Percről percre az RMDSZ előválasztásáról

9:00 Jó reggelt, jó döntést, Székelyudvarhely!

Elérkezett a nagy vasárnap, amikor végre kiderül, hogy ki lesz Székelyudvarhely egyik polgármester-jelöltje a június 9-ei helyhatósági választásokon. Az RMDSZ előválasztásáról élőben jelentkezünk, és szokás szerint igyekszünk elszórakoztatni magunkat és követőinket, míg egész nap ezzel az amúgy nem túl izgalmas közéleti eseménnyel foglalkozunk.

Két István és egy Szabolcs, két Kecske és egy Patkány, két Mérleg és egy Skorpió csap össze a városházi bársonyszékért. Mindhárman férfiak, bár az egyiknek a közösségi oldalakon voltak női előéletei. Közülük fog Székelyudvarhely lakossága egyet kiválasztani, hogy megméretkezzen… kivel is? Még nem tudjuk, bár Bethlenfalván állítólag zörög a haraszt már, és az EMSZ is megkérdezte Ilyés Szabolcsot, hogy ha nem nyer az RMDSZ színeiben, indul-e más szövetségben. Szóval, annyival maradunk, hogy közülük egy próbál meg Gálfi Árpád székébe ülni.

Értem, de kire lehet szavazni?

Névsor szerint Demeter István, Ilyés Szabolcs György és Szakács-Paál István mérik össze az erejüket. Lássuk, ahogy az egyik jelölt mondaná, kivel tart az univerzum. Vagy ahogy mi mondanánk, kivel tart Udvarhely!

Ilyés Szabolcs (Foreszt) és Szakács-Paál Istvánnal (Szinusz) készült közös interjúnk itt olvasható, itt pedig a Demeter Istvánnal, alias Szanepides Dömével való beszélgetésünk. Hogy az olvasók is szóba állhassanak velük, szerveztünk egy ALIBI-beszélgetést, ahol sokat kacagtunk, de azért komoly dolgokról is beszélgettünk a város jövőjét illetően. Erről itt olvashatsz, és itt meg is nézheted.

De nemcsak róluk dönt ma a város, hanem 32 jelentkező közül dönthetjük el, hogy ki legyen az a 24 tanácsosjelölt és milyen sorrendben, akinek a neve felkerül majd június 9-én az RMDSZ logója mellett a választási cetlikre. A listát a szabályzat szerint a polgármesterjelölt vezeti majd, a többiek nevét ide kattintva nézheted meg.

Hogy hol, hogyan és mikor lehet szavazni, arról itt írtunk. De fontos, hogy április 7-én reggel 8 és 20 óra között minden felnőttkorú, tartós vagy ideiglenes székelyudvarhelyi személyi igazolvánnyal rendelkező állampolgár szavazhat, nem kell belépni a pártba ehhez. És az is fontos, hogy érvényes szavazathoz a polgármesterjelöltek közül egyet, a tanácsosjelöltek közül minimum egyet, maximum hatot választhatunk.

A tanácsosjelöltek bemutatkozóit itt, itt és itt, na meg itt olvashatod el.

Az RMDSZ változatos helyszínekről gondoskodott, akár edzésre, istentiszteletre vagy autót javítani indulsz, bárhol szavazhatsz. Állítólag Gálfi Árpád polgármester nem adta oda nekik a fülkéket, így a környékbeli községek szavazófülkéit is le lehet tesztelni ma.

10:19 A demokrácia színjátéka az előválasztás? És egyáltalán mikor van?

Székelyudvarhely egykori polgármestereit – Dr. Ferenczy Ferencet, Szász Jenőt, Bunta Leventét és Gálfi Árpádot – kérdeztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség udvarhelyi szervezetének április 7-én, vasárnap esedékes előválasztásáról.

Kíváncsiak voltunk, mekkora szerepet tulajdonítanak neki, elmennek-e választani, és ha igen, kire nyomják rá a pecsétet.

Ferenczy Ferenc késeinek, de jó dolognak tartja, és azt tanácsolja, a jelöltek nőjenek fel a feladathoz. Bunta Levente a demokrácia színjátékának gondolja, és háttérembereket sejt bizonyos jelöltek mögött. Sok hűhó a semmiért, fogalmaz Szász Jenő. A jelenleg funkcióban levő Gálfit arról is megkérdeztük, kivel vívna meg szívesen majd júniusban a polgármesteri tisztségért. Válaszával elismerte, ő is indulni fog. A teljes cikket elolvashatod ide kattintva.

