Ahol a patakban is borvíz folyik. Vagy valami más?

Ahol a patakban is borvíz folyik – osztotta meg a minap büszkén egyik legújabb fotóját Csergő Nándor udvarhelyi amatőr fotós. Csakhogy nem minden az, ami annak látszik.

A Hargitafürdőn készült kép alatt több hozzászóló is jelezte, hogy valószínűleg nem is a vasas borvíz, hanem a közeli kaolinbánya zagytározójából kimosódott salak színezte vörösre a helyet. Mint kiderült, Csergő éppen az egyik meddőhányó közelében készítette a fényképet, amelyet rozsdamocsár borít. A helyszínen éppen egy éve jártunk Márton Ernő szentegyházi geológussal, aki részletesen elmagyarázta az elhagyatott bánya ökológiai veszélyeit, ő is megerősítette a gyanút, hogy annak hatását láthatjuk valójában a képen.

Különben alig néhány nappal korábban a Környezetvédelmi Őrség megbírságolta a bányáért felelős céget, amely ellen 2019-ben bűnvádi eljárás is indult az óvintézkedések elmulasztása miatt. A jelentés szerint az utóbbi időszakban lehullt csapadékmennyiség átmosta a zagytározók felületét, a Kiruly és Vargyas patakába juttatva a lerakott kaolinos (lúgos) anyagot.