Újra körbejárhatod Erdélyt a Szejkén

Fotó: SINKA-KIRÁLY LEVENTE

Újból látogatható a Mini Erdély Park, amelyet idén már a főbejáraton keresztül lehet megközelíteni. Az érdeklődők immár 80 kiállított makettet vehetnek szemügyre. „Hunyad, Szeben megyék, Királyföld…” – sorolja Fazakas Szabolcs, a park megálmodója azokat részeket, amelyekkel kiegészült a sétány. Több makettet ajándékba kaptak, mondja.

Az ötletgazda által tavaly felvázolt tervekből az egyik még a napokban megvalósulhat: a kisvonat nyomvonala elkészült, a síneket teszik le jelenleg, eddig az esőzések miatt nem lehetett. Nem nyíltak még meg, de a játszótér s a terasz előkészítése folyamatban van, illetve a borvízmúzeummal is összekötötték a parkot, itt még egy járda kialakítása hiányzik ahhoz, hogy direkt átjárás legyen a két helyszín között.

A borvízmúzeum is látogatható május 1-től, és az Orbán Balázs Emlékház is. A két beltéri kiállításon korlátozzák az egyszerre bent tartózkodó személyek számát, az Erdély Parkban egyelőre nem volt erre szükség. „Kültéren van és egy hektáron azért szétszóródnak az emberek, persze, ha majd úgy látjuk, hogy kell, akkor várunk kicsit a beléptetéssel” – magyarázta Fazakas Szabolcs. A maszkhordás kötelező, és nem szabad csoportosulni, tette hozzá.

Ami még újdonság, hogy idén már nem mobil wc-k fogadják a turistákat, sikerült saját szennyvízrendszert kialakítaniuk, ami egy havi költségvetésükbe került – mondja Fazakas Szabolcs. A szejkei szennyvízrendszer ugyanis még nem működik egy folyamatban levő igazságszolgáltatási ügy miatt.

A jegyárak emelkedtek: 20 lej a felnőtteknek, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 10 lej, a fogyatékkal élőknek és 3 év alattiaknak ingyenesen látogatható a hely, míg a nagycsaládosok kedvezményben részesülnek, de ehhez az kell, hogy minimum tízen érkezzenek együtt. A park minden reggel tíz órától 18 óráig tart nyitva.