Dobpergés: még lézerhárfával is zenélhetsz a könyvtárban

Idén is lesz Nyitott Könyvek Éjszakája, még több új könyv közül válogathatnak majd a könyvtárlátogatók, és a szakmai konferenciák mellett a könyvvásárt is újra megszervezik, az itt megvásárolt köteteket pedig kedvenc írójukkal dedikáltathatják majd az olvasók. 

A zene sem maradhat el: a zene tematikájú évhez csatlakozva a könyvtár egész évi programját úgy alakítják majd, hogy azok mindegyikében nagy hangsúlyt kapjon a zene – sorolta, hogy mi várható az új évben, Szőcs Endre, az intézmény vezetője.

Dobpergés és lézersugár

Tavasszal „egy különleges hangszerekkel kapcsolatos interaktív kiállítás” nyílik a könyvtár audiovizuális termében, avat be Szőcs Endre, hozzátéve, nemcsak megtekinteni lehet majd a különleges, modern hangszereket, hanem ki is lehet próbálni. Céluk ugyanis az, hogy közelebb hozzák a zenét azok számára is, akiknek a klasszikus hangszerek eddig nem jelentettek örömet.

Ezért olyan hangszereket vásárolt a könyvtár a Közösségi Alapítvány által meghirdetett Heuréka program támogatásával, melyek merőben eltérnek a szokványostól: mozgásérzékeny egyedi hangszerek, könnyen megszólaltathatók és nem utolsó sorban látványosak is – magyarázza a könyvtárigazgató.

– A lézerhárfa a mai napig különleges és hihetetlenül látványos hangszer, már `77 ben használták, és Jean-Michel Jarre francia zeneszerző tette népszerűvé – mutatja az igazgató. Ez a hangszer lézersugarakat bocsát ki, amelyeket ha megszakítunk, az eszköz érzékeli, és hangokat ad ki. Persze, különbözik a klasszikus hárfától, hiszen ez számítógép-vezérelt, tehát be lehet állítani, hogy milyen hangot adjon ki, így például kutyaugatást is tud. „A lábító segítségével az oktávokat jobbra-balra lehet majd mozgatni, így hiába, hogy csak kilenc lézerszál van, egy teljes zongora áll a rendelkezésünkre, nyolc oktávval” – magyarázza.

A lézerhárfa mellett még további kilenc különleges hangszert lehet majd kipróbálni a könyvtárban, többek közt a világ egyik legelső elektronikus hangszerét, a teremint, amit pusztán gesztusokkal lehet megszólaltatni anélkül, hogy magát a hangszert megérintenénk.

Ezeket a hangszereket a tengerentúlról, Ázsiából, Nagy-Britanniából rendelte a könyvtár, de akad olyan is, ami csak márciusban fog megjelenni, ám az intézmény már feliratkozott rá, csak annyit tudtunk meg róla egyelőre, hogy „egy egészen friss, különleges kis huncutságról lesz szó”. 

Azért, hogy ne legyen majd hangzavar, külön fülhallgatókat kapcsolnak a hangszerekhez, ebben hallják majd a zenét a látogatók. A tavasszal nyíló hangszerkiállítást egész év végéig lehet majd látogatni, és gyerekektől idősekig, bárki mehet, mondta el a könyvtárigazgató, hozzátéve, ha nagy lesz az érdeklődés, tovább is látogatható lesz a kiállítás. 

Nem mindennapi lehetőség

Jelenleg is van egy újdonság az intézményben, egészen február 28-áig ingyen hozzáférést kaptak Kína legnagyobb elektronikus adatbázisához, ahonnan kínai és angol nyelvű tudományos munkákat lehet elérni. 

– Nekünk, halandóknak ez sokat nem jelent, de aki tudományos munkát ír valami olyan témában, amihez nagyon nehezen tud hozzáférni, ez számára egy csoda és kincs lehet, hogy hozzáférhet a világ talán második vagy harmadik legnagyobb adatszolgáltatójához. Ez a lehetőség nagyon kevés könyvtárnak adatik meg – fogalmazott az igazgató, és arra biztat mindenkit, hogy használja ki a lehetőséget.

Kevesebb látogató, de több könyv

2021-ben ötvenezer lejt költöttek új könyvek vásárlására, vitték is, mint a cukrot az új szerzeményeket a városi könyvtár látogatói, akik az év során kedvenc írójukkal is találkozhattak, de volt könyvturi, könyvvásár és -bemutató, a Nyitott Könyvek Éjszakáját is sikerült megszervezni – a könyv tematikájú év előnyös volt a városi könyvtár számára, foglalja össze az igazgató. Az intézmény nagyobb figyelmet kapott mind az önkormányzat, mind a városlakók részéről, az író-olvasó találkozók, szakmai konferenciák megszervezése mellett infrastrukturálisan is sikerült előrelépni: az olvasóterem elavult gépparkját lecserélték, új számítástechnikai eszközöket használhatnak a könyvtárlátogatók.

A koronavírus-járvány kitörése óta viszont jelentősen csökkent a könyvtárba beiratkozók száma, hiszen míg 2019-ben több mint 1600-an igényeltek olvasókártyát, 2020-ban már csak kevéssel több mint négyszázan. A tavaly növekedés látszott, majdnem nyolcszázra emelkedett az újonnan beiratkozottak száma, ami a könyv tematikájú évnek is betudható, mondja az intézményvezető, hozzátéve, a könyvkölcsönzés szempontjából viszont nincsenek lényeges különbségek: tavaly 40 százalékkal több új könyvet tudtak vásárolni, mint előző évben, és „vitték is, mint a cukrot az olvasók”, akik körében úgy látszik, a decemberben szervezett „könyvturi” is népszerű volt: összesen több mint 1500 könyv kelt el, darabjuk potom egy lejért.

„Mi örvendünk annak, hogy ezek a könyvek jó helyen vannak, vigyáz rá, olvassa, forgatja őket valaki, ha kell, kölcsön adja másnak is” – mondja az intézmény vezetője, aki arra biztat mindenkit, hogy hozza be a nem használt, könyvespolcon porosodó könyvét, hiszen a könyvtár szívesen fogadja: minden gyűjteményben van legalább egy olyan könyv, ami helytörténet szempontból kincset ér, vagy nincs, ahogy beszerezni.