10:22 Nálunk is szavazhatsz, de meghekkelni nem ér

Hogy lássuk, hogy áll a verseny, játékból elindítottunk egy szavazógépet. Csak ez úgy vicces, ha egyik jelölt rajongótábora sem hekkeli meg, mint mondjuk 2020-ban.

 Betöltés ...

Előre szólunk, hogy az itteni szavazatod nem számít bele a végeredménybe, sajnos papíron is véleményt kell nyilvánítanod.

10:30 Demeter István: Amit a szívedből csinálsz, az életre kel

Az RMDSZ székelyudvarhelyi előválasztásának napján, április 7-én a polgármesteri tisztségre pályázó három jelöltet kérdezzük.

A Proust kérdőív tíz, relevánsabb kérdése közül választhatnak három számot még a szavazás előtt, hogy a fülkében is gondolkozhassanak válaszaikon, majd kifelé szegezzük nekik az általuk választott számhoz tartozó kérdéseket. Ezen kívül mindhármuk mottójára is kíváncsiak vagyunk.

Elsőként Demeter István szavazott – a Bethlen Gábor utca 50. szám alatt található Kriza János Unitárius Közösségi Házban – és válaszolt kérdéseinkre. Íme:

10:54 Oh Alfréd, hát elpirulunk!

Alfréd, a virtuális tanácsadó szívesen segít akkor is, ha az RMDSZ előválasztásáról van szó. Elmondja neked, kik a polgijelöltek, hogy kell szavazni. Tudod, ilyen kis okos.

És még bókol is. Nem hiszed? Kattints ide és megtudod, kivel szeret a legjobban kommunikálni Frédi.

12:00 Most rajtunk múlik, hogy velünk játszanak, vagy ellenünk

Ha nincs egy irány, melyet nagyjából mindannyian szabadon elfogadunk, és mely mögött mindannyian tőlünk telhető módon felzárkózunk, akkor szétesik a város, szétesik a közösség. Átvitt és szó szerinti értelemben is.

Pál Edit Éva véleménye arról, hogy miért játsszunk felelős állampolgárosdit az RMDSZ-szel. Itt olvashatod.

12:30 Szakács-Paál István: Ami nem hajlik, az eltörik

Másodikként Szakács-Paál István szavazott – a Győzelem utca 43. szám alatt található régi Kettlebell Gymben – és válaszolt kérdéseinkre.

Íme:

13:11 Vigyázz! Így gyűjti be a személyes adataidat az RMDSZ

Az RMDSZ minden úton-módon gyűjti a lehetséges szavazók telefonszámait. Ma is fogják kérni, ha szavazni mész, azonban ne feledd, hogy mondhatsz nemet. Már amennyiben nem szeretnél kéretlen üzeneteket és hívásokat kapni, amelyek szavazásra buzdítanak.

Ufó néhány képet akart készíteni az egyik szavazóközpontban, de úgy felidegesítették, hogy egy teljes sztori lett belőle. Ha elolvasod, te is dühös leszel, szóval előbb ülj le, vegyél egy nagy levegőt és kattints ide.

13:52 Két Mérleg és egy Skorpió: mit mondanak az RMDSZ-es polgármester-jelöltekről a csillagok?

Kíváncsi vagy, hogy állnak Szinusz, Foreszt és Döme csillagai? Úgy döntöttünk hogy ma, a székelyudvarhelyi RMDSZ-előválasztás napján megnézzük, hogy a három polgármesterjelölt csillagjegye milyen személyiségtípust takar, azaz milyen vezetővé válnának, milyen erősségeik és gyenge pontjaik vannak az asztrológia tükrében.

Kíváncsi lettél? Kattints ide és tudj meg többet.

14:14 Hallgasd ezt, ha már a politikát nem bírod!

Kell mindenkinek egy kis választás- vagy ebédszünet, vagy épp motiváció arra, hogy elinduljon szavazni. Ehhez állítottuk össze a H@angfallow mai, rendkívüli kiadását. Tizenhárom ropogós szám, mindegyik egy szál tulipán? Itt hallgathatod.

15:45 Jó, de a mézesmadzagot ki dugta el?

