Vigyázz! Így gyűjti be a személyes adataidat az RMDSZ

Az előválasztás is csak egy jó alkalom, hogy spammelés céljából begyűjtsék a telefonszámodat, és megnyomjanak politikai reklámmal.

Vasárnap reggeli kaland a szavazási központban

Udvarhelyi RMDSZ előválasztások napja, reggel 8 óra, urnanyitás. Beugrok egy szavazóközpontba, hogy lőjek pár képet. Mondom az ott lévőknek, hogy az uh-tól vagyok, és hogy szeretnék pár fotót készíteni.

Egy pasas (a nevét nem írom le, mert nem akarom bántani, nem ő a hibás) elkezd leigazoltatni, kéri az igazolványomat. Mondom neki, hogy akkor előbb ő igazolja magát, ha le akar igazoltatni. Mutat a mellén egy laminált RMDSZ-es cetlire, amire filctollal fel van írva a neve, de sem egy funkció, sem egy pecsét, sem egy dátum, semmi.

Az előválasztási bizottságtól meg lehet érdeklődni, hogy ő-e az elnök, teszi hozzá. Mondom neki, hogy az uh-tól is meg lehet érdeklődni, hogy én ott dolgozom-e. „Én nem tudom, ha valaki bejön egy fotógéppel, hogy ő ki az” – érvel.

Ez nem igazolvány, mutasson egy igazolványt, kérem. A zsebéhez kap, de nem vesz elő semmit, hanem azt mondja, ad egy telefonszámot, érdeklődjem meg, hogy ő ki. Én is adok egy telefonszámot, hogy érdeklődje meg, ki vagyok, mondom mosolyogva. „Én nem vagyok kíváncsi” – nevet. Én kíváncsi vagyok, mondom, de kimegyek az autóhoz a sajtóigazolványomért, hogy rövidre zárjuk a beszélgetést.

Megnézi az igazolványomat, bólint és azt mondja, „tessék parancsolni”. Akkor lenne még néhány kérdésem, mondom. „A kérdéseket a központi irodának kell…” – kezdi, de mondom neki, hogy nekem irányába lenne pár kérdésem, mert ő igazoltatott le. Megnézhetném az adatkezelési vagy adatvédelmi szabályzatukat? „Kérem szépen a központi irodával tessék felvenni…” – jön a gépies válasz. Ne szórakozzon velem, mondom, ő kérte el az iratomat, akarom tudni mit csinál az adataimmal, amiket megnézett rajta. „Nagyon szépen megkérem, a központi irodával vegyen fel bármilyen hivatalos kommunikációt, jó? Én kérdésekre nem tudok válaszolni. Szavazni szeretne?” – lép chatbot üzemmódba.

Rögzítettem én az ön adatait? – kérdi. Nem tudom, de mikor valaki ide bejön szavazni, és a személyazonossági igazolványát odaadja…, kezdem mondani, mire ő rögtön reagál: „Elnézést kérek, nincsen időnk erre. Jó?” Ránéz a biztonsági őrre, aki felém jön, rászorítanak az ajtóra. „Nagyon szépen megkérem, hogy…” mondja, és ugyanezt ismétli a biztonsági őr is. Azaz kiraknak?

Előkapom a telefonom, és készítek egy képet róluk. Elvégre igazoltam magam, és fotózhatok a szavazókörzetben. Az elnök gyorsan kilép a képből.

A szerző felvétele

Megkérdem, hogy akkor most már készíthetek képeket, ugye, ha igazoltam magam. Vagy kiraknak? Szeretném tudni. „Miről szeretne fotót készíteni?” – kérdi. Picit alkudozunk, de elegem lesz az egészből, elbúcsúzom, és kilépek, kintről lövök még pár fotót, és annyi. Utána még két órán át reszketek az idegességtől.

Miért aggasztó, hogy nem átlátható az RMDSZ adatkezelése?

Tegnap túráztam egy haverrel, és mondja, hogy 7 sms-t kapott a napokban, hogy vegyen részt az előválasztásokon, és még valami robot is hívogatta, szavazási felhívásokkal zaklatva őt.

Nem tudja, honnan van meg az RMDSZ-nek az ő telefonszáma. És nem szereti ezt a kéretlen zaklatást.

Nem egyedi eset, engem is spammelt sms-ekkel az erdélyi magyarok pénzének lenyúlására szakosodott legfőbb szövetségünk, míg meg nem írtam, hogy mennyire gáz ez az sms-áradat. Utána hirtelen abbamaradt, ejsze kiszedték a telefonszámomat a rendszerből.

Edit kollégám a Böjte Csaba előadásáról szóló cikkében is megírta, hogy a regisztrációnál az űrlapban a szervező RMDSZ és nőszervezete kérte a résztvevők telefonszámát és email címét.

Az RMDSZ minden úton-módon gyűjti a lehetséges szavazók telefonszámait. Értem én, hogy manapság ez a mozgósítás egyik legegyszerűbb eszköze, de akkor is gáz, mikor kapod az sms-ek tucatjait, és politikusok hangján beszélő robotok hívogatnak, hogy menj el szavazni. Nem így kell szavazatokat gyűjteni, hanem a közösség érdekében végzett munkával.

Vigyázat! Az előválasztásokat is felhasználják adatgyűjtésre

Felhívom az előválasztási bizottság telefonszámát, Ladányi László válaszol. Kedvesebben, mint a szavazókörzeti elnök.

Kérdésemre, hogy milyen adatokat gyűjtenek a szavazóktól, elmondja, hogy egy GDPR-nyilatkozatot, a személyi számukat (CNP), mert az alapján szűri a rendszer, hogy kétszer ugyanaz az ember ne szavazhasson, és a telefonszámukat. A telefonszám az nem kötelező, az opcionális, mondja Ladányi.

Mikor mondom neki, hogy nem tudtak adatvédelmi szabályzatot adni a szavazókörzetben, Ladányi elmondja, az RMDSZ általános adatvédelmi szabályzatát használják. Ladányi ezt át is küldi nekem, ebben szerepel az adatok rögzítése és a telefonos vagy e-mailes megkeresések.

Már csak az a kérdés, hogy az embereket tájékoztatják-e a telefonszámuk rögzítésekor, hogy mire fogják felhasználni azt. A tapasztalatunk alapján nem.

Sok most a munka, sűrű a mai nap, nincs időm elemezni az RMDSZ adatvédelmi szabályzatát, csak annyit szeretnék mondani, hogy minden szavazó vigyázzon az adataira, ha nem akar kéretlenül választási reklámcélponttá válni. És ki tudja, még mire használják fel adatainkat ezután, amire még nem is gondolunk, vagy még ők sem gondolnak. A személyes adatok mostanság egyre többet érnek. Vigyázzunk rájuk!

FIGYELEM

A cikket közszolgálati természeténél fogva minden látogatónk szabadon olvashatja, de ha támogatni szeretnéd munkánkat, megteheted itt egy előfizetésselMost épp akciós: az éves előfizetéssel 5 hónapot ajándékba adunk.