Szucsánszki Zitával és Szalai Ádámmal is találkozhatsz

A Fradi klublegendája, Szucsánszki Zita az idei Bajnokok Ligája négyesdöntő után búcsúzott a csapattól, most Tusványoson találkozhatsz vele, fotó: GÁL ELŐD

Sportszeretőként is átnyálaztam az idei Tusványos programját – hiszen a koncertekről már korábban beszámoltunk – és így már kicsit bánom, hogy éppen az Electric Castle hétvégéjén lesz a nyári szabadegyetem, ugyanis a Buzánszky Jenő Sportterasz sok olyan névvel és előadással kecsegtet, amit kár kihagyni.

Azzal, hogy lemaradok Király Gáborról, még valahogy megbékélnék, hiszen volt szerencsém a magyar válogatott egykori, „mackónadrágos” kapusával interjút készíteni – ezt ide kattintva olvashatod el –, de rajta kívül is már szerdán olyan nevek szerepelnek a programban, mint Szuper Levente, Szalai Ádám, Nemanja Nikolics, Szucsánszki Zita, Elek Gábor, vagy éppen Märcz Tamás.

Július 19-én, szerdán

Szerelem és halál Irapuatóban című könyv bemutatójával „nyílik meg” a terasz. A Nemzeti Sport újságírójának, Bodnár Zalánnak az 1986-os labdarúgó-világbajnokság előtt és alatt, Mexikóban játszódó „romantikus tényfeltáró kalandregényét” 13 óra 45 perctől mutatják be. 14 óra 30 perctől már a székelyföldi jégkorongról lesz szó a csíkszeredai játékosok és Szuper Levente beszélgetése során – ő az első magyar jégkorongozó, akit az amerikai profi jégkorongliga, az NHL egyik csapata szerződtetett. Őket a 2016-os franciaországi futball-Eb hősei – Király Gábor, Szalai Ádám, Nemanja Nikolics és Priskin Tamás – követik 15 óra 30 perctől.

A csütörtöki nap reggelén

az Olimpiai álom Erdélyben című filmet vetítik 10 óra 30 perctől, mielőtt 13 órától elkezdődnek az előadások – elsőként Németh Szilárdé, a Magyar Birkózó Szövetség elnökéjé. 14 órától Szabó Gabriella, háromszoros olimpiai, kilencszeres világ, kilencszeres Európa-bajnok kajakozó és Zubor Attila, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó fejtegetik, hogy mire számíthatunk a 2024-es párizsi olimpián.

15 órától külhoni születésű magyar sportvezetők beszélgetését hallhatjuk, köztük lesz jelen a Magyar Kézilabda Szövetség nemrég megválasztott elnöke, a székelyudvarhelyi Ilyés Ferenc is, Miklós Edit olimpiai hetedik, világkupa harmadik alpesi síelő, a Magyar Síszövetség volt elnöke és Rátgéber László Euroliga-győztes, kilencszeres magyar bajnok kosárlabdaedző társaságában, 16 órától pedig jönnek Novák Károly Edurárdék. Az egykori sportminiszter Bálint Zoltánnal, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetőjével, Nagy Attilával, a Román Jégkorong-szövetség elnökével és Zsemberi Jánossal, a Szerb Labdarúgó Szövetség alelnökével beszélget.

A pénteki nap

is filmvetítéssel indul a Buzánszky Jenő Sportteraszon, 10 óra 30 perctől ugyanis Aki legyőzte az időt című, a jelenleg 102 esztendős, ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnesről szóló filmet láthatják az érdeklődők.

A pénteki nap négy előadást tartogat a sportszeretőknek. 13 órától, egy hónappal a valaha volt legnagyobb magyarországi rendezésű sportesemény, az atlétika vébé előtt tudhatunk meg többet a lebonyolításáról Schmidt Ádám sportért felelős államtitkártól, Gyulai Miklóstól, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökétől, Németh Balázstól, a szervezésért felelős társaság vezérigazgatójától és Csinta Samu újságírótól. 14 óra 20 perctől motoroslegendákkal találkozhatsz, itt lesz Gyenes Emánuel és Saghmeister Gábor – mindketten legalább tízszeres Dakar Rali résztvevők – és Talmácsi Gábor gyorsasági motoros világbajnok.

15 óra 10 perctől különleges női csúcsteljesítményekről lesz szó Farkas Henrietta felvidéki látássérült alpesi síző, 11-szeres paralimpiai bajnok, 17-szeres világbajnok, 2019-ben a világ legjobb női fogyatékkal élő sportolója, Illés Fanni paralimpiai, világ és Európa-bajnok úszó és Lubics Szilvia ultrafutó, többszörös Spartathlon-győztes előadásában. Egy órával később az idei, Japánban zajló vízilabda vébéről beszélget Gór-Nagy Miklós világbajnok, Tromler Miklós LEN-kupagyőztes vízilabdázó és Märtz Tamás, aki játékosként olimpiát nyert, szövetségi kapitányként pedig Európa-bajnoki ezüstig vezette a magyar válogatottat.

Az utolsó, szombati nap

programja picit foghíjasabb az előzőeknél, de nem kevésbé érdekfeszítő, 13 órától ugyanis Történelmi magyar siker a női kézilabda Final Fourban. Búcsúzó legendák címmel kezdődik előadás, amelyen Elek Gábor, a Fradi női kézilabdacsapatának volt vezetőedzője és Szucsánszki Zita, a Fradi BL ezüstérmes legendája beszélget Bánki Józseffel, a Zöld és fehér magazin főszerkesztőjével. Elek és Szucsánszki – akik a magánéletben egy párt alkotnak – az idei Bajnokok Ligája négyes döntője után búcsúzott a csapattól, amely így is elválaszthatatlan tőlük, egyikük 15, a másik 18 évet töltött zöld-fehérben.

A Buzánszky Jenő Sportterasz programja a 14 óra 30 perctől kezdődő, kisebbségi magyar sportközösségek nagy sikereiről szóló előadással zárul. Itt hallhatjuk majd Diószegi Lászót, a Sepsi OSK futballklub elnökét, Horváth Zoltánt, a dunaszerdahelyi DAC kézilabdaklub elnökét, Szondy Zoltánt, az FK Csíkszereda futballklub elnökét és Bereczky Szilárdot, az Erste Liga-győztes Gyergyói HK hokiklub csapatmenedzserét.