Egy bő hónapot kell aludni, hogy zenegéppé változzon a kastély

Fotó: az Electric Castle Facebook-oldala

Lejárt egy újabb év – már nekem, aki fesztiválszezonokban és sportidényekben méri az éveket –, és már csak egy bő hónapot kell aludni az idei Electric Castle rajtjáig. A Kolozsvár melletti Bonchidán található Bánffy-kastély környéke július 19-én, szerdán változik egy hatalmas zenegéppé, és ismét öt napon keresztül dübörög majd.

Arról, hogy miért szeretem ennyire ezt a fesztivált, itt olvashatsz, a tavalyi beszámolóért pedig itt kattints! Hogy a zenén kívül milyen programokat kínál a fesztivál, arról kollégám, István mesélhetne – hiszen az EC-ről lőtték ki az űrbe –, de számomra az elsődleges mozgatórúgó a zene, ezért megnéztük, kik az idei fellépőlista főszereplői.  

A szerda

a szokásos nulladik, azaz a hozzászoktatós nap, ami minden évben jóval kevesebb fellépővel hívogat, mint a következő négy napban, de azért közöttük is akad néhány, akit bátran ajánlanánk, és akinek mi is ott leszünk a buliján – persze, csak ha szerdán is azt érezzük, hogy nem vagyunk még túl öregek végigbulizni egy ötnapos fesztivált. A bemelegítő napon DJ Yoda a fő hangulatfelelős, de hogy ajánljunk egy kicsi hazait, bátran tesszük a marosvásárhelyi Karakkal, aki így vette be a Kultúrpalotát a 2020-as Szférán.

Csütörtökön,

az első, teljes értékű napon már olyan fellépőkkel támad a kastély, mint Mackelmore, vagy George Ezra. Utóbbira szívesen elfröccsöznénk az óriáskerék árnyában.

Előbbi koncertje nem éppen erre van kitalálva, és nem biztos, hogy ott fogunk ugrálni az első sorban, mert nem éppen a mi fülünkre készültek az olyan többmilliárdos megtekintésű slágerek, mint a Trift Shop, vagy a Can’t Hold Us, amik ugyan minket nem, a 2020-as évek zenei világát meghódították. Éppen ezért ez már legyen a mi, korosodó, panaszkodó, „régen minden jobb volt” generációnk baja. De csak, ha próbálkozunk megtalálni a közöst, nekem például Mackelmore-ral kapcsolatban sikerült, csak inkább azok a zenéi állnak hozzám közel – amilyeneket ő kevésbé ír – és amelyek komolyabb hangvételűre sikeredtek, mint a Rudimentallal közösen készített These Days, vagy a Wings.

És most csak tényleg a legnagyobb neveket említve, hiszen, ha nem szorítod magad szigorú korlátok közé, itt tényleg mindent találsz. Nekem személy szerint például a dubstep egy rövid periódusú hóbort volt, de megnézve az EC szerdai napján fellépő Rezz 2022-es Red Rocksos buliját, égek a láztól, hogy az zenéjére bulizzam ki az első félévben felgyűlt dühöt.

Ha te nem vagy ennyire dühös, és különlegesre vágysz, ajánljuk figyelmedbe a The Hu „hunnu rockzenét” játszó mongol folk-metál bandát, vagy a tizenegy hamburgi zenészt felvonultató Meute koncertjét, ahol megláthatod, hogyan fér el a hipnotikus techno egy fúvószenekar palettáján. Ibizán például Deadmau zenéjét így dolgozták át:

Ha Argyhoz, Amémé afróhouse bitjeihez, vagy éppen a román rapzene fenegyerekeihez: a CTC-hez, vagy Macanachehoz túl ínyenc lennél.

Pénteken

jön az idei Electric Castle egyik nagy durranása, a The Chemical Brothers, akiknek már akkor rongyosra hallgattuk a zenéit, mielőtt egyáltalán tudtuk volna, hogy léteznek fesztiválok, és hogy lehet lehetőségünk a manchesteri duó által még 2004-ben kiadott Galvinaze-ra bulizni valaha élőben.

És ha már a régi arcoknál tartunk, itt lesz a punkzene keresztapja, Iggy Pop, de a Tarantulára is nosztalgiázhatsz a Pendulummal.

Ha valami újabb keletű dologra vágysz, akkor a Maribou State-re – akiknek koncertjükhöz ez a KEXP-s felvétel hozhatja meg a kedved –, vagy éppen Tash Sultana dzsungelébe mindenképpen látogass el.

A pénteki felhozatal elektronikus vonalon is nagyon erősre sikeredett. Hogy csak néhányat említsünk a fellépők közül, akiknek a buliján elengedheted ezt a mindennapi mókuskerék dolgot, zenél Eats Everything, Palms Trax és két igazán különleges dj is, akiket én bátran nevezek zeneszerzőnek is: Monolink, aki nem fél zenélés közben mikrofont ragadni és énekelni sem, vagy a tavalyi EC-ről végül koronavírus miatt lemaradó koreai Peggy Gou, akiért már most keresztbe vágtam az ujjaim, hogy idén végre tényleg kipipálhassam a bakancslistánkon.

Ugye? Már eddig is volt, akit beharangozni bőven, és még el sem jutottunk

a szombatig,

ami Jamie XX-el, az idei Electric Castle egyik számomra legfontosabb előadójával érkezik. Jamienek mind a zenéi, mind a videoklipjei valami különlegeset adtak a világnak, és ez lesz a szerencseévünk, hisz a Sziget mellett az EC-re is ellátogat. Álljon itt a Gosh, és a Loud Places egy kis kedvcsinálónak.

Ha a művészi videóknál, és különleges hangzásvilágnál járunk, az izlandi posztrock bandát, a Sigur Rost is meg kell említenünk a nap fellépői között, a Nothing but Thieves angol rockbandát, vagy a számomra csak egyszámosnak számító Yung Leant, aki Jamie XX-hez hasonlóan a Sziget egyik főfellépője is lesz 2023-ban.

Szombaton zenél majd az EC kabalaegyüttese, a Dub Pistols, a román Smiley, a Booka Shade, a Netsky, a Metrik, a román techno egyik legkedveltebbje, Rares – persze a többiek sem hiányozhatnak a line-upról, mint Petre Inspirescu, Arapu, Priku, Rhadoo, Miss I, Mihai Pol, Cap – és hogy picit hazabeszéljünk a székelyudvarhelyi Ugly Astronautot is, aki a szintén udvarhelyi Motion bulik stabil fellépője.

Vasárnap

zárul a fesztivál és nem kisebb fellépővel teszi ezt, mint a Morcheeba. A kilencven évek közepén megalakult brit együttes stílusa ötvözi a lounge-ot a dubbal, bár sokan sorolják őket a triphop-előadók közé, de blues-, illetve rockelemeket is bőven tartalmaz. Tőlük tudjuk, hogy Róma nem egy nap alatt épült, és azt is, hogy kell rendesen élvezni az utazást.

Nekem valószínű, ők is jelentik majd az EC-utazás végét, hiszen bár vannak még olyan fellépők a zárónapon, mint az Orbital, a Nova Twins, Tiga, Frank Carter & The Rattlesnakes és Subcarpații – ami olyan az EC-nek, mint nekem a húsleves, vasárnapi –, a tapasztalat azt súgja, hogy ekkor kezd majd el nyűgölni a test a pihenésért.

És ti vagytok a tanúim: megígérem neki, hogy megkapja, de csak a fent felsorolt előadók koncertjei után.

A fellépők teljes sorát, és a napi bontást az Electric Castle oldalán böngészhetitek.