Újabb POL-os tanácsos mondott le

Középen Réthi Enikő Kinga fotó: GÁL Előd

Péntek reggel, a rendkívüli tanácsülés után újabb POL-os képviselő iktatta lemondását a székelyudvarhelyi önkormányzati frakcióból. Réthi Enikő Kinga ügyvédet 2021. szeptemberében, a rendes havi tanácsülésen iktatták be tisztségébe.

András Lehel és Szabó Zsuzsa nagy visszhangot kiváltó visszalépése után helyüket Réthi Enikő Kinga és Becze Julianna vették át. A POL-nak, bár 12 képviselői helyre volt jogosult, a sok tanácsosi visszalépést követően nem sikerült teljesen pótolnia sorait, így 11-en maradtak. Réthi Enikő Kinga lemondásával 10 tagúra csökkent a Szabad Emberek Pártjának frakciója.

A székelyudvarhelyi önkormányzat 19 tagú, ha minden tanácsosi helyet betöltenek. Jelenleg 18-an vannak a döntéshozó testületben, ám Réthi lemondásának elfogadása után nagy valószínűséggel 17-en maradnak: 10 POL-os, 6 RMDSZ-es és egy MPP-s képviselő.

Réthi Enikő Kinga telefonon megerősítette, hogy péntek délelőtt iktatta lemondását, ám személyes elfoglaltságai miatt jövő hét elejére ígért ezzel kapcsolatosan bővebb tájékoztatást. Godra Zsolt frakcióvezetőt még nem értük el, a helyettes frakcióvezető Péter Balázs Messengeren feltett kérdésünkre, hogy lesz-e kivel pótolni a kieső tagot, azt felelte: „Nem”.

Az önkormányzat beiktatása óta lemondott a POL színeiben megválasztott Pál Dénes, András Lehel, Szabó Zsuzsa, dr. Kurtus István, Pálfi Kinga alpolgármester és Albert Sándor városmenedzser. A listán következő Nagy Mária Terézia megyei tanácsosi mandátumot szerzett, a többiek – Nagy Endre, Tankó Ágnes, dr. Ambrus István és Péter Péter István – pedig az előző lemondások után nem fogadták el a tisztséget.

A POL és Gálfi Árpád polgármester a 2020-as választások után együtt kerültek hatalomra, ám rövid időn belül sorra elkezdtek visszalépni a tanácsosok, és 2022 tavaszára a kapcsolat annyira megromlott a felek között, hogy a POL kérte a polgármester lemondását, ellenkező esetben az önkormányzati testület 19 ellenzéki képviselővel fog működni”.