Indítsd színházzal az éved!

Fotó: Balázs Attila

Lesz itt minden: Fagyi, Kovács János, Elveszett levél, Béka-királykisasszony. Sőt, ha lemaradtál volna októberben az utolsó Mi kis városunkról, az új év első hónapjában lesz alkalmad megnézni. 

Az évet a Fagyival indítja a színház január 6-án, hétfőn 19 órától. A Barabás Árpád által rendezett anya-lánya történet több évtizedes alakulását ezenkívül még két alkalommal tudják megtekinteni az érdeklődők januárban: 7-én, kedden és 8-án, szerdán szintén 19 órától. 

Fotó: Szász Zsuzsi

A hét második felében a Fagyit Hatházi András Kovács János meghal című igazi mesejátéka váltja fel. A halál és az azt körülvevő formalitások problémáját a címszereplő fia, Kovács András szemszögéből kibontó előadás 9-én, csütörtökön és 10-én pénteken kerül majd színpadra 19 órától. 

Ezt egy Elveszett levél-hét követi, négy alkalommal is meg lehet majd nézni a színház legújabb előadását. Caragiale széles körökben ismert története január 13-án, hétfőn, 14-én, kedden, 15-én, szerdán és 17-én, pénteken lesz majd látható. 

Fotó: Balázs Attila

De ezzel nem ér véget a hét, 19-én, vasárnap visszatér a Mi kis városunk című dráma a színház színpadára. Másodszor pedig a 

III. MAFESZT

A MAFESZT színházi seregszemle a MASZÍN tagszínházainak repertoárjából kínál reprezentatív keresztmetszetet. Az ötnapos seregszemlén a nagyváradi Szigligeti Színház és Liliput Társulat, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Bábműhely, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Brighella Társulat, valamint a Csíki Játékszín lesz jelen.

alatt láthatjuk, aminek idén a Tomcsa Sándor Színház lesz a házigazdája, ezért január 21-25. között pörögni fog az élet a színházban: nagytermi és stúdióelőadásokkal, báb- és gyerekelőadásokkal, táncszínházi előadásokkal, illetve szakmai és kommunikációs workshopokkal várják majd a székelyudvarhelyieket.   

Kedden, 21-én 11 órától a helyi színház Béka-királykisasszony című gyerekelőadásával kezdenek. Este 19 órától pedig a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Victor Ioan Frunză által rendezett története kerül színpadra, Luigi Pirandello IV. Henrikje.

Fotó: Balázs Attila

22-én, szerdán 19 órától újra Thornton Wilder A mi kis városunk című drámáját tekinthetik meg a nézők Vladimir Anton rendezésében, 23-án, csütörtökön pedig a Csíki Játékszín Borisz Akunyin Sirály című előadását, amelyet Albu István rendezett. 

A MAFESZT alatt kétnapos, workshop-pal összekötött találkozó is lesz majd, amire azokat a színházi alkalmazottakat, irodalmi titkárokat várják, akik intézményeik kommunikációs- és pr-tevékenységeit látják el, illetve marketinggel és arculattervezéssel foglalkoznak. Január 22-én és 23-án Keszeg Anna (PhD, egyetemi adjunktus Babes-Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet), illetve Csoma Nóra kommunikációs szakember fognak műhelyeket vezetni Történetmesélés és karriertervezés és Hogyan kommunikáljunk színházként? címekkel.

A találkozóval kapcsolatos információk a pr@szinhaz.ro e-mailcímen igényelhetők.

Pénteken újra várják a gyerekeket 11 órától a Harag György társulat Brighella bábtagozatának Szélszabadító című előadására (r. Bartal Kiss Rita), ezt egy táncszínházi nevelési program és egy előadás követi majd. Előbbi címe Ki vagy te, táncszínház?, ami Györfi Csaba meg a Nagyvárad Táncegyüttes tagjai rendezésében készült és 12.30-tól kerül majd színpadra, a utóbbi, a Vakfolt, Tőkés Imola rendezésében, szintén a Nagyvárad Táncegyüttestől pedig 14.30-tól. Ezzel azonban nem ér véget a nap, 19 órától Frank Wedekind A tavasz ébredése című drámájára várnak, melyet a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata mutat be Györfi Csaba rendezésében. 

A fesztivál utolsó napján, szombaton 11 órától a Bartal Kiss Rita által rendezett Toldit mutatja be a Szigligeti Színház Lilliput Társulata, a fesztivál Szép Ernő – Guelmino Sándor Lila ákác című előadásával zárul majd 19 órától, amelyet Botos Bálint rendezett és szintén a Szigligeti Színházhoz köthető.  

Fotó: Szász Zsuzsi

A fesztivállal azonban nem ér véget a hónap, még kétszer lesz a Lukács Emőke által rendezett Béka-királykisasszony, január 27-én 10 és 12 órától. 

Az előadásokra jegyeket a jegypénztárban vagy a 0266 212 131-es telefonszámon lehet foglalni.