Pál Edit Éva írt egy gyors kiértékelőt arról, hogy mi történt az előválasztási kampányban, összefoglalva azt a sok megnyilvánulást, amit a viták, beszélgetések és sajtómegjelenések kapcsán valamennyien tapasztaltunk. Edit szerint összességében elég píszí, de fantáziaszegény lett ez a kampány, nem volt rossz a hangulata, érződött valamiféle kezdeti lelkesedés, egymáshoz is kedvesek voltak a jelöltek, de az egész buliból talán még egy kis varázslat hiányzik.

A SWOT-elemézessel összekötött kiértékelőt, amely az egyes jelöltek erősségeire, gyengeségeire, illetve a rájuk leselkedő veszélyekre és a jó lehetőségekre is kitér, itt olvashatod.

16:45 Ennyien szavaztak koradélutánig

Megérkeztek az első számok az eddig leadott szavazatokról: délután 14 óráig 2.169, 16 óráig pedig 2.949 személy járult az RMDSZ előválasztásának urnái elé. Ladányi László Zsolt, az Előválasztási Bizottság elnöke szerint ez egy jó szám, és szerinte a későbbi órákban biztosan többen fognak még szavazni. Azt nem tudta megmondani, hogy ez milyen választási arányt jelent pontosan, de mi kiszámoltuk, itt találod meg, az előző választások számadataival együtt.

17:50 Ilyés Szabolcs: Kemény munkával lehet eredményeket elérni

Utolsóként, délután 5 órakor Ilyés Szabolcs szavazott – a Bethlen Gábor utca 50. szám alatt található Kriza János Unitárius Közösségi Házban – és válaszolt kérdéseinkre.

Íme:

18:20 A vakoknál szavazhatnak a csomaglesők, a kenyérüzletben a cirkuszrajongók

Ahogy az ősrégi székely közmondás tartja, 1 az Isten, 9 a szavazókörzet. Ufó kamerájával körbejárta a szavazókerületeket és megnézte, hogy milyen a hangulat, milyen a szavazó nép. Képriportban mutatjuk, hogy hol lehet és hol érdemes még szavazni este 20 óráig. Spoiler: van, ahol tulipán is van, természetes lelőhelyén. Kukkantsd meg mindet!

18:45 Nő a szavazók száma

Legutolsó információink szerint 18 óráig már 3826-an adták le szavazataikat.

19:00 Szebb várost. Szebb jövőt!

Többek között erre szavazott ma Székelyudvarhely. Meg sok más dologra. Itt megnézheted, hogy pontosan mire:

19:36 A Budvár negyedben jártunk

Mindenki megnyugodhat, úgy tűnik, senki nem vett választási csomagokkal szavazatot. Ettől függetlenül az ott élőknek bőven van mondanivalójuk a választás kapcsán. De egyelőre be kell érned ennyivel, holnap jövünk a részletekkel.

20 óra 37 perc Kollégáink, Emőke és Timike a szavazatszámlálásról jelentenek.

20 óra 39 perc Ufó és Edit már 39 perce a Vekker kávézóban, ahol az RMDSZ eredményvárója zajlik, és ahol az eredményt bejelentő sajtótájékoztatója lesz rövid időn belül. Már pezsgősdugó hangja hallatszik, de valószínűleg csak szénsavas víz volt Tupperware palackban.

20 óra 50 perc Nagy-Molnár Tamara férje és baráti társasága, valamint a Star Rádió társtulajdonosa, Székely Róbert, alias Hektor az egyik asztalnál. A másikhoz megérkeznek a tanácsosjelöltek: a dr. Simon Család, dr. Tubák Nimród, Elekes Gyula, Kováts Attila, Derzsi László, na meg Csedő (drága volt polgijelöltünk, aki bulifotósból botifotós lett) és Szasza, volt főszerkesztőnk. Érkeznek Arrosék egy üveg Prosecco pezsgővel.

20 óra 54 perc Hatalmas pukkanás. Ez már tényleg pezsgő volt.

21 óra Az UIET-szekció is megjött a Vekkerbe, asztalt keresnek.

20 óra 3 perc Geréb megyei tanácsosjelöltségére utalva pohárköszönt Géczi Levente, Arros férje.  Amúgy izgalmas, hogy a két vándormadár, a más pártokból, pártközeli fészekből származó Geréb és Hajdó hogy illeszkedik be az új- és óeremdéeszesek társaságába.

