Titkolózik Gálfi a kínai útja kapcsán?

A kínai kommunista párt első elnökének, Mao Ce-tungnak az idézete a falon: A kínai népnek megvan az ambíciója és a képessége, hogy a közeljövőben utolérje a világ haladó szintjét. fotó: Gálfi Árpád Facebook-oldala

Kilencedik napja, hogy elküldtünk egy kérdéssort Gálfi Árpád kínai utazásával kapcsolatban, hogy majd a válaszok alapján megfelelően tudjuk Székelyudvarhely lakosságát tájékoztatni arról, merre jár a város vezetője, mi célból, milyen pénzből és milyen eredményekre számítva.

Hol megújulóenergia-konferenciáról, hol a Maxus autógyárból jelentkezett be a polgármester november elején a Facebookon. Utóbbiról például azt állította, hogy zajlanak az egyeztetések egy autóalkatrész-gyár Székelyudvarhelyre telepedéséről. Szerettük volna megismerni, ahogy valószínűleg a város többi lakója is, az utazás részleteit, például azt, hogy milyen alkatrészekről lenne szó, és nem csak annyit tudni a bejegyzések alapján, hogy Székelyudvarhely, ahogy Magyarország is, előre megy, nem hátra, Gálfi Árpád pedig, akárcsak Orbán Viktor: Kínába. 

Zörgő Noémi, városházi szóvivő állítása szerint továbbította az e-mailt a polgármesteri hivatal kabinetjének, ugyanis a kabinet foglalkozott az utazással.

Vártunk egy napot, kedden még azt gondoltuk, 13 kérdésre (jut eszembe, szerencsétlen számom s a bolygók állása is ki tudja, milyen kedvezőtlen lehetett) biztos nem olyan könnyű válaszolni, főleg most, hogy a polgármester és a politikusi oldalán közölt fotók alapján a jegyző sincs itthon, őket is kell helyettesíteni.

Vártunk még egy napot, akkor már kezdett idegesíteni a dolog, a polgi ugyanis még mindig Kínából jelentkezett be a közösségi oldalára.

„Azt válaszolta a polgármester, hogy minden, amit közölni akar a kínai úttal kapcsolatban, az ott van a Facebookján – írt vissza Zörgő Noémi szerda este a türelmetlenkedő kérdésekre, de azért még rákérdez. Pár perc múlva újra írt, ezúttal kissé kevésbé pökhendi hangnemben: „Maradt az a válasz, hogy korai ezekre a kérdésekre válaszolni, ami most a nyilvánosságra tartozik, azt az oldalon közölte”.

Mint egy másik rendszerben a Főnök, amikor itt-ott látogatást tett, s csak a jó képeket és a jó híreket lehetett leközölni. Végül is abban az államban, ahol járt, az ottani Főnök és mindenkit inspirálni hivatott idézete még mindig a falon látható.

Ilyen válaszoktól jön meg a kedvünk az 544-es közérdekű adatigénylést leadni, amellyel kikérjük a polgármester kínai útjának közpénzből finanszírozott költségeit.

Ezek voltak kérdések, amelyekre nem kaphatunk választ:

1. Hol tartózkodik jelenleg Székelyudvarhely polgármestere?

2. Láthattuk a közösségi oldalán, hogy külföldről, feltehetően Ázsiából posztol. Hol járt pontosan Gálfi Árpád az elmúlt napokban? Mely országban és városokban? Mit látogatott meg hivatalos útja során?

3. Milyen céllal ment oda?

4. Kikkel találkozott?

5. Kivel ment még Székelyudvarhelyről, Székelyföldről? Ki volt még a székelyudvarhelyi küldöttségben?

6. Más romániai és magyarországi vendégekkel találkozott-e ott?

7. Van-e köze ennek a látogatásnak a korábbi, nagyváradi kiránduláshoz, ahonnan egy kínai tulajdonú gyárból töltött fel képeket, és arról számolt be, hogy tárgyalásokat folytat egy autóalkatrészgyár Székelyudvarhelyre telepedéséről?

8. Azelőtt, idén januárban pedig egy Gang Chen nevű üzletemberrel való tárgyalásáról posztolt, aki épp Csiangszu tartományból érkezett, amelyben a konferencia is található, ahonnan a polgármester egy energetikai konferenciáról tett közzé ezen a hétvégén képeket.

A két eseménynek van-e köze egymáshoz, és ha igen, akkor micsoda?

9. Miért éppen kínai befektetőkkel tárgyal? Hogyan jöttek létre ezek a kapcsolatok?

10. A konferencián való részvételt és a küldöttség útját/szállását stb. ki finanszírozta?

11. Hogy állnak jelenleg a kínai befektetőkkel való tárgyalások? Lesz-e autóalkatrészgyár vagy megújuló energiaforrások területén valamiféle együttműködés Székelyudvarhely és kínai, esetleg más ázsiai országokból származó vállalatok között a közeljövőben (mondjuk néhány éven belül).

12. Milyen autóalkatrészeket gyártanának Székelyudvarhelyen, amennyiben lesz telephelye itt a kínai gyárnak?

13. Más látogatást tesz-e még az ázsiai földrészen ezúttal a polgármester? Mikor jön haza?

Azóta kiderült, hogy már vissza is jött, de a közel kéthetes ázsiai útjával kapcsolatos közérdekű kérdésekre még mindig nem válaszolt azoknak az embereknek, akik megválasztották.

Pedig ez lenne a kötelező minimum.