Egy régi RMDSZ-es még gondolkodik az elnökségen

Több irányból is rebesgették, és logikusnak is tűnt, hogy nem csak „külsősök”, hanem a viszonylag aktív magból is jelölheti magát valaki az RMDSZ városi elnökének. Az önkormányati képviselői csapatból a frakcióvezető neve merült fel több forrásból.

Fotók: archív, uh.ro

Berde Zoltán meg is erősítette, hogy „több irányból” – leginkább RMDSZ-en belül, de teljesen függetlenek is – felkérték, hogy vállalja el, ő mégis úgy döntött, hogy inkább teret ad a teljes megújulásnak. Felvetésünkre hozzátette: bár kézenfekvőnek tűnhet, hogy a frakcióvezető a városi RMDSZ-elnökkel egybeessen, mert napirenden van a dolgokkal, de nem tartja törvényszerűnek. Frakción belül nem is tárgyaltak erről, mindenki szabadon jelölheti magát. 

Nem is terveztem különösebben, de nem látom, hogy ott a helyem, meg is lepett a felkérés. Ha már újításról beszélünk, akkor talán jobb is, ha nem a szűk magból kerül ki, annál nagyobb nyitás tud lenni, annál nagyobb legitimitása tud lenni az új vezetőségnek, jobban meg tudják mozgatni a civil társadalmat Udvarhelyen. Adjunk nekik teret – érvelt.

A városi RMDSZ szervezetnek azóta nincs választott elnöke, mióta Derzsi László lemondott a 2020-ban elveszített polgármesterválasztás okán. Ő most választmányi tagnak jelentkezett, amint azt közölte a Facebook-oldalán. Az ideiglenes elnök Szakács Tibor önkormányzati képviselő volt, neki decemberben járt le a kétszer féléves mandátuma.

Berde különben is erős váltáshangulatot érez a közvéleményben, ennek sem akar útjába állni. Azt sem szeretné, hogy felhányják nekik, az aktív magnak, hogy eddig miért nem valósították meg a szervezet erősítését, ha két éve már ott vannak – amit egyébként jogos kritikának tart.

Lehettünk volna nagyobb nyomással az elnökségre, a szervezetre – ismerte be kérdésünkre. – Nem igaz, hogy nem akartuk, vagy nem tudtuk, de a mai állapot nem csak az elmúlt pár évnek az eredménye, és a polgármester-választás sikertelensége is hozzátett. Egy vesztes csapatnál idő kell, hogy visszaálljanak az emberek, amiben az elhúzódó járványhelyzet sem segített – tette hozzá.

– Lássuk, mi lesz az eredmény, mi a győztes mögé beállunk. Támogattam én is, hogy nyitott, városi szintű megmérettetés legyen, mert annál nagyobb a legitimitása az elnöknek és a szervezetnek – nyilatkozta még Berde ezzel kapcsolatban, afelől biztosítva, hogy az „aktív szerepe” a frakciónak megmarad önkormányzati szinten, a városi szervezetben pedig – az új elnök felkérése esetén – elnökségi tagként vállalhatnak még szerepet.

Frakción belül egyébként nem is tud arról, hogy indulna valaki más elnöknek, de még lehetnek meglepetések a határidőig, mondta sejtelmesen.

Eddig ketten jelentették be, hogy megméretkeznek az elnökválasztáson: Imre Gábor leváltott UIET-elnök azt nyilatkozta, hogy már iktatta jelentkezését, miközben Miklós Zoltán múzeumigazgató szerdán készül leadni az iratait, mondta megkeresésünkre.

Forrásaink Jakab Áron Csaba irányába mutattak,

akit fel is hívtunk, hogy erősítse meg vagy cáfolja indulási szándékát. Alig két nappal a határidő előtt ezt válaszolta a „Bunta-korszak” RMDSZ-es frakcióvezetője:

„Nem tudnám azt mondani, hogy igen vagy nem, de hajlok arra, hogy igen. Amit én képviselek, az elég sok embernek vonzó a környezetemben, és van egy olyan háttérzaj, hogy el kellene indulnom. Még nem tettem le a jelentkezést, még hátra van néhány beszélgetésem, mérlegelek”. 

Amellett, hogy a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) elnöke, Jakab Áron Csaba neve onnan is lehet ismerős, hogy Verestóy Attila néhai széki elnök lemondását követelte a 2016-os elbukott helyhatósági választás miatt. Hogy ennek következtében-e vagy sem, de nem érvényesítették akkor a tanácsosi mandátumát – erről a régi uh.ro-n itt olvashatsz. Felmerült a kizárása meg a tagságának önkéntes felfüggesztése is, végül ezekből nem lett semmi, azóta is rendszeresen fizeti a tagsági díjat, állítja.

Az elnöki és a választmányi helyek betöltésére személyesen január 27-én, csütörtök délután 16 óráig van lehetőség a városházán található széki RMDSZ-irodában, illetve online éjfélig – tisztázta kérésünkre a választási bizottság. A választások lebonyolításáról itt írtunk bővebben