Kigyulladt a Melinda székelyudvarhelyi raktára

Hegesztési és vágási munkálatok miatt gyulladt a ki a fém burkolatú fal szigetelése. Személyi sérülés nem történt.

Tűz ütött ki a Melinda Instal Kft. építőanyag-raktárában Székelyudvarhelyen. A helyszínre a tűzoltóság székelyudvarhelyi kirendeltsége két vízzel és habbal oltó járművel, egy gépkocsival és egy SMURD mentőautóval érkezett ki – tájékoztatott június 15-én, csütörtökön a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU).

A tűz egy fémlemezfalban keletkezett, terjedés veszélye nélkül, mintegy 30 négyzetméteres területen. Az eset valószínűsíthető oka egy hegesztőgéppel végzett munkálat során az általános tűzvédelmi és tűzoltási szabályok (PSI) be nem tartása, írják a közleményben.

Az esettel kapcsolatban megkerestük Gönczi Dezsőt, a vállalat marketingigazgatóját, aki elmondta, átalakítási munkálatokat végeznek a raktár azon részén, ahol a tűz keletkezett, konkrétan hegesztési és vágási munkálatok miatt gyulladt a ki a fém burkolatú fal szigetelése.

„Személyi sérülés nem történt, illetve mivel a raktár fel volt szerelve mindenféle tűzmegelőzési eszközzel, így megfelelő módon, nagyon gyorsan sikerült reagálni rá, illetve a hivatalos szervek is gyorsan kiértek a helyszínre” – magyarázta a marketingigazgató.

Hozzátette, ha egy fél óra múlva érkezne valaki a raktár udvarára, akkor lehet, hogy még nyomát sem látná az esetnek, a keletkezett kár értéke sem jelentős, nemsokára végeznek a helyreállítási munkálatokkal is.

Gönczi Dezső szerint több kárt okozott az, hogy a tűzoltáskor ki kellett bontani az épület égő részének a tetőszerkezetét, illetve a fal fémlemez burkolatát, hogy ellenőrizzék, teljesen eloltották-e a tüzet.

Nem egy látványos dologról van szó, a fémlemez felhevült, és fojtott tüzet okozott, amit igazából csak a szagról lehetett észrevenni. A falban, a két lemez között a szigetelés gyúlt meg – tudtuk meg Gönczi Dezsőtől.

A raktárban lévő áruban nem tett kárt sem a tűz, sem az oltás, mondta el a marketingigazgató, mivel a munkálatok miatt már korábban eltávolították onnan, ahol a tűz keletkezett. Hozzátette, az oltást már akkor megkezdték kollégái, amikor észlelték a tüzet és jól is végezték a dolgukat, „hasznosak voltak a tűzvédelmi továbbképzések”.

A tűzoltóságra főként azért volt szükség, hogy megállapítsák, teljesen sikerült eloltani a tüzet.