Hétkor már elindulni, na még mit nem?

A kicsik beértek, a nagyok közül elkéstek az iskolajárattal az első tanítási napon.

Mint egy nagy kék anyabálna, úgy forgolódik az autóbusz az iskolajárat indulópontjában, a város és Fenyéd közötti állomáson az új tanév második napján, kedden reggel 7 órakor. Megáll, nézelődik, majd betolat a helyére, és közben lesi, mikor érkeznek meg a gyerekek.

Az autóbuszvezető mellett a polgármester és a helyi rendőrség munkatársa is várja a tanulókat az állomáson, hogy aztán 7 óra 15 perckor elindulhasson a járat, amelynek útvonaláról itt írtunk korábban, a polgármester tájékoztatása alapján.

Fotók: Magyari Tímea

Már az indulás előtt 5 perccel megérkeznek a tanulók, és olyan rutinosan szállnak fel az „új” autóbuszra, mintha nem is hétfőn, szeptember 5-én indult volna először a nagy kék, hogy teljesítse fontos küldetését: iskolába szállítsa a diákokat.

A cikkben leírt megállási időpontok nem véglegesek, csak a keddi iskolajárat pontos megállási idejét tükrözik.

Pontban 7 óra 15 perckor, fedélzetén kisiskolásokkal és kilencedik osztályos tanulókkal indul el a busz. Egyelőre nincs különösebb ismertetőjegye, az iskolajárat táblát elfelejtették felrakni rá, de már készen van, és sürgeti, hogy tegyék fel, mondja a polgármester.

A kilencedikeseknek újdonság az iskolajárat, korábban Fenyéden jártak iskolába, kinek a Gimibe, kinek a Mezőbe kell elérnie, bár utóbbi kétséges egy kilencedikes fiúnak, mert már 7:45-től kezdődik az órája.

Két perc múlva, pontban 7 óra 17 perckor újabb tanulókat pillant meg a nagy kék, megáll, majd felszáll rá mind a négy, megállóban várakozó kisdiák, kísérőjükkel együtt.

Nem több, mint egy perc múlva, a második megállóban már el is fogynak az ülőhelyek. Ugyan a kisiskolások többségben vannak, középiskolásokkal is találkozni a buszon, többen már korábban is busszal jártak iskolába, és nem késtek el, osztják meg a tapasztalataikat, miközben 7 óra 20 perckor a bethlenfalvi megállóban vesz fel a nagy kék egy, a Refibe igyekvő kisdiákot.

„Mindjárt két busz fog kelleni” – mondja a polgármester, amint megpillantja a kadicsfalvi megállóban várakozó, közel tizenöt diákot. Ülőhely ugyan már nincs, állóhely azért még jut, de egyre szorosabban vannak a diákok, a polgármester arra kéri őket, menjenek bátran hátrébb a buszban, hogy mindenkinek jusson hely.
7 óra 25 perckor ugyanis már egy másik megállóból szállnak fel újabb diákok Kadicsfalván, és még mindig van egy megálló, mielőtt az első tanintézményhez fordulna be az iskolajárat.

Diákokkal tele gurul végig a nagy kék busz a Bethlen utcán, a reggeli duruzsolást a polgármester szónoklata töri meg:

„Jó reggelt kívánok mindenkinek. Úgy, ahogy máma jöttünk, fogjuk felvenni a diákokat. Két pontosítást szeretnék megtenni: aki a Tábor negyedibe (Orbán Balázs Általános Iskola – szerk.) jár és a Bányaiba, az a 7 óra 10 percessel kell menjen, a 7 óra 15 perckor induló iskolajárat nem megy ki.

Ezzel a busszal lehet érinteni a BéGét, vagyis a Bethlen Gábort, a Mórát, a Kós Károlyt, a Tompa László iskolát, a Pallót, valamint a Refi, a Peda és a Gimi iskolásai tudnak ezzel utazni. Hazafele 12 órától három óráig minden egész után tíz perccel lehet felszállni a buszra a Patkóból. Lehet aztán bérletet is váltani az Urbananál (Haáz Rezső utca 4 szám), 33 lej diákoknak egész hónapban Szóljatok a szülőknek, vegyetek bátran, használjátok ki a lehetőséget, egész nap lehet vele utazni, és szép napot kívánok!” – harsogta a polgármester.

7 óra 33 perckor aztán be is fordult a nagy kék a Kisköved utcai megállóba, ahol a szolgálatos tanárok már várták a Bethlen Gáborba igyekvő iskolásokat. „Ez iskolajárat” – hívják fel a megállóban várakozó nő figyelmét, hogy ne szálljon fel az autóbuszra, ami indul is tovább, amint az utolsó bégés tanuló leszállt. 7 óra 35 perckor már a Bethlen negyedi parkkal szembeni megállóban volt, a Móra Ferenc iskola diákjai leszálltak, a központi iskolákba igyekvő tanulók pedig fel.

„Jó napot, a Kós Károlyhoz ezzel kell menni?” – kérdi felszálláskor a középiskolás diák. Majd, miután tudtára adják, hogy ez lesz az a járat, felszáll rá, ahogy a Bányai iskolába és a Marin Predából is többen.

A Junior étterem parkolójánál nincs sem felszálló, sem leszálló, ezért megyünk is tovább, a következő megállóban a Kósba járók szállnak le, akiknek még tízóraizni is lesz idejük, 7 óra 45 perckor.

