Székely kapun a versek templomába

Szentmiklóson nem az új templomkapu az egyetlen székely kapu. Fotók: Szabó Károly

Nagy ünnepet ült április 13-án, szombaton Székelyszentmiklós. A Siménfalva községhez tartozó kis faluban Farkas Árpád Kossuth-díjas költőre, műfordítóra, íróra emlékeztek.

Bár nem Szentmiklóson született, ott keresztelték, ott éltek nagyszülei, számos versében idézi meg az ott eltöltött időket, olvasható az esemény egyik szervezője, Csáki Levente, székelykeresztúri esperes és helyi lelkész által szerkesztőségünkbe juttatott közleményben.

A 2021-ben elhunyt költőről halála óta minden évben megemlékeznek a helybéliek. 2022-ben emlékkövet állítottak a tiszteletére, 2023-ban pedig a helyi pedagógusok egy, a költő nevét viselő egyesület létrehozásáról döntöttek, mely évente irodalmi rendezvénnyel tiszteleg Farkas Árpád emléke előtt és megerősíti általa a közösség magyar irodalom iránti elkötelezettségét: „örök forrásként, feltöltőként kíván szolgálni”.

György Attila emlékezik a népes közönség előtt a költőre.

Idén az irodalmi rendezvényt egybekötötték a helyi unitárius templom elé állított székely kapu felavatásával, melyre az anyagi támogatást a Fuss Neki!-n gyűjtötte a helyi közösség – tizenhárom nagykövetet támogattak az ügy iránt elkötelezettek.

Szombaton a helyi kultúrotthonban öt iskola diákjai léptek fel: a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium, Orbán Balázs Gimnázium és Petőfi Sándor Általános Iskola, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium és a siménfalvi Marosi Gergely Általános Iskola tanulói.

Pap Zoltán felvételei

Az irodalmi szféra részéről György Attila író személyes emlékképeit, valamint Zsidó Ferenc író és Balázs K. Attila költő előadásában Farkas Árpád megzenésített verseit követhette a közönség.

A költő unokahúga, a televíziós műsorvezető Farkas Boglárka is jelen volt az ünnepségen.

A szervezők és helyi méltóságok részéről beszédet mondott Bálint Sándor, a Farkas Árpád Emlékegyesület elnöke, Csáki Levente lelkész-esperes, Nagy János polgármester.

Még zárva.

A kapuavatón Bálint Ilona, a Fuss Neki! pályázaton résztvevő csapat koordinátora köszönte meg a résztvevők és támogatók hozzáállását, munkáját, és Ft. Kovács István unitárius püspök kapuavató istentiszteleti beszédet tartott. A nemzeti színű szalag elvágása után az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.