(V)eszed, mint a cukrot?

Fotók: DÁVID ANNA JÚLIA

Cukorbetegként egyáltalán nem mindegy, miből mennyit eszik az ember. Persze, makkegészségesen sem. Az ők esetükben azonban – legalábbis hosszú távon – élet-halál kérdésévé válhat.

A kalóriák, szénhidrátok, inzulin útvesztőjében dr. Balázs Anita, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház diabetológus szakorvosa adott nekünk szakszerű eligazítást.

Kezdjük egy kis kórismertetéssel. Mit is jelent tulajdonképpen a cukorbetegség? Milyen biológiai változások mennek végbe egy diabéteszes személy szervezetében egy egészségeshez képest?

Önmagában a cukorbetegség azt jelenti, hogy a szervezetben megemelkedett a vércukor szint. Ez hosszú távon a beteg érrendszerét támadja meg. Igazából azt is mondják, hogy a cukorbetegség az erek betegsége hosszú lefolyásban, mert egy krónikus, gyulladásos folyamat alakul ki a szervezetben, és annak a következménye lesz a felgyorsult érelmeszesedés.

A betegek a kórlefolyás elején nem is tudatosítják a cukorbetegséget, csak később, mire már jóval nagyobb lesz a vércukorszint. Leggyakrabban szűréssel diagnosztizáljuk a cukorbetegséget, de sokszor mire a tünetek megjelennek, már késő, vagyis azok, akiket tünetek mentén diabétesszel diagnosztizálunk, jóval előrehaladottabb stádiumban lesznek felfedezve.

Tehát simán előfordulhat, hogy valaki évekig húzza anélkül, hogy tudna a betegségéről?

Igen. Ezért kell rendszeresen laboratóriumi vizsgálatokra járni, mert vannak betegségek, például a magas koleszterinszint, magas vérzsírszint, amikről nem tudunk addig, amíg nem mérjük meg. Ezeknek csak később a kardiovaszkuláris szövődményeiket fogjuk tudni diagnosztizálni.

Hogyan alakul ki, illetve mi a magyarázata annak, hogy manapság lassan népbetegséggé nőtte ki magát ez a rendellenesség?

Sajnos nekem is egyre szaporodnak a betegeim. Ennek oka, hogy teljesen másképp élünk, mint 50 évvel ezelőtt. Szüleink, de főleg a nagyszüleink meg kellett dolgozzanak azért, hogy ételt tegyenek az asztalra, nem számítógép meg TV előtt töltötték el a napjaikat, hanem nagyon aktív fizikai munkával, és messze nem fogyasztottak annyi kalóriát, amennyit mi most elfogyasztunk. Így felborult az egyensúly az elfogyasztott és ledolgozott kalóriák között. Erre nincsen felkészülve a metabolizmusunk, mert nem egy ilyen mozgásszegény, hiperkalóriás életmódra vagyunk felkészülve genetikailag.

Kijelenthetjük, hogy nem csupán egyre többen válnak cukorbeteggé, hanem egyre korábbi életkorban?

Igen. Az adalékanyagoknak egy jó része is hozzájárul ahhoz, hogy egyre fiatalabban, egyre súlyosabb diabéteszes formák jelennek meg. 10 vagy 20 évvel ezelőtt az volt a jellemző, hogy aki gyerekkorban cukorbeteg lesz, az egyes típusú cukorbeteg lesz, mert egy autoimmun folyamat váltotta ki ezt.

Most már nagyon sok kettes típusú diabétesz van gyerekkorban vagy huszonéves korban, ami azért nagy probléma, mert nekik még le kell élniük minimum 50 évet diabétesszel. Aki 20 évesen lesz diabéteszes, annak a hasnyálmirigye és más szervei is jóval nagyobb terhelésnek vannak kitéve, ezért a komplikációk kialakulásának veszélye is sokkal nagyobb. Az egyes típusú cukorbeteg teljesen más kategória, mert neki nincsen annyi társbetegsége. Viszont annak, aki kettes típusú cukorbeteg, társul hozzá magas vérnyomás, magas koleszterinszint, magas húgysavszint, ezek mind olyan kardiovaszkuláris rizikófaktorok, amik súlyosbítják a helyzetet.

Lehet egy általános képet festeni arról, hogy milyen az átlagos páciensed? Férfi, nő? Hány éves? Vannak-e más jellemzői?

