Új szabályok a körforgalomban: nem változott semmi

Új szabályok szerint kell közlekednünk a körforgalmakban február 27-e óta. A változtatásra azért volt szükség, mert az eddig érvényes KRESZ-törvény nem szabályozta megfelelően azt a helyzetet, amikor a körforgalomban több forgalmi sáv is van. A nem egyértelmű meghatározás pedig sok zavart és félreértést okozott, a balesetek esetén is nehezen volt értelmezhető, kinek a hibájából történt – olvasható a Transtelexen. 

Korábban a KRESZ „irányított forgalmú” kereszteződésnek tekintette a körforgalmat, ez a kifejezés kikerült a meghatározásból, az új törvény szerint a körforgalom egy egyirányú főútként lesz meghatározva, ahol körirányú forgalom zajlik, és amelyben a jobb oldalon egymás után csatlakoznak be a mellékutak. Így a második sávban közlekedő sofőrnek, aki a második kijáratnál szeretné elhagyni a körforgalmat, elsőbbséget kell adnia az első sávban haladó járműveknek, továbbá a gépjárművezetőknek a közlekedési manőver teljes ideje alatt jelezniük kell az irányváltoztatást. 

Mi változik végülis?

Az új törvénnyel kapcsolatban megkérdeztük Szilágyi Ferenc közlekedési szakértőt, aki elmondta, voltaképpen nem változott semmi, csak eddig nem közlekedtek helyesen az emberek, ezért kellett leszabályozni ezt. 

Annak, aki már a körforgalomban van, elsőbbséget kell adni, ez eddig is így működött, mondta el a szakértő. Az egysávos körforgalmaknál, amielőtt kihajtanánk, jobbra jeleznünk kell. 

Szilágyi Ferenc elmagyarázta, bal jelzést egysávos körforgalomban csak illedelmesség szempontjából használunk, ha úgy látjuk, hogy az, aki behajtani készül a körforgalomba, bizonytalan a dolgában, és mi jelezni szeretnénk neki, hogy még a körforgalomban “maradunk”. Ez egy rövid jelzés legyen csak és csupán az említett esetben használjuk, ha senki nem készül behajtani, akkor semmi értelme, a törvény nem is terjed ki erre, hangsúlyozta a szakértő. 

A többsávos körforgalmak esetében, ahogyan a többsávos utaknál is, sávváltáskor jelezni kell a szándékunkat, aki pedig sávot vált, az elsőbbséget veszít. „Az a baj, hogy sokan még azt sem tudják, melyik sáv hányas”, mondta Szilágyi Ferenc, „az út szélétől számítjuk az egyes sávot, majd befele kettes, hármas, négyes, ahány van”. Hozzátette, a sávváltás sem minden körforgalomban lehetséges, előfordulnak olyanok, amelyekbe már aszerint hajtunk be, hogy hová tartunk, ezeken a helyeken sávelválasztó elemekkel szabályozzák ezt. 

A kiemelt kép illusztráció.