Veszélyes volt a hideg

Egy embert hipotermia, azaz kihűlés miatt vitt el a mentő múlt héten, de rengetegen kerültek kórházba magas vérnyomás miatt is.
Fotó:tenygyar.hu

A Hargita Megyei Mentőszolgálat november 18. és 25. közötti statisztikája szerint az elmúlt héten a magas vérnyomás volt a leggyakoribb probléma, összesen negyvenöt ilyen esetet regisztráltak. Különböző szívbetegségek miatt huszonkilenc ember került kórházba, szívinfarktust hárman szenvedtek, agyvérzés miatt pedig tizenhatan szorultak segítségre.

Különböző traumákat huszonegy ember szenvedett, a lázas esetek száma is nagy volt, összesen huszonkilenc ember került a mentőbe emiatt.

Csonttörések miatt tizenöten, ittas állapotban tizennégyen, ájulás következtében tizenhárman kerültek be a statisztikába.

Epilepsziás roham miatt hét embert vittek be és szintén hét alkalommal érkezett szülő nőhöz a mentőautó. Asztmás krízise négy személynek volt, agitált elmeállapotba huszonhat ember került, hasmenés kilenc ember életét nehezítette meg, gyomorvérzést öt esetben regisztráltak a mentősök.

Rángógörcs hat személynél jelentkezett, nehézlégzéstől harmincheten szenvedtek. Közterületről tíz alkalommal riasztották a mentősöket, tíz másik alkalommal már csak a halál beálltát tudták megállapítani a kiérkező mentősök. Egy személy önakasztással vetett véget az életének, nem tudták megmenteni.

Az elmúlt héten két autóbaleset történt a megyében, ezekben négyen sérültek meg.

Allergiás reakció miatt három embernek volt szüksége segítségre, és ugyanennyi volt a sárgaságos esetek száma is.

Testi sértés miatt öten kerültek kórházba, nyolc ember esett kómába, egyet pedig kutya harapott meg. Parajdról egy személyt hipotermia miatt vittek be a sürgősségire, az ő esetében időben érkezett a segítség.