Gyakoribb a betegség előfordulása 60 év felett, és férfiaknál szintén gyakoribb, mint nőknél, de igazából nem lehet teljesen általánosítani. Van 28 éves kettes típusú cukorbetegem is, úgyhogy nagyon változékony a beteg anyagunk.

Mit tehet egy cukorbeteg a táplálkozás, illetve életmód tekintetében az egészsége visszaállításáért vagy a folyamat lassításáért?

Nagyon-nagyon sokat lehet segíteni, de bármilyen terápiát alkalmazunk, nem lesz hatékony addig, amíg a beteg az életmódját nem adaptálja a betegségéhez. Igazából nem azt jelenti a cukorbeteg életmódja, hogy ő most élete végéig diétára van ítélve.

Egy egészséges, kiegyensúlyozott életmódot javaslunk a cukorbetegeknek. Természetesen elkerülve a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, a fehér liszteket, az édességeket, süteményeket, az olajban, zsírban sült ételeket, amik egyébként az egészséges populációnak sem ajánlottak, csak ők erre külön kell, hogy figyeljenek.

És hogy függ össze a sport vagy egyáltalán a gyakori testmozgás a cukorbetegséggel vagy a vércukorszinttel?

Egyrészt megelőzés szempontjából azért fontos, mert csökkenti az inzulinrezisztenciát és megelőzi az elhízás kialakulását. Ez nagyon-nagyon fontos, mivel így a kalóriák nagy részét le tudjuk mozogni. Hogyha már kialakult a cukorbetegség, akkor az, hogy mikor, mennyit, hogyan mozogjon, egyrészt attól függ, milyen kezelése van, másrészt milyen típusú cukorbetegsége van a személynek. Az egyes típusú cukorbetegségben nagyon lényeges, hogy mikor mozog: evés előtt, evés után, inzulin adástól mennyi időre, egyszóval nagyon jól kell tudja menedzselni a diabéteszes, hogy mikor, mennyit, hogyan mozog.

Kettes típusú cukorbetegségben azt ajánlják a szakértők, hogy 30 perc aerob, közepes intenzitású fizikai aktivitása legyen a betegnek, és ne teljen el több, mint 2 nap fizikai aktivitások nélkül.

A kialakulásnál mennyire jelent rizikófaktort az, amit manapság slágerként hallunk, vagyis a stressz?

Valamilyen szinten hozzájárul, mert emeli a kortizol meg noradrenalin szintet. A mozgásszegény vagy alvásszegény életmód szintén veszélyt jelent, mivel a szervezetben a krónikus stressz hozzájárul ahhoz, hogy a gyulladásos folyamatok meg egyéb cukorbetegségre hajlamosító folyamatok kialakuljanak. De nem csak ezekhez, hanem minden krónikus betegség kialakulásához meg az elhízáshoz is hozzájárulnak, ami rizikófaktora a cukorbetegségnek is.

Beszéljünk külön a pékárukról! Mire kell odafigyelnünk az ilyen termékek fogyasztása esetén?

Itt az a kulcskérdés, hogy mit választunk a pékáruk közül és mekkora mennyiségben fogyasztjuk őket. Nyilván, ha ritkán eszünk fehér lisztből készült pékárukat, nem jelenti azt, hogy cukorbetegek leszünk 10 év múlva. De a rendszeres fogyasztás esetén nagyon fontos, hogy odafigyeljünk, hogy miből készülnek ezek a termékek. Itt nem feltétlenül a színe a lényeg, mert a barna szín nem mindig jelenti azt, hogy teljes kiőrlésű lisztből készült, hiszen nagyon sokan használnak színezékeket meg kakaót, amivel meg lehet színezni.

Fontos, hogy teljes kiőrlésű lisztből készüljön, mivel ennek nagyon sok jótékony hatása van az egészségünkre. A dietetikusok szerint a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek a napi kalóriabevitel 45-50%-át kell képezzék egy kiegyensúlyozott diétának. Ezek lehetnek barna rizs, teljes kiőrlésű gabonából készült laskafélék, pékáruk, zabpelyhek. Szénhidrátokra abszolút szükség van és ezek a leggyakoribb, legegyszerűbben hozzáférhető szénhidrátforrások, ezért fogyasztásuknak fontos helye van a napi kalóriabevitelben.

