Világsztárokat hoz Udvarhelyre a Bajnokok Ligája

Házigazda lesz a Székelyudvarhelyi Asztalitenisz Klub a 2022-23-as Bajnokok Ligája csoportkörének küzdelmeiben szeptember 7. és 9. között – árulta el megkeresésünkre György István csapatvezető.

A legrangosabb európai klubcsapatoknak kiírt bajnokság csütörtöki sorsolását  az Európai Asztalitenisz Szövetség által közzétett ranglista 17. helyéről várták György Szilárdék. A 24 csapatos lista első nyolc helyezettje az első csoportkörben nem játszik, a maradék 16 csapatot pedig négy darab négyes csoportba sorsolták, az udvarhelyiek a harmadik kalapból húzták ki. Az első kalapba kerül az a négy együttes, amelyek a legjobb pozícióban állnak, a másodikba a következő négy, és így tovább.

A 18 óra 15 perctől tartott sorsoláson kiderült, hogy világsztár-dömping lesz Udvarhelyen, ugyanis a tavalyi Európa Kupát megnyerő olasz Aquania Carrara Tennistavolo mellett ebbe a csoportba sorsolták a TTC Neu-Ulm csapatát, amely olyan asztaliteniszezőket vonultat majd fel, mint a férfi egyéni világranglista ötödik, világbajnoki ezüstérmes svéd Truls Moregard, a világranglista negyedik helyén álló japán Tomokazu Harimoto, vagy a német Dimitrij Ovtcharov, aki most kilencedik a férfiak világranglistáján, de vezette is már azt, és a 2020-as tokiói olimpián bronzérmet szerzett. A két csapaton kívül a cseh Club Ostravát sorsolták a csoportba, ellenük lépnek asztalhoz a legjobb eséllyel az udvarhelyi sportolók. Idén csak a csoportelső folytathatja a BL-ben, a többiek a második számú bajnokságban, az Európa Kupában vitézkedhetnek.

De kikkel megyünk?

– tettük fel a kérdést György Istvánnak, aki elárulta, hogy Lucian Munteanu nem hosszabbított szerződést a klubbal, így György Szilárd és Sebastian Loso mellett Tamás Szabolcs és Sánduly Levente lesz az idei keretben, akik „tavaly nagyot bizonyítottak a fiókcsapatban, és ott vannak remélhetőleg technikailag is, hogy be lehessen vetni őket a Szuperligában”, mondta György István hozzátéve, hogy a fiúk százszázalékos szezont futottak a román másodosztályban és szinte tökéletes szezon a magyar másodosztályban is.

Lucian az anyagiak miatt sem hosszabbított, másrészt azért, mert új rendszerben játszák majd az asztaliteniszezők az elsőosztályos meccseket: nem tornarendszerben, hanem fordulókat rendeznek majd hétről hétre. „8 csapat, mindenki mindenkivel, hetente, kéthetente lesznek a meccsek, ez azt jelenti, hogy itt is lesz két hetente-havonta forduló” – magyarázza István, hozzátéve, hogy Luciannak ez nem felelt meg, ezért nagy valószínűséggel a másodosztályban, Besztercén folytatja, ahol legkevesebb is ugyanennyi pénzt kereshet, és ott játszik két fordulót, nem tizennyolcat.

„Ha tudok neki adni egy Szuperliga, vagy Bajnokok Ligája csapat szintű fizetést, akkor biztosan nem megy el. Jönnének ide sztárjátékosok is, de nem tudom megfizetni. Kicsi pénz, kicsi foci. Kénytelenek vagyunk addig nyújtózni, ameddig a takarónk ér” – fogalmazott a csapatvezető.

A csapat már nekifogott „a melónak”,

a héten fizikai edzőtábor van Deságban úgy a felnőtteknek, mint a gyerekeknek, hiszen nekik sem lesz könnyű évük. Toró Dávid például korosztályos egyéni Európa-bajnokságon szerepel majd augusztus végén a franciaországi Strasbourgban, Sebők Márton és Bărdas Mark várólistán vannak, a román szövetség három fiatal asztaliteniszezőt vihet, erre várja a visszajelzést György István. „Folytatjuk, ahol tavaly abbahagytuk” – zárta beszélgetésünket.

Kiemelt fotó: archívum/GÁL ELŐD