Vége a napsütésnek

Viharokra figyelmeztető sárga jelzésű riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 23 megyéjére.

Az előrejelzés szerint kedden 17 órától szerda 15 óráig Hargita megyében 55-70 kilométeres óránkénti sebességet elérő széllökésekre, helyenként viharokra, villámlásra lehet számítani, a lehulló csapadék mennyisége elérheti a 20-40 litert négyzetméterenként, figyelmeztet a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU).

A sárga jelzésű riasztás Hargita megyén kívül érvényes még Beszterce-Naszód, Maros, Kovászna, Kolozs, Fehér, Szeben, Brassó, Hunyad, Arad, Temes és Krassó-Szörény megye teljes területére, illetve Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj és Mehedinţi megye egy részére.

Ennyi volt a napsütés

Az egész országban jelentős lehűlés várható a következő napokban, a hegyekben a hónap végéig havas esőre is számítani lehet, írják az Agerpresen az Országos Meteorológiai Szolgálat április 15-28. közötti időszakra vonatkozó előrejelzésére hivatkozva.

A prognózis szerint Erdélyben az áprilisban szokatlan hétfői és keddi hőség után szerdán 10-13 Celsius-fokra csökken, és egész héten 15 fok alatt marad a nappali csúcshőmérséklet értékeinek regionális átlaga. A következő héten a hónap végéig fokozatosan 18-20 fokra nő a nappali maximumok átlaga. Az éjszakai minimumok regionális átlaga is hasonlóan alakul: a keddi és szerdai 8-13 fokról a hét végére 0-3 fokra csökken, majd jövő héten a hónap végéig fokozatosan 6-9 fokra emelkedik. Helyenként bőséges csapadékra mindhárom régióban szerdán és csütörtökön, majd április 21. után lehet számítani.

Udvarhelyen

is hasonlóan alakul az időjárás, mint a megyében. Az AccuWeather meteorológiai szakportál szerint a már említett időintervallum első hetében szerdától nem fogjuk látni a napot: vagy esős vagy felhős időnk lesz. Csötörtökön lesz a leghidegebb, ekkor 6 Celsius-fokra esik vissza a maximális hőmérséklet, de más napokon is 10 fok körül lesz a hőmérséklet nappal. Éjszakánként is hidegebb lesz, péntek éjjel 0 Celsius-fokig hűl az idő.

23-ától már melegebb lesz: a nappali maximumok 15-20 fok körül ingadoznak. De záprokra ebben az időszakban is számíthatunk.