Váltsd vissza, ha tudod!

Mint korábban beszámoltunk róla, november 30-án elindult Romániában is a betétdíjas visszaváltási rendszer (SGR), amivel akár 80 százalékkal is nőhet a hulladék újrahasznosítási aránya az országban. Ha minden igaz, múlt csütörtöktől 0,50 lej garanciát fizetünk az üzletben az italok (víz, üdítő, sör, almabor, bor, szeszes ital) megvásárlásakor, amit visszakapunk a csomagolások beváltásakor – ez így nagyon jól hangzik, már csak az a kérdés, hogy működik-e? 

Egyelőre nem.

Legalábbis Udvarhely nagyobb üzleteiben, december 4-én, hétfőn még nem működött. 

A Kaufland udvarán már hetekkel ezelőtt megjelentek az új csomagolásgyűjtő dobozok. Itt négy lyukba lehet bedobálni a csomagolásokat, közülük kettő a Kaufland régi begyűjtőrendszere szerint működik: berakod az üveget, a műanyagot vagy a konzervdobozt, és öt csomagolás után kedvezményt kapsz bizonyos termékekre. Erről bővebben itt írtunk. A másik két tartály az újdonság, itt is ugyanazok a szabályok – legalábbis a gépekre nyomtatott utasítás szerint –, azzal a különbséggel, hogy ide csupán egy bizonyos jelzéssel ellátott termékeket lehet bedobni. 

Pontosabban csak lehetne, ha rajta a jelzés a palackokon. A Kaufland egyik dolgozója szerint még nem jelentek meg ezek az üzletben, talán az egyik tej csomagolásán, ha találunk, mondja bizonytalanul. De hiába keressük, egyiken sincs ott az Ambalaj cu garanție felirat. Azaz hiába működik már elméletileg napok óta a visszaváltós rendszer, a gyakorlatban még nem nagyon van, amit visszaváltani.

Ezt a jelzést kell keresd

Máshol sem jobb a helyzet

A Merkúrban szintén nem láttak jelzéssel ellátott csomagolást a dolgozók, nem is hiszik, hogy elérnének hozzájuk még az idén. Egyelőre azt tudják, hogy az alsó Merkúrban vissza fogják venni, ha már lesznek. 

A Lidl-ben sincsenek még jelzéssel ellátott termékek, így a visszaváltós rendszer ott sem működik még, tudjuk meg egy alkalmazottól.

Így lesz majd, ha lesz

Amint elindul a rendszer, a matricás termékek csomagolásai visszaválthatóak lesznek, a ráfizetett 50 bani pedig levásárolható. A legtöbb kereskedő és kiskereskedő köteles az SGR hatálya alá tartozó újrahasznosítható csomagolások számára visszavételi pontot létesíteni. Kivételt képeznek ez alól az éttermek, kávézók és szállodák, az online üzletek, valamint a 200 négyzetméter alatti eladótérrel rendelkező kisüzletek. Ez utóbbiak társulhatnak és közös visszavételi pontokat alakíthatnak ki – írja a ReturRo.

Most már csak az a kérdés, hogy mikor.