Virtuálisan is tekereghetsz a Via Transilvanicán

A Via Transilvanica útvonal nagy része idén ősztől elérhető Street View panorámaképekben, a Google Térképen. A panorámaképek egy kifejezetten erre az útvonalra tervezett tricikliről készültek – jelentették be a Google képviselői.

Az összesen 1400 kilométeres turistaút több mint 850 kilométerét a világon bárki bejárhatja digitálisan, köztük az udvarhelyszéki szakaszt is:

Úton a Kerekerdőn át, Homoródremete felé (a kép kattintásra mozgatható)

A Via Transilvanica főszereplője a természet: sétálhat a sűrű bukovinai erdőkben vagy Erdély híres rétjein, miközben elhalad egy legelő birkanyáj mellett, vagy megállhat, hogy megcsodálja a sebesi Vörös szakadékot. Ezen a digitális úton megállhat a 16. századi Sucevița kolostornál, megtekintheti a Teleki-kastélyt, a berethalmi templomot, vagy ellátogathat Ulpia Traiana Sarmizegetusa római városába – olvasható a blog.google ajánlójában.

Az első udvarhelyi kilométerkövet 2020-ban helyezték el a Szentimre utcában, meg is örökítettük fényképen.

A Via Transilvanica átszeli Erdélyt és 12 UNESCO Világörökségi helyszínt köt össze, 4 év munka után 2022-ben adták át. A Tășuleasa Szociális Egyesület által kezdeményezett projekt 2023-ban elnyerte az Európai Örökség közönségdíját. Az útvonalat jelzőtáblák és andezitből készült kilométerkövek jelölik, amelyeket hazai és nemzetközi művészek egyedileg szabtak meg. A Via Transilvanica lehetőséget kínál a turistáknak, hogy megismerjék a helyi közösségeket, és egy több mint 2000 éves múltra visszatekintő épített és természeti örökséget fedezzenek fel.

A Via Transilvanica négy nyelven (román, angol, német, magyar) elérhető útmutatóját egy dokumentumfilmes csapat készítette, akik végigjárták az útvonal minden szakaszát. Az útmutató mindent lefed az utazás megtervezésétől a vadállatokkal való esetleges találkozásig, tartalmazza a részletes térképeket, szálláslehetőségeket és útvonalleírásat, beleértve a látnivalókat is.

G4Media