21 óra 10 perc Alkudoznak Ufóval a tanácsosjelöltek, hogy csak a jó fotókat tegye fel. Mire Ufó Robira keni, hogy ő válogatja a fotókat. – Otthon hagytuk, hogy ne tudjátok megvesztegetni – mondja nekik Ufó. Mire valaki a tömegből: Vagy megverni. Valaki kicsit túl sok pezsgőt ivott már, hogy így kijött belőle az őszinteség.

21 óra 12 perc Bárki jön, eredményért nyaggatják, Sinka Arnold megyei tanácsosjelöltet is, a többiek.

21 óra 17 perc Megérkezett a Művész úr! Polgári nevén Barabás Botond színészt, színházigazgatót köszöntik a tanácsosjelöltek. Boti volt Kisköved utcai lakos, jelenleg tudomásunk szerint a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója.

21 óra 24 perc Miközben a tanácsosjelöltek koccintanak, a felszerelés magányosan várja az élő közvetítést: A közösségért dolgozunk felirattal.

21 óra 35 perc Máréfalván is lejárt az előválasztás, tudjuk meg Sinka Arnoldtól. Kovács Imre anélkül nyert, hogy szavaztak volna róla, ugyanis nem volt kihívója, így csak a tanácsosi listáról szavaztak a falu lakói.

Mivel a szavazókörzetekben nem lehet fotózni, íme egy kép a Vekkerből a Művész úrról.

21 óra 36 perc Geréb László meséli, hogy Gyergyóban Csergő Tibor jelenlegi polgi alulmaradt az előválasztáson alpolgival, Len Emil Balázzsal szemben (pár percig tévesen a név volt írva) egyharmad-kétharmad arányban.

21 óra 46 perckor: Ezalatt a körzetekben

Szinusz viszi a pálmát a Vakok és gyengénlátók iskolájában, ahol kifogyott a láda, a papírtornyok szépen felfejlődtek egymás mellé. Döme szavazataival kezdik a számlálást, az eredmény: 58 szavazat. Hat szavazólap volt érvénytelen. Pár perc múlva megvan Foreszt eredménye is: 71 szavazat. 

Végül toronymagasan, 297 szavazattal Szinusz viszi a pálmát a szavazóközpontban, tudósít Emőke.

A Bocskai Házban háromszori újraszámolás után megvan az eredmény: 507 szavazat Szakács, 178 Ilyés, 108 Demeter, 18 hibás. Eredetileg 808 szavazólapot számoltak össze, az előzőek összege azonban 809, ezért a sokszori újraszámlálás. Azt sejtik, az elején számolhatták rosszul, mondja el Timi.

Most a tanácsosjelöltek szavazólapjait számolják.

21 óra 48 perckor: Szinusz 1.800 szavazatot szerzett 6 körzetben,

Foreszt 750-et, tudósít egy forrásunk.

21 óra 55 perckor újabb jeles vendégekkel gazdagodott a társaság a Vekkerben: Antal István volt képviselő, a szenátor édesapja, valamint Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere teszi tiszteletét. Fazakas Szabolcs,a Mini Erdély guvernátora is velük jött.

22 óra 5 perckor Szinusz indul a Vekkerbe ünnepelni, írják a szavazókörzetből. Itt várjuk egy ideje, de még sehol.

22 óra 7 perckor Kétharmadja van Szinusznak 3150 szavazattal, Dömének 600 fölött, Foresztnek pedig 1000 fölött – mondja egy névtelenséget kérő tanácsosjelölt. A kétharmad Magyarországon 81 százalék lenne, nevet fel valaki.

22 óra 15 perc Megjött a legsavanyúbb konkurencia. Ezt a számot küldjük neki innen is.

22 óra 20 perckor hatalmas mozgolódás támad. Pár perc múlva megérkezik a szenátor, utána a jelöltek: Foreszt és Döme. – Az öltözék marad, köszöntik Dömét, aki ugyanabban a pólóban érkezett, amiben jelöltette magát. Vagy legalább ugyanaz a a márka.

22 óra 21 perckor Szinusz, azaz Szakács-Paál István is megérkezik, hatásosan a sor végén. A tanácsosjelöltek begyűlnek a videós terembe, hogy kissé már spiccesen, végre a közösségért dolgozzanak.