„Pirosunk van” – mondja osztálytársának egy bányais diák, miközben a jelzőlámpa pirosánál áll a busz.

„Jól kezdjük az évet, pirossal. Szép bemutatkozás a régi tanároknak. Nincs még napló, de attól még be tudnak írni egy füzetbe. Vajon, igazolja-e valaki? Én tegnap szóltam az osztályfőnöknek, aztán …” – gondolkodik hangosan a társa.

A Bányai diákjai ugyanis már 7 óra 40 perckor bent kell legyenek az iskolában, „45-kor a kaput be kell húzzuk magunk után”, mondják 7 óra 49 perckor.
„Tavaly is végig busszal jártam, azzal legalább elértünk, 7 óra 15 körül a Bethlen-negyedben volt. Azzal az volt a baj, hogy hamarabb odaértünk, most az lesz a vicces, hogy az ingázók hamarabb ott lesznek. Nincs más, aki behozzon minket” – mondja egy tizedikes bányais lány.

A 7 óra 40 perces iskolakezdéssel a polgármester sem számolt, rögtön telefonál is, hogy mielőbb küldjék el neki az iskolák pontos órarendjét. A diákokat egyre inkább elfogja a nyugtalanság:

„Ha hétkor gyalog elindultam volna Bethlenfalváról, már rég edzenék” – mondja egy bányais fiú, aki ma már biztosan elkésett az első óráról, de reméli, a 8 óra 30 perctől kezdődőre még beér.

A polgármester megnyugtatja őket afelől, hogy már szerdától intézkedni fognak, hogy elérjenek, de azt tanácsolja, induljanak holnaptól a 7 óra 10 perces, rendes busszal. A Tamási Áron utcai megállóban jobbnak látják leszállni a bányais diákok, innen gyalog mennek, az iskolajárat következő állomása, a Patkó már távolabb lenne.

A Marin Preda diákjainak is okoz némi fejfájást a buszozás, ők is el fognak késni az első óráról. „Én a buszon vagyok, tesó, de érdekes az útvonal” – mondja egyikük, mire osztálytársa hangosan szól:

„Ha valaki elintézi, hogy ezt igazolják, megköszönnénk” – és már szól is telefonon valakinek, hogy késni fognak. Ők is megpróbálják holnap a 7 óra 10 perckor induló járatot, mondják, hátha hamarabb beérnek vele.

Már harangoznak, mire a Patkóba beér a busz, 7 óra 56 perckor. Ki-ki a saját iskolája felé siet, hogy még becsengetés előtt beérjen, egy kisiskolás lány kivételével, aki azt hitte, tovább is megy a busz. A Pallóba szeretett volna beérni, mondja.

„A Pallóba? Akkor gyere szállj le, most már itt le kell szálljál. A vasút után, a Tamási Áron utcában kellett volna leszálljál” – mondja a polgármester a kislánynak, aki nem tűnik ijedtnek amiatt, hogy elkésett, szót fogadva száll is le, és siet tovább. A busz most már teljesen üres.

A visszaúton az iskolajárattal kapcsolatos, eddigi tapasztalatokról kérdezzük a polgármestert: „Ahogy ma láttuk, nem az volt a probléma, hogy a busz nem halad, hanem, hogy nagy a forgalom. A forgalom szempontjából problémás a dolog, rengeteg az autó, az iskolajáratoknak pontosan ez a lényege, hogy minél kevesebben használják az autókat.”

A cél az lenne, hogy legalább 8 előtt tíz perccel a buszok megérkezzenek a Patkóba – mondja.
„Tegnap egy kicsivel korábban értünk be, ma pár perccel később, 56-ra értünk be a központba, de ez függ a forgalomtól is, bízom benne, hogy ezen a héten sok minden kialakul még” – mondja Gálfi. A forgalmat irányító helyi rendőrökkel is megbeszélnék, hogy előbb a Tamási Áron utcából jövő autókat engedjék el, pár perc nyereséget adva ezzel a busznak, magyarázza. A héten tisztázódni fog a menetrend, az autóbuszokba felszerelt GPS alapján tudják követni, melyik megállóban hány órakor lesz ott a busz.

Ami ma egyértelműen kiderült – mondja a polgármester, hogy azok, akik a Marin Predába, az Orbán Balázs iskolába és a Bányai János iskolába járnak, azok a 7 óra 10 perces járattal kell induljanak, a többi iskolás pedig a 7 óra 15 perckor induló autóbuszon tud majd utazni. A Cserehátról 7 óra 10 perckor induló buszok is be tudják hozni az iskolásokat a BéGébe, a Mórába, minden irányból érkezik autóbusz” – magyarázza a polgármester.

„A mai nap végén gondolom, hogy megfogjuk kapni az iskolaigazgatóktól a végleges órarendet, annak függvényében próbálunk változtatni a menetrenden. Lehet, hogy hamarabb indul majd a busz, és az is lehet, hogy ha ilyen nagy számban jönnek diákok, kell gondolkozzunk, hogy reggelibe két buszt rakjunk be. A héten tesztelik, ugyanúgy, ahogy a múlt héten teszteltük a járatokat, most ezeket teszteljük, jövő héten tesszük közzé a pontos programot.“

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok