A legújabb magyar filmeket nézheted meg ingyen

Többek között hét nagyjátékfilmmel érkezik Székelyudvarhelyre a 2023-as Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle, amely október 5-én, csütörtökön kezdődik és a vasárnap esti vetítéssel ér véget. Alább soroljuk, mi mindent nézhetsz meg a fesztivál négynapos programja alatt, ráadásul ingyenesen.

Csütörtökön

Az erdélyi magyar dokumentumfilmek versenyével kezdődik meg a program a városi könyvtárban 16 órától. A szemle filmjeinek első napján Birtalan Albert Az emlékezet őrzője, Székely Péter Street-Legal, Dénes Petra Szomszédok című filmjeit láthatjuk és egy udvarhelyi rendező, Fábián Andor filmjét, a Hangszerhúrok, sorsfonalakat.

A nagyjátékfilmek sora a városháza Szent István termében huszadik szülinapját ünneplő

Kontroll

című filmmel kezdődik 18 órától, amelyet ma is a magyar filmgyártás egyik legkiemelkedőbb darabjának tartanak – nem csoda, hogy az Udvarhelyen bemutatott darabok közül ez az imdb mozis adatbázisban legjobban értékelt film a 7,6-os pontszámával.

A magyar metró valóságát és fantáziavilágát bemutató film a mese és a valóság speciális keveréke. Van a fenti világ, valahol ott, a mozgólépcsőn túl, és a lenti világ, itt lent a sínek között. A történet főszereplője egy furcsa és titokzatos fiatalember, a Csányi Sándor alakította Bulcsú, az ellenőr, aki a fenti világhoz tartozik, ahol sikeres volt valamikor, ma azonban az alagútban kísérti a sorsot és vezeti kis ellenőrcsapatát – írja a történetről a port.hu.

Antal Nimród 2003-as filmje nem csak a nézők között aratott sikert, Cannes-ban Ifjúsági díjat kapott, és díjazták többek között Cottbusban, Varsóban, Koppenhágában, Kijevben is, valamint az Európai Filmakadémia legjobb rendező díjára is jelölték.

Már az első napon az interneten kevésbé könnyűszerrel fellelhető filmek vetítése is megkezdődik, 20 órától Vékes Csaba és Rohonyi Gábor 2022-es alkotása, a

Szia, Életem!

következik a vásznon. A fantasy-elemekkel dúsított vígjáték egy népszerű, de ihlethiányos írónak és sosem látott kisfiának a nem várt találkozásáról szól. A hirtelen nyakukba szakadt, kényszerű együttlét fordulatos, vidám és érzelmes története a fiú fantáziájának köszönhetően átlépi a valóság kereteit is.

Valahol a Szia, Életem! mélyén van egy nagyon szúrós, nagyon karcos film, ami szembenéz azzal, amiről valójában szól: hogy egy utálatos ember csak azért visel el egy gyereket a közelében, mert kreatív energiát tud szipkázni tőle. Az szinte mellékes, hogy a gyerek az övé, és képtelen nevelni, hogy rendszeresen vinni kell az orvoshoz, mert folyton-folyvást sérüléseket okoz neki, hogy az élete és egzisztenciája nem alkalmas arra, hogy abban egy kisgyerek is megférjen mellette – kivéve akkor, amikor a gyerek ki tudja rántani az alkotói válságból – írja kritikájában a Telex újságírója, Klag Dávid a 6.5 pontos értékelésű filmről.

Nem is lenne film, ha nem oszlanának meg róla a vélemények, azonban az Aranyéletből is ismert Thuróczy Szabolcs főszereplő miatt mindenképp megnéznénk.

Pénteken

folytatódik a Filmgalopp, ahol ismét találunk ismerős nevet a négy bemutatandó dokumentumfilm rendezőinek sorában, mégpedig László Barnáét – akivel korábban interjút is olvashattatok portálunkon. A székelykeresztúri rendező A tűz és víz útján című filmjét vetítik. Ezen kívül Simó Boglárka Albert vágya, Szatmári Loretta Preludiu és Csiki Zsuzsánna Kallódó hagyatékaink című alkotásait nézhetjük meg a városi könyvtárban 16 órától, mielőtt 20 órától az esemény visszatér a Szent István terembe, és következik a nap egyetlen nagyjátékfilmje: a

Szirmok, virágok, koszorúk.

