Újból megbüntették és leállították a ribizlibányát

Fotó: archív, Egyed Ufó Zoltán

50 ezer lejes bírságot szabott ki a Környezetvédelmi Őrség annak „a Hargita megyei cégnek”, amely törvénytelenül és hamis dokumentumok alapján termelte ki az építkezéshez szükséges nyersanyagokat Székelyudvarhely mellett – tájékoztatott Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki a „helyi sajtóban” megjelent információk alapján rendelt el ellenőrzést.

A közlemény szerint a szeptemberi vizsgálatok beigazolták a gyanút: a sajtó egy több éve tartó törvénytelenséget tárt fel, az érintett cég a Rez-tetőn a térség lakóinak kirándulóhelyén, egy természeti látványosságban tett kárt.

Az engedély be nem tartása miatt a szaktárca megbüntette a kitermelést végző céget a Környezetvédelmi Őrségen keresztül, továbbá javasolták az engedély felfüggesztését, amennyiben 60 napon belül nem teljesíti a törvény által előírt feltételeket.

Tánczos Barna rámutatott: az építőipari nyersanyag-kitermelés számos gondot okoz Romániában és hatalmas károkat okoz környezetünknek, ezért több hasonló ellenőrzést is elrendeltek az utóbbi időben. Az év során 124 ellenőrzésből 62 büntetést róttak ki a környezetvédelmi őrség munkatársai, összesen 2.090.000 lej értékben.

Habár a közlemény nem nevesíti,

minden bizonnyal a kadicsfalvi Rez alatti kitermelésről van szó, amely ribizlitermesztés ürügyén zajlik. A ribizlibánya működtetőit nem először büntetik meg, legutóbb 2019 októberében a helyi rendőrség ugyancsak 50 ezer lejes bírságot szabott ki és leállították a kitermelést, mert nem a hivatal által jóváhagyott tervek szerint zajlott.

Az elmúlt években mi is többször foglalkoztunk az üggyel. A vállalkozó a helybéliek tiltakozása ellenére végbevitte a tervét, gyakorlatilag átverve a lakosságot és a hatóságokat is.

Alább néhány, nálunk megjelent anyag a témáról:

Ribizlibánya: az új udvarhelyi sikersztori

Érik a feketeribizli

Egy csoda: merev vékony pénisz jelent meg a ribizlibányában

Istenek és titkos emberek a ribizlibánya mögött – a cikkek szerzője, volt kollégánk, Egyed Ufó Zoltán nem is olyan rég, júliusban közölt egy riportot az Átlátszó Erdély tényfeltáró és oknyomozó portálon.