Átláthatatlan sokan lettünk. Álljon mindenki félre, a jelöltek befele – kiabálnak a szervezők.

Antal Lóránt szenátor köszönti a résztvevőket, nézőket. – Megszámlálták a polgármesterjelöltekre érkezett szavazatokat: 9 körzetben 4.876 szavazatot adtak le az udvarhelyiek, Demeter István 614 szavazatot szerzett, Ilyés Szabolcs 1.037 szavazatot kapott, Szakács-Paál István pedig 3.150 szavazatot. Ma a székelyudvarhelyi emberek győztek, mert nem hallgattuk meg a suttogó propagandát, mely folyamatosan összeesküvés-elméleteket terjesztette, az udvarhelyieket a távolmaradásra biztatta. A polgármesteri hivatal mindent megtett, hogy akadályozza az előválasztást. Ma együtt döntöttük, június 9-én szavazni fogunk. Egy közös célunk van: Udvarhelyt visszaállítani a fejlődés útjára! Elegünk van a megosztásból, acsarkodásból. Meg kell köszönni nektek, kedves barátaim, ahogy a székelyudvarhelyi szavazóknak azt, hogy mi együtt egy erő vagyunk.

– Bravó! halljuk a háttérből.

Antal megköszöni a jelölteknek, hogy munkára jelentkeztek, majd a választást lebonyolítóknak mond köszönetet: Ladányi, Szakács, Incze, sorolja, aztán az Aramis Security-nek és a választókörzetek tulajdonosainak jár a köszönet. A kampányfőnöknek, Raffai Lászlónak tapsot kér. Kakassy Norbert ügyvezető is tapsot kap, valamint Nagy Csaba, aki a szavazás folyamatáért felelt.

A jelölteket hívják a mikrofonhoz: Döme elmondja, a békés, barátságos választásra büszkék lehetünk. Egy viccel zárja beszédét. Foreszt is valami hasonlót mond, hogy június 9-én kell aztán jól teljesíteni, majd Szinusz érkezik. Még semmit se mondott, de már tapsot kap.

Köszöni a városlakóknak, hogy nagy számban választottak ma, „két fantasztikus ellenfelem volt”. Orbán Viktort idézi: most lehet szerénynek lenni, mert van, mire”. Ugyanezt az alázatot, munkát ígéri a következő két hónapra. Kicsit többen kell legyünk, hogy megnyerjük a választást, hangoztatja.

Lóci szól még egyszer hozzá, megköszöni mindenkinek, Udvarhely győzött, fejezi be.

22 óra 42 perckor oszlik a társaság, kollégáink még ott vannak a szavazókörzetekben, ahol zajlik még a tanácsosjelöltek szavazatainak a számlálása, ami nem könnyű művelet.

22 óra 49 perc mint szakembereinkkel kiszámoltattuk, hogy egy volt RMDSZ-es polgármestert idézzünk, a szavazatok 64,6 százalékát szerezte meg Szinusz, Foreszt 21,6 százalékot, Döme pedig 12,59 százalékkal lett a harmadik. 

Csökken a tömeg, nő a pezsgőfogyasztás a Vekker emeletén. Szinusz szőrén-szálán eltűnt.

23 óra 1 perc Megérkeznek az inkubátorház munkatársai, egyelőre mosolyognak. Akkor derül ki, hogy Szinusz milyen vezető, amikor a június 9-ei eredmények kiderülnek. Ha nyer és szomorúak, jó éveink lesznek a városban, de ha örülnek, akkor nekik lesznek jó éveik. Ugyanez fordítva is érvényes.

23 óra 55 perc A Vakok és gyengénlátók iskolájában a végére ért a tanácsosjelöltekre adott szavazatok számlálása is, az eredményt itt olvashatod el.

2024. április 8., 10 óra Az éjszaka közepén meglettek a tanácsosjelöltek eredményei is. Ezt itt olvashatod el. 

 

Élő közvetítésünk véget ért, köszönjük a figyelmet!

FIGYELEM

A cikket közszolgálati természeténél fogva minden látogatónk szabadon olvashatja, de ha támogatni szeretnéd munkánkat, megteheted itt egy előfizetésselMost épp akciós: az éves előfizetéssel 5 hónapot ajándékba adunk.