Vigyázz a kéménnyel!

A székelyudvarhelyi tűzoltók január 19-én, csütörtökön reggel, 7 óra körül egy Orbán Balázs utcai házhoz szálltak ki, amelynek kéménye meggyúlt, mert nem tisztították meg azt. Érkezésükkor a tűz már a kéményen belül égett, és fennállt a veszélye, hogy átterjed a lakóház tetejére és a szomszédos házakra. A tűzoltóknak sikerült megfékezniük ezt, megmentették az otthont. Anyagi kár nem keletkezett – számolnak be közleményükben.

Tekintettel a kéménytüzek gyakoriságára, szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az ilyen esetek anyagi kárral, sérülésekkel, akár emberélettel is járhatnak.

Az ilyen helyzetek megelőzése érdekében

a kéményeket ki kell tisztítani, ellenőrizni, szükség esetén javíttatni, hangsúlyozzák. Fontos az épületek tetőterében lévő kémény kivakolása kívül és belül, annak érdekében, hogy könnyen megfigyelhetőek legyenek az esetleges repedések, ahogy az is, hogy a kéményeket elszigeteljük a födémek éghető elemeitől a kémény téglafalának 25 centiméteres megvastagításával. Emellett azt is ajnálják, hogy nem éghető anyagokból álló réteg legyen a kémény és a padló közötti térben.

A kiemelt kép illusztráció.