Mozival, zenével búcsúzunk a nyártól

Leírni is rossz a szót, nyárzárás. Hiszen most volt, hogy kicsengettek az iskolában, hogy először cseréltük majóra a hosszú ujjú blúzot, hogy elmentünk az első fesztiválunkra, netán hűsölni a völgyekbe, s közben arról panaszkodtunk, mennyire meleg van. Hirtelen haragból felindulva pedig arra gondoltunk, mikor lesz már ősz. Most mégis rosszul esik leírni, hogy nyárzárás, de ha már zárni kell, mi mással lehetne jobban, mint egy kis szabadtéri mozival és koncerttel?

Pattogatott kukorica illatú, utolsó nyári nap

A nyár utolsó napján, augusztus 31-én, szerdán ingyenes szabadtéri mozizásra hív a Szejkére a RetRoyals diáknapos csapat és a Művelődési Ház.

Este 21 órától a szejkei színpad előtti térre érdemes előre bekészíteni a pokrócot, a nassolnivalót, a pattogatott kukoricával keveredett nyár végi levegőben ugyanis a FOMO – Megosztod és uralkodsz című 2019-es magyar ifjúsági filmdrámát nézhetik meg az érdeklődők. A 16 éven aluliak számára nem ajánlott coming-of-age film Hartung Attila magyarországi filmrendező első nagyjátékfilm-rendezése, és – többek – között Stohl András, Herczeg Andrea, Szávai Viktória játszanak benne. 

A FOMO – Megosztod és uralkodsz a cselekményleírás szerint a mai kamaszok életébe nyújt bepillantást, a Youtube videókon és Insta-sztorikon szocializálódott fiatal generációt követi két vad éjszakán át, miközben komoly állításokat tesz az online megszégyenítés és szexuális zaklatás témájában is.

Az ingyenes szabadtéri mozizáshoz az izgalmas hangulat és a popcorn garantált, már csak te hiányzol! – hívnak a filmvetítés szervezői, az idei diáknapokon részt vett RetRoyals csapat és a Művelődési Ház. Ha az eső közbe szólna, abban az esetben a Művelődési Ház koncerttermében vetítik majd a filmet.

Zenével köszöntsd az őszt

Az ősz első péntekén, szeptember 2-án este két koncertre is vár a Művelődési Ház a Spanyár-házba, a Benkő József utca 21. szám alá. Az estét 18 órás kezdéssel az idén július 10-én debütált, Románia első indie folk zenekarának mondott Mano&Gregor sepsiszentgyörgyi zenekar koncertje nyitja.

Bemutatkozó daluk, a Warm Freeze tíz nap alatt több mint húszezres nézettséget ért el a YouTube platformján és az erdélyi rádiók is nagy előszeretettel játsszák a dalt. 16 év barátság után Mano, azaz Ráduly Botond és Gregor, vagyis Petri Gergő úgy döntöttek, hogy életre hívnak egy nem csak zeneileg, de szemléletmódban is színes zenei projektet, amelyben a dalok üzenetei legalább annyira fontosak, mint maga a zene – olvasható a koncertesemény leírásában.

20 órakor a magyarországi MÖRK veszi át a színpadot, hogy egy különleges zenei élményt nyújtson az érdeklődőknek. A zenekar soul és funk alapokra épülő zenét játszik, elgondolkodtató társadalmi, pszichológiai és hétköznapi témában íródott dalszövegekkel, improvizációval és más stíluselemekkel együtt.

A ma már Fonogram és Artisjus díjas zenekar először barátaik nappalijában, mászóteremben és egyéb nem megszokott helyszínen adott koncerteket, melyeknek híre gyorsan elterjedt a budapesti undergroundban, így nem sok időnek kellett eltelnie, hogy szélesebb közönség is megismerhesse a zenekart. A Mörk sorban végigjárta a legnagyobb magyar klubokat és fesztiválokat: A38 Hajó, Akvárium Klub, Budapest Park, Sziget, Volt, Művészetek Völgye, és számos nemzetközi fesztiválokon is bemutatkozhattak már.

Az eseményen a Teomo csapata keveri majd a koktélokat, szolgál italokkal. A nyárzáró koncertre jegyeket a helyszínen vagy a Művelődési Ház pénztárában lehet váltani 20 lejért. Rossz idő esetén a Művelődési Ház előterében tartják az eseményt.

Kiemelt kép: archív