Általa a 80-as évek huszárfilmjeinek báját is megkapod: a történet szerint a szabadságharc bukása után a volt honvédtisztek büntetőszázadokban szolgálnak, így Majláth Ferenc huszárfőhadnagy is. Két év után a család közbenjárására leszerelik, ám a főhadnagy depresszióba süllyed. Családjában sem talál megnyugvást, nagybátyja és sógora is az osztrák udvart szolgálja. Egy keresztelő mintha kizökkentené apátiájából, ráadásul megjelenik az Ezredes, Kossuth állítólagos titkos ügynöke. 

Ritka, mint a fehér holló, a magyar történelemről okosan, érdekesen kalandosan mesélő film, ami a magyar szabadságharc leverése utáni évekről szól. Az egyik legizgalmasabb is, ráadásul arra tanít, hogy az ember soha nem adhatja fel az elveit – írja a kritikájában a filmről Csejk Miklós, a Magyar Nemzet újságírója. Az imdb adatbázisában 6,7-es értékelésű film azon ritka alkotások egyike, amelyen a kritikustomeg.org szakportál hozzászólói is mind egy szálig dicsérnek. „Egyike azon magyar filmeknek, amelyek megnézését, természetesen moziban, kötelezővé kellene tenni a középiskolákban” – írja egyikük.

Jöhet a szombat

és vele együtt a fesztivál gyerekbarát programja, ugyanis október 7-én délelőtt 11 órától az 52 éves Kecskemétfilm rajzfilmklasszikusait vetítik számukra a város könyvtárában. Lesz hazudós egér, rege a csodaszarvasról, és walesi bárdok is.

Az esti program, amely ugyancsak a könyvtárban lesz, két 2022-es magyar filmmel kecsegtet, elsőként 18 órától a

Veszélyes lehet a fagyi

című film következik. Ebben a Stork Natasa által alakított Adél radiológusként dolgozik egy magyar közkórházban, egypetéjű ikerpárja, a szintén Stork Natasa által alakított Éva jó anyagi körülmények között neveli pár hónapos kisfiát vállalkozó férje oldalán. Különböző nézőpontból látják egymás életét. Az egyértelmű külső hasonlóságok ellenére máshogyan látják magukat és egymást, mindkettejüknek a másik élete tűnik könnyebbnek és jobbnak. Ebbe a konfliktusokkal terhelt kapcsolatba Ákos (Patkós Márton) színrelépése hoz váratlan fordulatot – írják a 6,6-os értékelésű filmről.

Szilágyi Fanni korábbi kisfilmjeivel – A kamaszkor vége, A csatárnő bal lába életveszélyes, Minden vonal – már bebizonyította, hogy érzékenyen tudja feltenni a nehéz kérdéseket is. Első nagyjátékfilmje, a humort és varázslatot sem nélkülöző Veszélyes lehet a fagyi a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának keretében készült, és az Index.hu kritikája szerint éppen ezért nem akar megfelelni korábbi alkotások által támasztott elvárásoknak, képes és mer is egyedi lenni. Egy olyan alkotás jött létre, amire megéri odafigyelni, mert egészen frissen használ egy médiumot, amiről néha már azt hisszük, nem képes újat mutatni – írják róla. Ezt követi a

Nyugati Nyaralás,

amelyet 20 órától vetítenek. A film fő karaktere Maurer Gyuri ügyes, veszprémi autószerelő, aki mindent meg tud oldani – még a pártvezetők Ladáit is ő szereli. Családja a riviéra lázában ég, már épp indulnának nyaralni, ám a négy útlevél helyett csak három érkezik meg. Gyuri hirtelen megvilágosodik: kölcsönveszik egy disszidens magyar nála hagyott autócsodáját. A német verdával és papírokkal a nyugatra igyekvő magyarok helyett nyugatról érkező turisták lesznek, akik a legnagyobb luxust élvezhetik a Balatonnál. Nem is sejtik, hogy a „kölcsönvett” autóval egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele…

Az 5,7-es az értékelésű filmre ne üljünk be hatalmas elvárásokkal, a Mészáros Máté és Pokorny Lia főszereplésével készült film a kritikusok szerint tévéfilmnek inkább, mozifilmnek kevésbé állja meg a helyét költségvetése miatt, de inkább valamiféle átmenet a kettő között. A kritikustomeg.org népe sem volt elragadtatva a Nyugati nyaralástól, volt, aki szerint a legjobb a dolog a filmben, az utolsó részben feltűnő Carson Coma zenekar. Mindenképpen egy könnyed vígjátékra számíts!

Vasárnap,

a fesztivál utolsó napja ugyancsak két viszonylag új – 2022-es – filmmel várja az érdeklődőket, azonban ekkor már a Művelődési Házba, ahol elsőként a

Zanox – Kockázatok és mellékhatások

című filmet vetítik, így ezáltal „hazatér” Bálint Előd is, a vásznon keresztül legalábbis biztosan. A film székelyudvarhelyi főszereplőjével készített interjúnkat ide kattintva olvashatjátok el.

A kétes eredetű házipálinkák sok fejfájást okoznak, a Zanox nevű kísérleti szerrel viszont lehetővé teszik az időutazást. Ráadásul más piákkal ellentétben nem előre, hanem a múltba. Misivel is ez történik, akit a következő reggelen a másnaposság helyett ismét az érettségi várja – valami ilyesmi az alaphelyzet, legalábbis a film leírása szerint.

Baranyi Benő első nagyjátékfilmje az imdb-n 7.3-as értékeléssel büszkélkedhet több mint 1.000 szavazat után. A kritikustomeg.org szakportálon mondanak rá hideget-meleget, de abban többnyire egyetértenek a hozzászólók, hogy „felismerhetően és hangulatosan, mégsem erőltetetten magyar”. A program a

Blokád

című filmmel zárul, amely március 22-én került fel a Netflixre, és jelenleg a legnézettebb film a streaming platform magyarországi kínálatában a Nemzeti Filmintézet szerint.

A Köbli Norbert által rendezett filmben Antall József miniszterelnök alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát. Taxisok tüntetnek az Országháznál a drasztikus benzináremelés ellen, a demokráciából kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd hamarosan az egész országot. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít.

Természetesen helyén, nem feltétlenül politikai kordokumentumként kell kezelni, int óva a Filmtett: „ha úgy tekintünk rá, mint Antall József mozgóképes emlékművére, Tősér opusza sokkal kedvezőbb benyomást tesz ránk”, „ugyanakkor bakot lő az Antall ellenpontjaként felmutatott köztársasági elnök, Göncz Árpád karakterizálásakor.” Vagy, ahogy a 24.hu írja: „a Blokád nagyjából harmadik percében már ott tartunk, hogy Göncz Árpád annyira ellenszenves, hogy legszívesebben pofán vernénk, Antall József viszont egy egész nemzet Tanár Ura. És ez még csak a kezdet…”. Majd mindenki döntse el maga az 5.8-as értékelésű film megnézése után.

Habár az udvarhelyi kínálat igen színesre sikeredett, 

azt viszont sajnálhatjuk, hogy a Kojot négy lelke című „virtuóz indiánmese” – amelyek a mítoszok erejével és nyers rajzstílusával fogalmaz meg környezetvédő üzenetet – nem került a programba. A 2004-es Nyócker rendezőjének, Gauder Áronnak az új filmjét jelölték ugyanis idén Magyarország képviseletében a legjobb külföldi filmnek járó Oscarra.

Szintén kimarad az udvarhelyi programból a Műanyag égbolt. „Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égboltja különleges rajz- és animációs technikájával igazi ínyencség a Filmtettfeszt programjában is: ilyen aprólékosan kidolgozott, látványos és okosan építkező sci-fi sosem készült még Magyarországon” – írják róla a Filmtett portálon.

A nagy kimaradók miatt érdemes a többi erdélyi vetítéseinek programját is átböngészni, ezeket a Filmtettfeszt honlapján a Program menüpontnál találod.