Megvan bennük az X

Egy napra szemmel láthatóan lecsökkent az amúgy is alacsony átlagéletkor a Melinda cégcsoportnál, ugyanis diákok hada foglalta el a két testvérvállalat épületeit.

Az idén negyed évszázados fennállásukat ünneplő vállalkozások, a Melinda Instal és Melinda Steel második alkalommal szervezett Pegazus esettanulmány versenyt középiskolások számára.

A megmérettetésre ezúttal nem csak Székelyudvarhelyről, hanem egész Udvarhelyszékről várták a jelentkezőket, így a meghívott 13 iskolából 7 nevezett be egy-egy háromfős csapattal. Az egész napos program egy céglátogatással kezdődött, amelyen András Lehel, a Melinda Instal vezérigazgatója kísérte körbe a résztvevőket a cégcsoport területén, bemutatva a kereskedelmi tevékenység több fázisát is.

Így alkalmuk nyílt a tavaly felújított fürdőszobaszalon, illetve az épületgépészeti szaküzlet megtekintésére, ámulva figyelhették meg a hatalmas raktárakban dolgozók munkáját, a sok ezer cikkből álló készletet. Továbbá elsők között vezették be őket a nemrég felépült 4000 négyzetméter alapterületű raktárba.

A körút során ugyanakkor a cég tevékenységéhez kapcsolódó, rögtönzött kérdésekből összeállított tippversenyen találták magukat a diákok.

Rövid eligazítás, a szabályok ismertetése, valamint a beküldött, előfordulós feladatok megoldásainak kiközlése után kezdődött a tulajdonképpeni verseny. A csapatoknak 5 óra állt rendelkezésükre, hogy bármiféle segítség igénybevétele nélkül egy valós vállalati problémára, konkrét esetre előálljanak egy megoldási javaslattal, amely életszerű és gyakorlatba ültethető.

Ez idő alatt összetett, átfogó gondolkodásra, sok mindenre kiterjedő figyelemre és csapatmunkára volt szükség ahhoz, hogy néha még az idővel is versenyt futva sikerüljön kidolgozniuk saját megoldásukat.

A feladat a Melinda Instal által ebben az évben bevezetett új üzletághoz, az okos otthonok témaköréhez kapcsolódott, amely modernitásából adódóan igen közel áll a tizenévesekhez, így nem esett nehezükre kreativitásuk legtöbbjét bevetni a jó eredmény érdekében.

A csapatoknak 10 percben kellett saját prezentációjukat bemutatniuk a 8 tagú szakmai zsűri előtt, amely a cégcsoport vezetőiből és közgazdász-, valamint üzletágfejlesztő munkatársaiból állt.

A bemutatók során a diákok olykor korukat meghazudtoló érettséggel, rálátással, meglepően széleskörű gondolkodásmóddal rukkoltak elő a hallgatóság felé. A versenybizottságnak nem volt könnyű dolga, hiszen több csapat is nagyon szoros versenyt produkált az elbírálási szempontok szerint, melyek között szerepelt a logikus gondolkodás, strukturált gondolatmenet, kreativitás, csapatmunka és a prezentációs készség is.

A zsűri megfontolt döntésének értelmében első díjjal a Tamási Áron Gimnázium csapatát tüntette ki, amelyet Kiss Péter, Zajzon Ferenc-Zalán és Zsombori Péter alkotott. II. helyen a Kós Károly Szakközépiskola tanulói végeztek, míg a dobogó III. fokára a Bányai János Műszaki Kollégium diákjai állhattak fel. Továbbá különdíjjal jutalmazták a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium képviselőit.

Az ország egyik legnagyobb webáruházában beváltható értékes vásárlási utalványok kecsegtetően hatottak a tinédzserekre, azonban – saját bevallásuk szerint – nem csupán a kézzelfogható nyeremények vonzották erre a megmérettetésre.

Szerették volna gyakorlatban is kipróbálni azt az elméleti tudást, amit az iskolában elsajátítottak, továbbá a vállalatok által felkínált magánösztöndíj program is csábította őket. Ennek keretében a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat támogatják felsőfokú tanulmányaik elvégzése idején, majd munkalehetőséget biztosítanak számukra.

Mindenképpen megérte tehát megmutatniuk, hogy megvan bennük az X.