Így zaklatja a volt parlamenti képviselő a szomszédját

De közben ejsze szégyelli is, mert mikor bekopogok hozzá erről beszélni, akkor négykézláb mászik el az ablak alatt.

Kapusi Rozália keresett meg azzal a panasszal, hogy nem hagyja őket nyugton létezni szomszédjuk, Sebestyén Csaba, volt RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke. Sebestyén nemcsak a saját nevére íratta Kapusiék örökölt házát, de el is adta azt, majd amikor Kapusiék megnyerték a pert, és visszakapták a házat, bosszúhadjáratot indított ellenük.

Hogy miben áll a bosszúhadjárat? Átjár az udvarukba, magáénak tartja a kertjüket, kamerát szerel az udvarukba, a szomszédra nyíló ablakokon át leskelődik, és gorombaságokat kiált át nekik, a törvénytelenül felépített kerítését nem akarja lebontatni, de mindenáron megakadályozza, hogy Kapusiék hátul kerítéssel elválasszák a telküket az övétől. Kiszedi a földmérő által bevert karókat, részegen döntögeti a frissen bebetonozott kerítésoszlopokat, majd feljelenti Kapusiékat a polgármesteri hivatalnál.

Amikor Rózsika néni végső elkeseredésében a nyilvánossághoz fordul, Sebestyén részegen engem is kritizál, és kioktat arról, hogy hogyan kell egy újságírónak a feleket megkérdezni. Ezzel szemben, amikor megkérdezem, semmilyen csatornán nem válaszol, és amikor kimegyek hozzá, négykézláb elkúszik az ablak alatt, majd elbújik az asztal alá.

„Nem tudják, hogy hol bosszúskodjanak” – mondja Rózsika néni Sebestyénékről. „16 éve nehéz, egyszer biztos.”

Nézzük a történet érdekes részleteit:

Sebestyén Csaba házat szerez, de elveszíti

Rózsika néni örökölt egy házat a Szent János utcában. Nagynénjééknek nem volt gyerekük, ő gondozta az idős házaspárt, cserébe megörökölte a házukat. Volt egy eltartási szerződésük is. Csakhogy Sebestyén Csaba igényt tartott a házra és a teljes bennvalóra.

A történet 20 évvel ezelőttre nyúlik vissza. 2004-ben meghalt Sebestyén Csaba édesapja, Sebestyén Mihály. Sebestyén Csaba intézte a hagyatékot, és „egyben vitte ezt is”, mondja Rózsika néni az örökölt házáról. Még éltek az öregek (a nagynénjéék), meséli, mikor Sebestyén magára íratta a házukat. Sírtak, hogy elvették tőlük a házat, bele voltak keseredve, hogy nincs semmijük, emlékszik vissza.

Pirossal jelöltük Sebestyénék házát, kékkel a vitatott, jelenleg Kapusiék birtokában lévő ingatlant.

2007 szeptemberében és 2008 januárjában meghaltak az öregek, előbb a férj, aztán a feleség. 2008-ban Sebestyén felszólította Kapusiékat, hogy „vigyenek ki mindent a házból, mert a többi az övé”.

Kapusiék nem tudtak ebbe beletörődni, elmentek Brassóba ügyvédet fogadni, mert itt nem bíztak az ügyvédekben, mert attól féltek, hogy Sebestyén mindent „elrendezett” volna, állítja Rózsika néni.

Megnyerték a pert Sebestyén ellen, de addigra Sebestyén átírta a házat Halmágyi Csaba nevére adásvételi szerződéssel. Ismét pereltek. Azt is megnyerték. Visszakapták a házat.

2013. július 1-én vették át a házat. De újabb pert kellett indítaniuk, mert jelzáloghitelt vett fel rá Sebestyén cége, az Altagra Kft. Végül 2022-ben szabadította fel a bank az ingatlant.

Sebestyén Csaba bosszúskodik

Mielőtt bemehettek volna a házba, Sebestyén levágatta a gázórájukat, azóta sincs visszakötve. Rózsika néni kellett, hogy kifizesse a levágást, hogy maradjon meg a joga, hogy visszacsatlakozhasson. Aztán kiderült, hogy így is új rajzot kell készíttetni, sokba fog kerülni az újracsatlakozás.

Amíg Kapusiék beköltöztek volna, Sebestyén épített három kerítést Kapusiék területére. Egyet lészákból (deszkákból összeácsolt kerítéselemekből) végig a telek mentén, és kettőt betonból: egyet a ház elé, egyet a ház mögé. Kapusiék végrehajtóhoz fordultak. Mire jött a végrehajtó, Sebestyén lebontotta a lészás kerítést. De a betonkerítéseket otthagyta, ezért most külön be kell, hogy pereljék, mondja Rózsika néni.

A hátsó betonkerítés egy ajtóval, amin átjár Sebestyén

A két udvar között van egy kiskapu is, azon is járt át Sebestyén. Hiába kérték, hogy azt számolja fel, nem tette meg. Rózsika néni rózsát ültetett a kapu felőlük lévő oldalára. Sebestyén átjött és kitépte, hátrébb eldobta. Rózsika néni összeszedte, és nekidöntötte a kapunak. Rózsika néni deszkákat tett a kapuhoz, hogy Sebestyén ne tudjon átjárni, de a szomszéd azokat is leborította. Rózsika néni visszaállította őket.