Azt olvashatjuk, hogy a teljes kiőrlésű gabona szabályozza a vércukorszintet. Hogyan zajlik ez a folyamat?

Egy táplálék minél lassabban bomlik le, annál lassabban szívódik fel, vagyis annál lassabban emeli a vércukorszintet. Minél jobban hasonlít egy élelmiszer az eredeti formájához, minél összetettebb formájában van jelen, annál lassabban tudjuk lebontani, mert amit kívülről nem végeztek el, azt a munkát a szervezetünk kell megtegye.

Ez mind energia- és időigényes, tehát minél lassabban történik ez a szervezetünkben, annál lassabban emeli a vércukorszintet. A fehér liszt csak a magbelsőt tartalmazza, ami tápanyagokban jóval szegényebb. Viszont a teljes kiőrlésű liszt jóval több tápanyagot meg rostot tartalmaz, mert benne van a maghéj és a csíra.

Amennyiben nagyobb a rosttartalma egy élelmiszernek, nem csak a vércukorszint szabályozásában segít, hanem abban is, hogy a zsírok egy része nem szívódik fel, hanem a rostok magukba szívják és távozik a széklettel. Minél több rostot fogyasztunk, annál inkább segítünk, hogy a bélflóránk normális legyen, ami csökkenti a krónikus gyulladásos folyamatokat, az elhízás veszélyét, a kardiovaszkuláris betegségek, valamint a diabétesz kialakulásának rizikóját.

A Vidéki Pékség néhány éve bevezetett egy szénhidrátcsökkentett kenyeret, amelyet speciálisan diétázók számára fejlesztettek ki, illetve cukorbetegek is fogyaszthatják? Miért ajánlott nekik?

Egyrészt kevesebb kalóriát tartalmaz, mint az átlag kenyerek, ami cukorbetegeknek külön jó. El kell ismernünk, hogy a mi populációnk szeret kenyeret fogyasztani, nem is kis mennyiségben. Cukorbetegeknek meg szoktuk mondani, hogy mennyi a napi szénhidrátmennyiség, amibe bele kell férjenek ahhoz, hogy a vércukorszintjük megfelelő maradjon.

Kevesebb szénhidrátot is tartalmaz, mint az átlag kenyerek. Úgy szoktunk számolni, hogy egy átlagos kenyér 50%-ban szénhidrátot tartalmaz. Ez a kenyér viszont csak 36%-ot tartalmaz, ami jóval kevesebb.

Nagyobb a fehérje mennyisége és jóval nagyobb a rost tartalma. Majdnem háromszor annyi rostot tartalmaz, mint egy átlagos kenyér és a fehérje mennyiség is kétszer akkora, mint az átlagos kenyereknek. Ezáltal csökken a glikémiás indexe, amely meghatározza, hogy milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintünket az, amit elfogyasztottunk. A glukóz glikémiás indexe például 100, egy átlagos kenyéré 70-es. Cukorbetegeknek 40-50-es glikémiás indexű ételek fogyasztását szoktuk javasolni.

Virágkorát éli a „Vedd a helyit” mentalitás, valamint az ehhez kapcsolódó kezdeményezések. Valljuk meg: nehéz helyzetbe került gazdaságunknak talán soha nem volt nagyobb szüksége erre a fajta gondolkodásmódra, illetve paradigmaváltásra, ami a vevői szokásokat illeti. Különösen kenyérből és péksüteményekből mennyivel jobban esik olyant fogyasztani, amiről tudjuk, hogy a szomszéd faluban készült, és a nagymamánk receptjéhez hasonló ízvilágot adják vissza, mint a bizonytalan forrásból származó, messzi földről érkező, kikozmetikázott termékeket. Többrészes sorozatunkban a 26 éves Vidéki Pékséget mutatjuk be olykor egy-egy arcon, máskor egy újonnan bevezetett vagy népszerű terméken keresztül. Ebben az egyéves időszakban egy virtuális utazásra hívjuk az Olvasót, amelynek során az oroszhegyi péküzem munkával, fáradsággal, de édes örömökkel is teli világába nyerhet betekintést. Szeretnénk büszkén megmutatni a munkánk során képviselt értékeket, mert hisszük, hogy valahogyan azokat is belesütjük a termékeinkbe.