Csak a politikusok maradnak végül a kormányrendeletükkel

Fotó: GÁL ELŐD

Táncosok, zenészek, színészek, kórustagok, könyvtárasok, ifjú jégkorongozók és intézményvezetők állnak a művelődési ház előtti lépcsőkön, aztán egyszer csak mindenki eltűnik, marad az öltönyös fickó – Tóth Árpi – és a kormányrendelet, ennek lehettek szemtanúi azok, akik pénteken, augusztus 11-én a művelődési ház előtt sétáltak el 11 órakor.

Veszélyben az udvarhelyi kulturális élet?

„A kulturális intézményvezetők fejéből pattant ki a gondolat, azt próbáltuk szemléltetni, hogy milyen pezsgő kulturális élet létezik Székelyudvarhelyen a beharangozott kormányrendelet előtt, és azok az intézkedések, amiket a rendelet foganatosít, azok alapján, amit eddig lehet tudni róla, teljesen tönkre fogják tenni ezt a kulturális életet, és gyakorlatilag a politikusok maradnak” – mondta el a demonstrálókkal szintén „eltűnő” alpolgármester, Ölvedi Zsolt.

Igazából az országos szintű tiltakozó megmozdulásokhoz való csatlakozás gondolata pattant ki az udvarhelyi demonstrálók fejéből, hiszen akciójukkal csatlakoztak a Csíki Játékszín Facebook-oldalán streamelt élő bejelentkezéshez – amelynek bizonyos képkockáin a székelyudvarhelyi akció volt látható (12 perc környékén). Ezzel támogatják az UNITER (Román Színházi Szövetség) és az RNMR (Romániai Múzeumok Országos Hálózata) a kormányrendelet ellen tiltakozó memorandumait – írják bejegyzésükben.

Az udvarhelyi tiltakozáson a Székelyudvarhely Művelődési Ház, az Udvarhely Néptáncműhely, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, a Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Balázs Ferenc Vegyes-kar és a Székelyudvarhelyi Városi Sportklub vettek részt.

Most vannak ezek az alintézmények, s ha ez a rendelet életbe lép, le kell mondani némelyikről – mondta el a VSK vezetője, Mester Zoltán. Azt nem vizsgálták meg egyelőre, hogy őket konkrétan hogyan érintené, de úgy gondolja, mindenképpen negatívan, sokkal kevesebb pénzzel, sokkal kevesebb tevékenységet lehet majd folytatni, túl drasztikusnak tartja az intézkedést.

Mint Ölveditől megtudjuk, felvétel is készült a demonstrációról, meg fogják vizsgálni, ezt hogyan tudják majd felhasználni egy utólagos kampány részeként.

Az uh.ro a te véleményedre kíváncsi!

Segíts nekünk megtervezni a jövőt! Csak pár kérdésre kell válaszolnod, mindössze 5 percbe telik, de nekünk sokat segítesz vele!

Segítek, kitöltöm a kérdőívet! »