Újabb vádlottak a holtakból kiműtött szívritmus-szabályozók ügyében

Még három orvos ellen indul eljárás a holtestekből kiműtött, majd más páciensekbe beültetett szívritmus-szabályozók ügyében. Egy kardiológust, egy szívsebészeti klinika vezetőjét és a iași-i Szent Spiridon kórház egyik korábbi menedzserét vádolja a fővárosi ügyészség, azzal hogy részesei voltak a bűncselekménynek, amiről februárban beszámoltunk. 

Az ügy fő vádlottja, Dan Tesloianu február óta előzetes letartóztatásban van, miután a elutasította fellebezését a bukaresti táblabíróság.

A kardiológust hivatali visszaéléssel vádolják a hatóságok közleménye alapján. A gyanú szerint  az orvos ismeretlen erdetű szívritmus-szabályzókat és defibrilátorokat adott el az ügy fő vádlottjának, Dan Tesloianunak, a Szent Spiridon kórház kardiológusának. A februári becslések szerint, Tesloianu 2017 és 2022 augusztusa között 238, holttestekből kiműtött vagy ismeretlen eredetű pacemakert ültetett be pácienseinek, figyelmen kívül hagyva az ezzel járó jelentős egészségügyi kockázatot. Olyan esetekre is fény derült, ahol a férfi fiktív diagnózis alapján ültette be az eszközt, vagy gyógyszereket írt fel, amelyek olyan tüneteket váltottak ki a betegekből, amelyek indokolták a beavatkozás elvégzését. 

A klinika vezetőjét szintén tettestársnak tartják hivatali visszaélésben. A vádhatóság szerint 2017 és 2022 között, megsértve a jogszabályokat, jóváhagyott egy listát, amelyen sterilizálható orvostechnikai eszközök szerepeltek. A listán olyan műszerek is helyet kaptak, amelyek újrahasznosítását szigorúan tiltják a hatályos törvények, ennek ellenére sterilizálásra, majd újrafelhasználásra kerültek a iași-i Szent Spiridonban. 

Az ügyészség közleménye szerint: „a gyanúsított továbbá 2018-ban aláírt és jóváhagyott egy protokollt az elhunyt betegekből kioperálható orvostechnikai eszközök begyűjtésére vonatkozóan, és egyet, ami az újrasterilizált eszközök felhasználását érintette. Ezekkel megsértette az Egyészségügyi Minisztérium hatályban lévő rendeletét”. Hozzátették, a protokoll nem került a kórház jogtanácsosa elé. 

A Spiridon kórház volt menedzsere ellen munkaköri hanyagság miatt indul bűnvádi eljárás. Azzal vádolják, beadványt tett le a iași-i egészségbiztosító pénztárhoz és a közegészségügyi igazgatósághoz, amelyben elfogadta a beültethető orvostechnológiai eszközök újrahasznosítását. 

Maszol
Kiemelt kép: pixabay.com