A volt parlamenti képviselő Kapusiék bejárati kapuzárát elrontotta. Be akarta fúrni a kaput, de nem sikerült, mert beletörött a szeg, mondja a régi fotót mutatva Rózsika néni.

Sebestyén átjárásával az a legfőbb gond, hogy folyton kis bosszúságokat okoz Kapusiéknak. Volt olyan például, hogy az ajtó elé a lábtörlőre ganét raktak. Ezt egy fotóval is alátámasztja Rózsika néni. Kihívták a rendőrséget, azok kiállítottak egy papírt, aztán nem történt semmi.

Sebestyénék házának több ablaka is nyílik Kapusiék udvarának irányába. Ezeken keresztül folyamatosan figyelik őket, meséli Rózsika néni, és időnként át is szólnak nekik. „Táncolt a kicsi unokám az udvaron, s kiszólt az ablakon, hogy »mit csinálsz, te bolond leányka?”

Rózsika néni olyanokról is panaszkodik, hogy például Sebestyén Csabát hallotta, hogy mondja a nyakában ülő unokájának: „itt van a vén kurva, né, mert az ajtaja nyitva van”.

Hogy Sebestyénék megfigyelik Rózsika néniéket, én is alá tudom támasztani. Amikor hozzájuk is elmentem, már mindent tudtak az előző látogatásomról Rózsika néninél, akinek az udvarán végighallgattam a panaszait.

Sebestyén kamerát is szereltetett a háza hátához, azaz gyakorlatilag Kapusiék udvarára. Kapusiék ügyvéd segítségével panaszt tettek a rendőrségen. A rendőrség kiszállt, és úgy találta, hogy Sebestyén csak a saját területét védi a kamerával. A helyszínen én azt tapasztaltam, hogy Kapusiék udvaráról látom a kamera objektívjét. Hogy mekkora látószögű az objektív, nem tudom, de elvileg, ha én látom az objektívet, akkor az is láthat engem.

Sebestyén magáénak tartotta Kapusiék kertjét, és úgy is kezelte, mintha sajátja lenne. Rózsika néni szedte hátul a ribizlit, mire Sebestyén Csaba azt mondta, hogy ne szedje, mert azt ő ültette. Erre Rózsika néni visszaszólt, hogy nem kellett volna más földjébe ültetni.

Rózsika néniék csak a telek első részét kapták vissza a per után, a hátsó rész Sebestyénéknél maradt. Hogy Sebestyén ne járjon át hátulról, és rendeződjön a kert kérdése, Kapusiék földmérőt hívtak, hogy meghatározzák a határvonalat és kerítéssel elválasszák a két telket. Négy földmérő járt kint, de Sebestyén egyiknek a mérését sem fogadta el. Ötödik földmérőként érkezett Rákossy Botond. Ő 2022-ben kicövekelte a határt, és szerencsére le is fotózták.

A képen a cövekeléskor készített fotót tartom a Sebestyén által cövektelenített kertben. A határvonal kicövekelése után Sebestyén kiszedte a cövekeket, és a málnás mellé hajította azokat. Amikor kimentem ezt lefotózni, a régi képek alapján a földben még megtaláltam a karók helyét.

Rózsika néninek azt mondta az ügyvéd, hogy most már nekiállhat kerítést csinálni. Több céget megkeresett, de senki nem akarta vállalni a munkát, mikor meghallották, ki a vetélytárs. Végül egy ipari alpinista cég bevállalta.

Sebestyén Csaba kerítést hajlítgat

Amíg 2023 nyarán a kerítés épül, Sebestyén a saját kertrészén álldogál és figyel. Mialatt a munkások dolgoznak, ő engem leckéztet újságírásból, hogy miként kellene mindkét felet megkérdezni. Nagyon magabiztosan, mert ő a MÚRE (Magyar Újságírók Romániai Egyesülete) tagja, és tudja ezeket a dolgokat.

Délben hazaviszem a gyerekeket az iskolából, óvodából. Megkérem az ipari alpinistákat, hogy ha azalatt balhé van, hívjanak telefonon. Még haza sem érek, kell is megfordulnom, mert hívnak, hogy Sebestyén kidöntögette a még teljesen meg nem kötött betonból a karókat, amíg ők előrementek.

A helyszínen azt tapasztalom, hogy a kerítés tartóoszlopai tényleg ki lettek mozdítva a függőleges helyzetükből. Sebestyén nem ismeri be, de nem is tagadja, hogy ő volt a tettes, ellenben nagyon furcsán beszél és viselkedik. A lelassult, összefüggéstelen beszéde alapján úgy tűnik, valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt áll.

A volt képviselő kikéri magának, hogy ő már csak nyugdíjas, nem képviselő. „Engem elengedett az RMDSZ” – panaszolja. „Seggbe rúgott téged az RMDSZ” – javítja ki a felesége. Tehát ez az ügye már magánügy, nem tarthat számot közérdeklődésre. Én azzal érvelek, hogy a Rózsika néni által felsorolt panaszpontok javának az elkövetésekor képviselő volt és gazdaszervezeti elnök.

Sebestyén Csaba mámorosan, feleségestől támad

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!
Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok