Zacher Gábor: előbb-utóbb itt is meg fogják érezni, hogy Orbán Viktor nem Szent Viktor

Erdélyi turnét tart Dr. Zacher Gábor toxikológus, egyetemi docens. Mindennapi mérgeink című előadásával végigjár több várost is, Székelyudvarhelyre március 20-án ért el. 

Az esti, nem sajtónyilvános előadását megelőzően a hetedik osztályos gyerekeket okítgatta a polgármesteri hivatal Szent István termében a játékfüggőségről, ami után akadt néhány perce beszélgetni velünk. Szót ejtettünk politikáról, az egészségügyi rendszerről, a hazug óriásplakátokról, a testképről, az influenszerekről és a népnevelésről. 

Milyen érzés újra Erdélyben lenni? 

Annyira más itt. Másak az emberek, mint otthon. 

Milyen értelemben másak? 

Pozitív és negatív értelemben is. Sokkal nyíltabbak az emberek, tegnap délelőtt tök jó idő volt, nem volt még semmiféle előadás és kimentem Gyergyószentmiklóson a városba, nem voltak sokan, mivel vasárnap volt, és köszöntek az emberek. Nálunk, Budapesten ez hol elképzelhető? Teljesen arctalan az egész történet. 

Ugyanakkor a másik oldal, amiben itt kicsit rossz képet látnak, az a politika. Itt annyira egyértelműen piedesztálra emelték a magyarországi kormánypártot és a miniszterelnököt, ezt mi onnan bentről, az országon belül, nagyon-nagyon másképpen látjuk. Azok a becsatornázások, amik ide eljutnak: az M1, a Kossuth Rádió, az Origo, a Megafon meg az óriásplakátok – habár óriásplakát ide hálistennek még nem jutott el – ez a sok baromság, ami Magyarországon is megjelenik, nagyon egyoldalúvá teszi az itteni hozzáállást a magyarországi rendszerhez.

A köldökzsinóron nagyon sok minden áramlik ide kifelé, de most már egyre kevesebb fog, mert egyre nagyobb szarban van az ország, egyre kevesebbet tud a határon túli magyarságnak áldozni és ezt előbb-utóbb itt is látni fogják. Magyarország a legmagasabb inflációs rátát tudta produkálni egész Európában. És ezt előbb-utóbb itt is meg fogják érezni, hogy tulajdonképpen Orbán Viktor nem Szent Viktor és nem is lesz sosem Szent Orbán ebből a szempontból.

Kritikus vagyok, de nem a politikáját kritizálom, hanem sok olyan dolgot, amivel félrevezetik az embereket, ami nem jó. Utálom, amikor hazudnak nekem, és nyilvánvalóan hazudnak nekem. Talán a legnyilvánvalóbb hazugság az óriásplakát, ami Magyarországon megjelent: 97%-a a magyaroknak nemet mondott a szankciókra. Ja, azokra a szankciókra, amiket Orbán Viktor ugyanúgy megszavazott kint Brüsszelben. Volt talán 2,5 milliárd forint az a kérdőív, amit kiküldtek az embereknek, amit 1,4 millióan küldtek vissza a 7,8 millióból. Ebből tényleg 97 százalék azt mondta, hogy nem. Nem a magyarok 97 százaléka, hanem a visszaküldött kérdőívek 97 százaléka mondta. És a plakátra mi van kiírva? A magyarok döntöttek, 97 százalék nemet mondott. Nem. Hazudnak, nyilvánvalóan hazudnak és ez nem jó.

Ön korábban politizált, a Fidesz színeiben. 

Én fideszes képviselő voltam. De ez a Fidesz nem az, ami volt, ami most van, ez az autokrácia, ez az iszonyú korrupció, ez a lopás, ami zajlik valójában az országban, ez felháborító. Én fideszes megyei képviselő voltam Budaörsön. Abszolút mértékig jobboldali elveket valló figura vagyok, de ez most nagyon-nagyon eltorzult, hihetetlen módon. 

Nézze meg az egészségügyet például, picivel vagyunk jobbak, mint a romániai egészségügy. Az egy főre eső egészségügyi költségvetés itt Romániában 1.430, Magyarországon pedig 1.600 euró. Hol vagyunk például Svédország, Ausztria, Norvégia mellett? Ugyanakkor nézze meg az egészségügyi mutatóinkat, akár Romániáét, akár Magyarországét, Európa végén kullogunk. Az egy főre eső kórházi ágyak száma a volt szocialista országokban a legtöbb, és mégis ilyen szarul vagyunk?

Hogy működnek például a különböző szűrővizsgálatok? Mennyire mennek el az emberek szűrővizsgálatra? Éppen néztem a múltkor egy statisztikát, az esti előadásomban is benne van, hogy az 50 és 69 év közötti nők 9 százaléka megy el mammográfiára, ez Svédországban 92 százalék. Szóval nem óriásplakátokat kéne kibaszarintani az utcasarokra, hanem influenszereken keresztül azt mondani az embereknek, hogy menjetek el szűrésekre. Miért kell Magyarországon évente 400 nőnek meghalnia méhnyakrákban, amikor Finnországban ennek a tizede hal meg? Más a genetikánk? Annyira nem, hogy nálunk sokkal inkább jellemző lenne ez az egész dolog. 

Az a fajta autokrácia is bántja a szememet, hogy Orbán Viktor este tízkor kitalál valamit, ami 23 óra 55-kor megjelenik a Magyar Közlönyben. Például bosszút állunk az orvosi kamarán című történet. Mert ezt az ügyeleti rendszert valaki kitalálta, kiadták utasításba, mindenki tiszteleg, mert a király azt mondta. Az RTL Klubban csináltak velem egy életmű portré interjút és abban elmondtam azt, hogy tök jó lenne az, hogyha a miniszterelnök lefogyna. Mert ő példát mutat, ő egy influenszer, és erre én olyan válaszokat kaptam – a Megafonon, a megafideszes nyallancsokon keresztül –, hogy egy utolsó mocskos geci vagyok, egy tisztességtelen, és így tovább. Miért? Azért mert azt mondtam, hogy a király meztelen? És egy demokratikus országban ezt nem lehet elmondani? 

Ha az óriásplakátokra költött pénzt arra fordítanák, hogy az embereket egészségesebb életmódra motiválják, javulna a közegészség? 

Biztos, rövid távon mérhető lenne. Volt az életemben egy időszak, amikor abbahagytam a sportolást, rengeteget dolgoztam, nem étkeztem rendszeresen és meghíztam 100 kilóra. De ugye nem úgy hízunk meg, hogy tegnap még 85 kilogram vagyok, ma meg 100. Hanem szép lassan, eggyel kijjebb a nadrágszíj addig, amíg már nem tudom összegombolni. De erre megvan a magyarázat: úgyis már ócska volt ez a nadrág, veszek egy újat – és így tovább.

A gyerekem édesanyja lefényképezett, ahogy állok a zuhany alatt, én nem tudtam róla. Ugye a zuhanyzóban nem büszkén szoktunk állni, kihúzva magunkat és biztatóan tekintve a jövőbe, hanem úgy fülünket, farkunkat elengedjük. De ez még hagyján, feltette a számítógépemre háttérképnek. Bekapcsoltam a gépet és néztem, ki ez az amőba? Én voltam. Szembesültem saját magammal és azt mondtam, hogy na jó, nem mehet ez így tovább. Újra elkezdtem rendszeresen sportolni, lefogytam 14 kilogrammot és azóta is ezt a súlyt tartom.

Pontosan ezért hihetetlen jó lenne, hogyha az egyik influenszer, aki szintén meghízott, azt mondaná, hogy emberek, fogyjunk le egy év alatt 20 kilogrammot. Két év alatt mérhető népegészségügyi haszna lenne ennek cukorbetegség, magas vérnyomás betegség, ízületi megbetegedések, szív- és keringési rendszeri megbetegedések szempontjából. Ez most nem a politikáról szól, hogy ilyen a külpolitikánk, olyan a migrációs politikánk. Nem, ez a testképről szól, ami szerintem baromi fontos lenne, mert ez rövid távon hasznot tudna hozni.

Magyarországon nagyon sok a cukor- és magasvérnyomásos beteg, ennek legtöbbször a túlsúly az oka. Itt volt például a koronavírus, aminél az egyik legnagyobb rizikófaktornak az elhízást találtuk. A járványidőszakot egy kovidosztályon töltöttem, ahol volt 128 beteg, 22 lélegeztetett beteg, 8-an csináltuk végig gyakorlatilag az egész kovidot. Láttam azt, hogy a hatvanas, cukorbeteg, magas vérnyomásos, elhízott férfi intenzív osztályra kerül, majd lélegeztetőgépre és meghal. Nem tudtunk velük mit csinálni, a legnagyobb jóindulattal sem. 

