Ebből a fasza könyvből tanulnak a magyar hetedikesek

Nehéz megmondani ma már, hogy Ferenczy István, a reformkori magyar szobrászat legjelentősebb alakja volt-e nagyobb troll, vagy a magyar Oktatási Hivatal által kiadott 7. osztályos irodalom munkafüzet borítójának tervezője – kezdi fejtegetését Halász János az említett borítót bemutató Telex-cikkben.

A borítót Ferenczy Kölcsey Ferencről készített szobrával illusztrálták, amelyen a költő bal kezével egy pergamentekercsre markol rá. Ezzel kapcsolatban az ember hajlamos lenne mást belelátni annak a költőnek a markolásába, akinek legismertebb versében nektárt csepegtetnek, és szó van benne bércre hágásról, nyögésről, kalászlengetésről – folytatja Halász az interneten végigfutó, megdöbbenés tárgyául szolgáló borító elemzését, amelyet így zár:

Persze arra még nincs válasz, hogy ki és miért érezte úgy, ez a kép a legjobb választás a hetedikesek irodalomoktatásához. De hát olyan országban élünk, ahol annál sokkal súlyosabb problémák is vannak, mint egy pikáns szobor. Pláne, hogy ha hinni lehet az adatoknak, mire valaki hetedikes lesz, már bőven látott ennél ilyenebbet is.