A bababoltban tényleg babák vannak?

Van itt minden, mint egy jó boltban és a lányok is nagyon kedvesek, de nézzük csak, mi is az a minden.

Iskolába ment az első generáció a székelyudvarhelyi Baby Merc bababolt első babakocsijaiból. Erre az évfordulóra meghívtak üzletükbe, hogy saját szemünkkel lássuk, miért is szeretik ilyen régóta az anyukák. Beültünk a pult mellé, a lépcsőre, a csodakocsik, kiságyak, rugdalódzók, csipkeruhák, cumikák, hódok és mindenféle kellékek világába egy egész napra.

A II. Rákóczi Ferenc utcában található üzletben Rita és Katika fogadja a vásárlókat: járnak ide édesanyák, édesapák, nagymamák, tapasztalt kismamák, tanácstalan ajándékkeresők, szundizó kisbabák, és kalandvágyó csöppségekből is akad jó néhány. Az üzlet beindításakor a babakocsin volt a hangsúly, mára minden olyan kelléket megtalálunk, amire egy kisbabának szüksége lehet.

Reggel kilenc órakor nyit a bolt. Ajtónyitás, pici sepregetés, majd a táblák kitétele, hogy a messzi földről érkezők is könnyedén megtalálhassák a mozi háta mögötti üzletet. S míg rutinosan pakolgatnak a lányok, eldöntik, mi legyen a reggeli.

Minden nap együtt reggeliznek, csendben. Ilyenkor még tart az ébredezés, munkára hangolódás, s míg elfogy a kifli, Katika válaszol a partnerek leveleire, Rita az oldalon beérkezett üzenetekre. Ma egy nyugisabb reggel van.

Érkeztek egészen pici, koraszülötteknek való rugdalózók, ezeket kell belistázni, polcra és internetre kitenni. Azonnal érkeznek is az üzenetek a vásárlóktól, hogy milyen színűeket kell félretenni, hiszen ritka kedvező árban vannak, 16 lej egy darab.

A lányok naprakészen tartják az üzlet kínálatát a közösségi hálón, így aki érdekelt a témában, elsőként innen szerezhet információkat. Közben Katika rendeléseket ad le, hamarosan itt a tél, szükség van még néhány dologra.

A nap első vásárlója Bence, aki sapiját is innen kapta, most cumiláncot keresnek, de fiús csak a jövő héttől lesz. Körülnéznek egyet, ha már itt vannak. A babakocsikat aprólékosan megvizsgálják, jó lenne egy sportos. S ráadásul ez a modell könnyen, akár egy kézzel is csukható, hátizsák méretűre, így a tömbházban is könnyen lehet tárolni, autóban is elfér.

Míg anya nézelődik, beszélget, Bence gyorsan kipróbál mindent, a csúszda a kedvence.

Kiderül, hogy a cumivásárlás kényes kérdés. Méretváltásokat sem igazán fogadnak el a babák, nemhogy különböző típusú, gyártójú cumikat. Még jó, hogy az eladólányok jártasak a különféle praktikákban, tudják, mi mire hasonlít, és mit nem érdemes erőltetni. Hiszen van olyan, hogy eddig egy típust használtál, és most másra szeretnél váltani, vagy hogy a cumin jelölt korosztály nem felel meg a valóságnak. Például a Nuk márkájú cumik nagyon kedveltek, viszont jó tudni, hogy kisebbek, mint a többi. De olyan is előfordulhat, hogy bizonytalan vagy: ha mondjuk fogszabályzósról másra váltanál, akkor elsőre ne vegyél olyan csomagolást, amiben kettő van.

Márk édesanyja, Kriszta is cumiért jött. De megnéznek egy etetőszéket, Márk ki is próbálja, hiszen úriember asztalnál eszik. Neki leginkább szétszedve tetszik, így nincs béklyóba kötve. Ha már így ülésből ki, ülésbe be, Rita megmutatja kedvenc, autóba való gyerekülését is, aminek az a lényege, hogy méretre állítható még a gyerek vállánál is. Megállapítják, hogy nagyon hasznos, hogy ki lehet próbálni, hiszen nem minden kétéves azonos méretű.