Azt gondolom, hogy itt az influenszereknek óriási nagy jelentősége lenne. Ha Cristiano Ronaldo egy sampont reklámoz, akkor valószínűleg inkább azt fogom megvenni, és nem azt, amivel Marika néni a kezében áll a Rossmann kirakatában és vigyorog, mert ha Cristiano Ronaldonak jó volt, akkor nekem is jó lesz. És ezt igenis ki kéne használni. 

Az óriásplakátok összegéből mire telne? 

Azok nem kis pénzek, egy kórházfelújításra vagy például a szakdolgozók fizetésének rendezésére. Magyarországon az orvosok fizetését nagyon szépen rendezték, egy szavunk nem lehet, de a szakdolgozóké elmaradt. És akkor még nem beszéltünk a pedagógusok béremeléséről, ami folyamatosan konfliktusokat okoz, az EU-s pénzekre vár a kormány. De mi köze van az EU-s pénzeknek a magyar tanárok fizetéséhez? Semmi. Csinálják meg abból az utat, a járdát, az autópályát, újítsák fel az önkormányzat épületét, építsenek játszóteret, de ne a tanárok fizetését várják ez ügyben. És tényleg az ő munkájuk a jövő, azokat a gyerekeket nevelik, akik majd a jövő orvosai, mérnökei, traktorosai és így tovább lesznek. Ha nincs tanár, nincs iskola, nincs tanulás, nem lesz előrelépés. 

Lenne az a világrend, amiben adott esetben újra politizálna? 

Nem. Pont elég volt nekem, elegem van a politikából. Egy, én úgy gondolom, hogy nem értek hozzá, kettő, rengeteg olyan időt vesz el az embertől, ha ezt komolyan csinálja, amit teljesen másra is tudna hasznosan fordítani. Meg én orvos vagyok alapvetően, azt szeretem, és az hogy ilyen-olyan gyűlésre eljárjak, az vagy a munkámból vagy a magánéletemből venne el időt. Hívtak különböző helyekre, de mindegyiknek nemet mondtam, nem akarok politikával foglalkozni, nincsenek terveim, hogy politikai babérokra törjek, hogy induljak választásokon. Érdekel, de nem úgy, hogy akarnék ezzel valójában foglalkozni. 

Gyakran szerepel a médiában és egyfajta népnevelést folytat, miért érzi ezt fontosnak? 

Nagyon szeretek tanítani, az egyetemen is imádom az órákat, de vizsgáztatni nem. Amikor kiáll az ember a hallgatók elé és átadhatja nekik azt a fajta tudást a toxikológia témában, amit felhalmoztam az elmúlt 35 évben, az tök jó valójában. És ezért is szeretek kvázi előadni akár felnőtteknek, akár gyerekeknek, mert talán én még megtartottam a hitelességemet, ami azt jelenti, hogy elhiszik, amit mondok, illetve próbálok olyan dolgokkal foglalkozni, ami az én szakterületem. Én nem fogok beszélni a külpolitikáról, de például beszélek olyan dolgokról, amik a életünket jelentősen befolyásolhatják: globális felmelegedés, migráció, hogyan néptelenedik el az ország, hogyan csökken Európa lakossága, aminek számtalan, akár egészségügyi következménye is lehet.

Nem teszem oda a saját magam arcát egy samponreklámhoz vagy bármihez, nem adtam semmihez a nevem. Amik megjelentek az utóbbi időben a nevem alatt, az értisztító, vérnyomáscsökkentő, prosztata elleni készítmények mind-mind visszaélések, semmi közöm hozzájuk. Például legutóbb egy értisztítót reklámoztak az én arcommal, egy spanyol utazási iroda honlapját törték föl és azon keresztül tették föl ezt a kvázi hirdetést a Facebookra egy interjúval, ami soha nem történt meg. De hát az online világ hátulütői közé tartozik, hogy ilyenek előfordulnak. 

Mit üzen az erdélyi, székelyudvarhelyi embereknek? 

Egy nagyon fontos dolgot ne felejtsünk el: gondolkodni, mert ha azt kiölik belÅ‘lünk és hiszünk a mantráknak, akkor vége. A gondolkodástól váltunk emberekké, ezt ne felejtsük el soha. Â