Sokak álma teljesül 2022-ben: végre sörözhetünk a múzeumban!

Megnyitják mindenki Maszi bácsijának emlékkiállítását, tavasztól egy, a sörfőzés történetét bemutató kiállítással és sörkóstolóval várják a látogatókat, egy kis zene- és egyháztörténetbe is bevezetnek a tervezett tárlatokkal – legalább négy kiállítással készült az idei évre a Haáz Rezső Múzeum. 

A tervezett kiállítások mellett a Székelytámadt vár körüli régészeti munkákat is folytatnák, de a Borvízmúzeumot sem hanyagolják el, további digitális anyaggal látva el, az udvarára pedig egy kovácsműhelyt terveznek.

Tavasz, nyár

Kevesebb „játékfelületük” lesz, hiszen a múzeum alsó szintjén tavaly megnyílt „Refis” – a kollégium és a város történetét bemutató – kiállítás látogatható marad ebben az évben is, a múzeum felső terét viszont igyekeznek maximálisan kihasználni, oda négy kiállítást terveztek – mondta el Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

Január 21-étől egészen március végéig lehet majd megtekinteni Udvarhely legnagyobb 20. századi festőművészének, Maszelka Jánosnak az emlékkiállítását. 

Ottjártunkkor éppen az előző, a segesvári csata kutatásainak eredményeit bemutató kiállítást bontották el, helyet adva a január 21-én nyíló Maszelka János-emlékkiállításnak.

Maszi bácsi 270 alkotása többek nappalijából került a múzeumba:

– A magánszemélyek gyűjteményéből szerveztünk kiállítást: arra kértünk minden Maszelka-mű tulajdonost, hogy digitalizálás céljából rövid időre a múzeumnak kölcsönözzék az alkotásokat. Felelősséget éreztünk az iránt, hogy feldolgozzuk a festőművész életművét, hiszen a Képtár megalakulását is neki köszönhetjük, alkotásai pedig még soha nem voltak közszemlére téve, noha többek nappalijában ott van legalább egy, Maszi bácsitól kapott festmény – magyarázza a múzeumigazgató. Az így összegyűlt 270 darab Maszelka-műből 50-et állítanak ki a múzeum felső szintjének öt termében, és emellett egy digitális tárlat is lesz, ami az összegyűjtött alkotások mindegyikét megmutatja digitális eszközökön.

Maszelka János emlékkiállításához hasonlóan a közeljövőben Székely József alkotásaiból is szeretnének majd egy tárlatot, hiszen a szobrászművész a városközösség szintén elismert tagja volt, teszi hozzá a múzeumigazgató.

Sörözni a múzeumban?

– Eddig soha nem hagytuk, hogy itt sörfogyasztás legyen, mert mégiscsak egy múzeum vagyunk, most viszont kézműves sörfőzde is lesz az április elején nyíló, a sörfőzés történetét bemutató kiállításon, ahol a látogatók sört is kóstolhatnak majd – avat be Miklós Zoltán múzeumigazgató. Noha nem a hagyományos múzeumi kiállítások közé tartozik az áprilistól egészen június 26-áig látogatható tárlat, a múzeum vezetősége úgy látja, időnként érdemes ilyen típusú kiállításokat is hozni, a 2018-as Lego-kiállítás mintájára, melynek néhány hónap alatt annyi látogatója volt, mint a tavalyi évnek összesen, mutat rá a múzeumigazgató.

A zene tematikájú 2022-es évbe bekapcsolódva egy udvarhelyszéki vonatkozású zenetörténeti kiállítást is terveznek a nyár közepétől. A részletekről egyelőre annyit árult el a múzeumigazgató, hogy az idén 40. születésnapját ünneplő Szentegyházi Gyermekfilharmónia és a 100 éves székely himnusz is szerepet kap majd a kiállításon.

Ősszel

egyháztörténeti kiállítással várják a látogatókat, ám várhatóan január közepén dől el, hogy a múzeum saját fejlesztésű, a történész kollégákkal feldolgozott jezsuita történeti kiállítást vagy a pálos rendet bemutató tárlatot hozzák el a Nemzeti Múzeummal partnerségben a látogatóknak. 

Emellett a Kossuth Lajos utcai Képtárat látogatók számát is szeretnék fellendíteni, öt kortárs kiállítással készülnek ebben az évben.

Érzelmi és anyagi veszteséget hozott a vírus

– Most már második éve tart a vírushelyzet, amihez valamilyen szinten alkalmazkodtak a kulturális intézmények is. Kényelmes a vírushelyzetre fogni az elmaradt eseményeket, alternatívákat találni nehezebb – vallja Miklós Zoltán múzeumigazgató, hozzátéve, a tavalyi évben a szabadtéri kiállításokat látogatták a legtöbben. A szejkei Mini Erdély Parkból a – tavaly többnyelvűsített – Borvízmúzeumba is szép számmal tértek be látogatók, többen, mint valaha bármikor. 

A 2020-as évhez képest a tavaly jobb volt a helyzet, vallja a múzeumigazgató. A könyv évébe bekapcsolódva magánszemélyek képeslap-gyűjteményéből jött létre az intézmény legújabb kiadványa, Szász Hunor Székelyudvarhelyi képeslapok az osztrák-magyar monarchia korából című kötete.

Az állandó kiállítások mellett (az erdélyi nemesség fényűzését, az 1848–49-es szabadságharc aradi ereklyéit, a segesvári csata kutatásainak eredményeit, valamint a református kollégium és a város történetét bemutató kiállítások) sikerült megszervezni a Múzeumok Éjszakáját, restaurálták a szejkefürdői székelykapukat – a tizenhetedik, jelenleg Zetelakán található székelykaput, amire a Fuss neki! projektben gyűjtött pénzt a múzeum vezetősége, várhatóan márciusban helyezik ki a Szejkére. 

Emellett a 10. Pulzus művésztelepet is meg tudták szervezni, nem maradt el az Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferencia sem, és gyermekfoglalkozásokat is sikerült tartani – ezeket az eseményeket a remények szerint az idei évben is megrendezik. Érzelmi vesztesége viszont a múzeumnak, hogy a koronavírus-járvány miatt a diákcsoportokat még mindig nem sikerült visszahozni, egyelőre tartózkodást tapasztaltak a pedagógusok részéről, számolt be a tapasztalatokról a múzeumigazgató.

A Haáz Rezső Múzeum keddtől péntekig 9-17 óra között látogatható, szombaton és vasárnap 10-14 óra között. A jegyek ára idéntől változik, a diákoknak a belépő 3 lejbe, a nyugdíjasoknak és egyetemistáknak 4 lejbe, a felnőtteknek 8 lejbe kerül majd, ami 25 fő feletti felnőtt csoport esetén 5 lejre csökken. 

A Borvízmúzeum a korábbi évekhez képest idén már tavasszal megnyitja kapuit, ennek részleteiről később tájékoztat a múzeum.