Előd a legboldogabb a mai nap. Amikor megkérdezzük, hány éves, gyermeki őszinteséggel vágja rá: „azt még nem tudom”, de nagymamája elárulja, hogy három. Eredetileg cumit választott volna, de amint meglátta, milyen klassz játékok vannak, rögtön meggondolta magát.

A fürdőző játékfigurával örömtáncot jár, s megjegyzi „még szerencse, hogy ez a bolt nem van zárva”. Kishúga pedig csendben tűri, hogy sapkát válasszanak neki a felnőttek.

Petrát a játékok, bilik és minden érdekli a sapkákat kivéve, hiszen arra lenne szüksége. A világ legcukibb hangján szól rám: „Ne, na!” Így a sapkás kép nem készült el. De a kis zoknik, bilikék és a játékok le lettek tesztelve.

Ajándék lesz külföldre. „Jaj, vettem ilyen tréninget, úgy szeretjük” – jön a visszajelzés, hogy sok-sok mosás után is az igazi. Közben a lányok kivallatják, melyik termékkel milyen tapasztalatai vannak a vásárlónak. Hogyha valami nem vált be, nem rendelnek többet.

Ezek a Maya sapkák nem bolyhosodnak, így az is kerül a csomagba. Beszélgetés közben kiderült, hogy a városban nincs megfelelő árban jó minőségű gyerekcipő. Így, vállalkozó kedvű olvasó, itt a piaci rés.

Friss áru! – jön a futár! Kincseket hoz. Gyorsan felhívni az érdeklődőket, felárazni és polcra tenni az újdonságokat. A lányok egymás keze alá dolgoznak: egyik átveszi, másik csomagolva adja át a rendeléseket. Az udvarhelyszékieket az a szerencse érte, hogy aki szeretné a megvásárolt portékáját haza rendelni, annak ingyen ki is viszik.

Egy édesapa is bejön: babakocsi-kerék problémák adódtak, így megtudom, hogy az üzlethez tartozik egy szerviz is, aminek az az előnye, hogy nem kell heteket várni egy-egy javításra. Jó tudni, ha esetleg a jövőben itt dolgoznál, hogy erősnek is kell lenni, hogy tudj polcot pakolni, babakocsit, ágyat, ülést szétszedni-összerakni.

A tulajdonos, Álmos édesapja, akit a lányok csak Sanyi bácsinak hívnak, minden nap meglátogatja a lányokat, ilyenkor jól jön egy kiérdemelt kávészünet.

Ritának ez az álom munkahelye, négy éve dolgozik itt, és semmiért a világon nem cserélne. „Én innen szeretnék nyugdíjba menni” – rövid ismeretségünk alatt háromszor is elhangzik.

Szereti az anyukákat, követni a történetüket az első vásárlástól egészen, amíg a picivel érkeznek. „Ebben a munkában az a legszebb, hogy mire a kisbaba megszületik, szinte már ismered, hiszen itt az anyukák a várandósság alatt lassan szerzik be a szükséges motyót. Igazából az is nagyon szép, hogy a másodikkal is visszajönnek” – mesél.

Délután van, Katikának lejárt a programja. Egy nagy paksaméta papírral elindul a kislánya után. Katika még friss a csapatban, de úgy érzi, nagyon jól kijönnek. Munkája leginkább a háttérben folyik, főként szervezések, papírok, online marketing, és lassan-lassan beletanul az eladásba is, bár nem ez a munkaköre, azért ott segít, ahol tud.

Ahogy közeledünk az öt órához, Rita kezdi összeszedni a boltot. Porszívózni most nem kell, Katika napközben elintézte. De elmosogat, rendezget, előkészíti a papírokat, amíg nincs vásárló, visszahozza a botlasztót.

Közben újabb vásárló érkezik, örül, hogy még eléri a boltot. Mire távozik, már záróra van, pénzszámolás, papírmunka, fűtéslehúzás, párologtató kikapcsolása. Majd zárás és indulás haza. Szép idő van, így sokan sétálnak babakocsival, köszönnek Ritának, a kisbabák is. Mind jó ismerősök a boltból.

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok