokra is odafigyelünk majd, becsszóra. Különben mi most is a Helyénvaló boltban vásárolunk magunknak, csak a cégesbulira vesszük a miccset a multinál. Jó az a raktárosnak, s a számok is kijönnek.

RMDSZ: Mindenkit beköltöztetünk majd az új inkubátorházba, tyúkostul, malacostul, ott jó meleg lesz. A húst pedig télen kint is lehet tartani, jövő nyáron majd meglátjuk, az még messze van. De ahhoz előbb le kell váltsuk Gálfit, mert vele nem lehet haladni, nem ért udemerájul.

19. A városközpont teljes felújításának terveit mikorra vállalják elkészíteni? A felújítás megtörténik 2024-ig?

POL: Nem szabad elsietni. 

RMDSZ: Nem lehet elsietni.

MPP: Nem lehet.

20. Végül, de nem utolsóként: megnyeri Székelyudvarhely a következő négy évet?

POL: Igen, ha ránk szavaznak az udvarhelyiek.

RMDSZ: Igen, ha ránk szavaznak az udvarhelyiek.

MPP: Igen, ha ránk szavaznak az udvarhelyiek.

Itt a vége, fuss el véle. A civilek mindenesetre köszönik az őszinteséget, a kendőzetlen stílust, még ha a tartalmon van is mit dolgozni, de bizonyára lesz idejük a pártoknak újabb négy évig ezt gyakorolni. Csak ne élesben, ha lehet, kíméljenek meg tőle.

Egy-két napra azért felszusszanhatunk mindnyájan, amíg pihen a blabla-generátor. Hogy aztán jó mély levegőt vegyünk, s kezdjük elölről az új önkormányzattal. Hacsak be nem tartják, amit a civileknek ígértek, és tényleg képesek lesznek az együttműködésre, bármilyen felállásban. Hátha.

Ha ezek után még kíváncsi vagy a már korrektúrázott változatokra: a pártok nevére kattintva letöltheted a POL, az MPP és az RMDSZ közleményeit.

Ha még egy kicsit olvasnál, mielőtt választanál, ajánljuk korábbi cikkeinket:

Hát én immár kit válasszak?

Hogyan kerül kilenc zsiráf az udvarhelyi dzsungelbe?