Zene éve volt, mit játszunk ezután?

Az idei év a zenéé volt: a Kiscsillag-ot is lehozták, házibulit tartott a Sárik Péter Trió, népi hangszerek szóltak a múzeumban, még Beethoven is itt volt, s bár a lézerhárfát nem hallhatta, kipróbálhattuk mi a könyvtárban

Ugyan még nem járt le a zene éve, hiszen hátra van még egy Operett a Tomcsa Sándor Színház társulatának játékában, meg egy zenés előadás Nemes Nagy Ágnes emlékére, máris kihirdették a jövő év tematikáját: a 2023-as év a játék éve lesz – jelentették be dobpergés közepette a keddi sajtótájékoztatón, ahol a város kulturális intézményeinek vezetői is jelen voltak. 

Lassan, de összeáll a kirakós?

A játék éve programjaiból egyelőre nem árultak volna el semmit az intézményvezetők, de újságírói kérdésre végül csak megosztottak egy-egy terv szerűséget, bár volt, akinek nehezére esett. A városi könyvtár egy 33.600 darabos puzzle kirakására hívná a városlakókat, mindenkinek egy-egy puzzle darabot kell beillesztenie, hogy összeálljon a nagy kép. A múzeumban székelyföldi népi játékokat állítanak ki, a Művelődési Ház a futball és kultúra témában szervezne eseményeket, a néptáncműhely színpadi táncjátékban gondolkodik, a színház pedig – „bár egyébként is egész évben játszik” –, most valami forradalmira készül, márciusban a forradalom.ma 3.0 című előadást mutatnák be – kotyogták ki az intézményvezetők.

A 2023-as év évfordulós év is lesz: a Tomcsa Sándor Színház 25 évet tölt, ahogy az Udvarhely Néptáncműhely is, 15. évadját ünnepli a Székelyföldi Filharmónia, megalakulásának 155. évét a Dalegylet, 95. évét pedig a Balázs Ferenc vegyeskar. Az évfordulókat szeretnék kihangsúlyozni a szervezők is, akik szerint a játék tematikába mindenki bele tud kapcsolódni majd. 

Egyelőre folyamatban van az ötletelés, hogy milyen tartalommal töltsék fel a játék évét, a civil szervezetekkel csütörtökön találkoznak a városháza munkatársai. Elhangzott a javaslat, hogy a tanintézményeket is be kellene vonni, hiszen az óvodások, kisiskolások legfőbb oktatási eszköze és módszere a játék.

A játék évének még nincs logója, így szívesen várják olyan designerek jelentkezését, akik megálmodnák azt, de egy kabalára is szükség lenne, a diákokat kérnék meg a tervezésre.

Bezárnak a számlák miatt 

„Ünnepre készülünk, de mégsem feledkezhetünk meg a magas energiaárakról”, hatott ünneprontóan Ölvedi Zsolt alpolgármester bejelentése. Költségcsökkentés céljából arra a döntésre jutottak, hogy december 24. és január 9-e között nem fogadnak látogatókat a kulturális intézmények, a stúdió mozi épülete pedig egészen márciusig zárva lesz.

Újságírói kérdésre, hogy szabadságra küldenék-e ez idő alatt az alkalmazottakat, az intézményvezetők kihangsúlyozták, nem bezárásról van szó, hanem a tevékenység csökkentéséről, aki akar elmehet szabadságra, a múzeum munkatársainak rengeteg szabadnapjuk van egyébként is felgyűlve. 

„A könyvtár esetében mondhatni jól is jön ez a lehetőség arra, hogy a tavaly elvégzett leltár során felgyűlt papírmunkát és számítógépes munkát kényelmesen el tudjuk ebben az időszakban végezni, amikor nincs látogató” – mondta el Szőcs Endre könyvtárigazgató, hozzátéve, mivel nem fogadnak majd látogatókat, nem kell az olvasótermet, a nagy termeket kifűteniük. Irigykedve néznek minket a magyarországi könyvtárak, amelyek bezártak és március végéig zárva tartanak, szabadkozott.

A múzeum dolgozói sem szabadságolnak, de a kiállítótermek sötétek és hidegek lesznek, az iroda lesz fűtve a személyzet számára, mondta el Miklós Zoltán múzeumigazgató. Szerinte azt is figyelembe kell venni, hogy míg Magyarországon bezártak a múzeumok, nálunk csak két hétre zárnak be. 

A szilveszteri előadás is elmarad a színházban. Annak ellenére, hogy most még nem spórolnak, 17 fokban próbálnak a színészek a december 22-ei bemutatóra, mondta el Nagy Pál színházigazgató.

– Szó sincs arról, hogy megáll a működése a kulturális intézményeknek, a közönség szempontjából lesz három hét szünet, de egy olyan három hét, amikor amúgy sem lett volna semmi. Nálunk a szilveszteri előadáson kívül nem is lett volna semmi – érvelt a színházigazgató, hozzátéve, „nem szeretnék, hogy a nagyközönségnek nagykabátban kelljen ülnie a nagyteremben azért, mert hideg van.” Reméli, hogy januártól orvosolni tudják a problémát. A társulat január 3-án már elkezdi a munkafolyamatot, ehhez olyan termet próbálnak találni, ahol tudnak készülni. 

Az Udvarhely Néptáncműhely tevékenységét szinte egyáltalán nem érinti a stúdió mozi bezárása, mondta el Orendi István, a néptáncműhely igazgatója. A mozi épületébe három koncertet terveztek volna, de fűtési szempontból nagyon gazdaságtalan az épület. Nem szervezet, hozzáállás, véleménycikkek kérdése, egyszerűen a mozi épületével vannak bajok – hangsúlyozta. Ők leghamarabb január 4-én kezdik a munkát, kisebb térben is tudnak készülni. 

Mennyit spórol így a város?

A városi könyvtár a gázon mintegy 5-6 ezer lejt spórolna meg a becslések szerint, az áramon ezer lejt. A művelődési ház akár 10-15 ezer eurót is meg tud takarítani a két hét alatt, amíg zárva tartanak, mondta el Simon Mária Tímea igazgató.

„Ennek (a spórlásnak – szerk. megj.) van egy olyan üzenete is, hogy mi részt veszünk valamilyen szinten a közteherviselésben, nehéz idők vannak, szorítsuk meg a nadrágszíjat, hogy jobban vessük bele magunkat az új évbe.” – fogalmazott Nagy Pál.

Az évkezdést koncerttel képzelik el, folytatnák a Székelyföldi Filharmóniával tavaly elkezdett újévi koncertsorozatot a Szent István teremben, a többi már játék lesz.