Udvarhelyen is tüntetnek az üzemanyagárak növekedése ellen

Fotó: JAKAB ATTILA

Felvásárlási lázat váltott ki néhány hónappal ezelőtt országszerte, hogy egy Bihar megyei benzinkútnál 11 lejért árulták az üzemanyag literjét. Udvarhelyen egy napra meg is bénították a forgalmat a tankolni akaró sofőrök autói, hiába, hogy a politikusok és a gazdasági szakértők győzködték a lakosságot arról, hogy értelmetlen készletet felhalmozniuk az üzemanyagból, az árak ugyanis vissza fognak állni egy elfogadható szintre.

Az árak

azonban azóta nem szorultak vissza, sőt. Még ha nem is történt akkor robbanásszerű emelkedés, a dízel üzemanyag ára már közelít a 10 lejes határhoz, a prémium gázolaj literenkénti ára 9,51 és 9,76 lej között mozog a székelyudvarhelyi kutaknál a Versenyhivatal árösszehasonlítója alapján, és az olcsóbb fajta gázolaj ára is meghaladta már a 9 lejt literenként.

A benzin is drágult az elmúlt időszakban, jelenleg a prémium termék literének ára egyes kutaknál már 9,4 lejbe kerül, míg a standard benzinért ugyancsak a versenyhivatal árösszehasonlítója szerint egyes kutaknál is csak valamivel kevesebbet kell fizetni 9 lejnél.

„Az év eleje óta a gázolaj hozzávetőleg 50 százalékkal drágult, a benzin ára valamivel kisebb mértékben nőtt. Október 7-én 6,09 lej volt a gázolaj átlagára. Ez mostanra hozzávetőleg 9,45 lejre nőtt, ami 55 százalékos drágulásnak felel meg. Az áremelkedés szintje még döbbenetesebb, ha a jelenlegieket a két évvel korábbiakkal hasonlítjuk össze. 2020 májusában a dízel literjének 4,4 lej volt az átlagára, ami mostanra a duplájánál is többre nőtt” – olvasható a Maszol elemzésében. Nem csoda tehát, hogy

elfogyott az autósok türelme,

és különböző Facebook-csoportokban tüntetőakciókat szerveztek országszerte. Az ezekben résztvevő sofőrök kismennyiségű benzint vagy gázolajat tankoltak, így hosszabb időre „kibérelték” a kutakat, blokkolva sokak elől a hozzáférést.

Több városban többszáz autós csatlakozott az akcióhoz, többen csak 1 lejre tankoltak. A digi24 beszámolója alapján, több benzinkút dolgozói is hívták a 112-t, de a rendőrök nem tudtak beavatkozni, mert a tüntetők nem csináltak semmi törvénytelent. Ilyen tiltakozások zajlottak Konstancán, Botoșaniban és Târgu Jiuban, sőt, még

Székelyudvarhelyen is.

Jakab Attila székelyudvarhelyi ralipilóta is a Facebookon értesült a tüntetésről, nem is volt kérdés, hogy csatlakoznak a bulihoz. „Úgy mentünk be, már be az üzletbe, mivel ismerjük is az ott dolgozókat, hogy ne haragudjatok, főzzetek magatoknak egy kávét, nem titeket akarunk szívatni, az országos benzinárak emelkedése elleni akcióhoz csatlakozunk. Vették is a lapot, segítőkészek voltak, kacagtunk együtt, eltöltöttünk ott egy félórát” – mesél Jaxy, aki körülbelül hét alkalommal tankolt 5 lejre, barátja minden tankolásért apróval fizetett.

„Ez volt az első. Hogyha az emberek egész országszerte kezdenének tüntetni, akkor szerintem lenne haszna, mert külföldön is megtudták az árstoppot csinálni. Már egy ideje figyeljük a kőolaj piaci árát, ami nagyon minimálisat változik, és az üzemanyag árának nagyszázaléka az államnak megy” – válaszolja a kérdésemre, látja-e reális hasznát a tüntetésnek, és hozzáteszi, tudja, talán egy, a Viktória palota előtti tüntetésnek még nagyobb haszna lehetne, de oda kevésbé lehet mozgósítani az embereket. Az itteni akcióhoz is kevesen csatlakoztak ahhoz képest, hogy Tulceán, vagy Galacon kutakat zártak le az akció miatt, itt csak ketten voltak. Vasárnapra újabb akciót terveznek Jaxyék, amit jobban meg is hirdetnek majd, és kicsit szétnézve a Facebookon, találtunk egy újabb tüntetést szervező eseményt, amelyhez majdnem 60 ezren csatlakoztak résztvevőként, és további 183 ezren érdeklődnek iránta. Eszerint június 30-án, csütörtökön is „lerohanják” a kutakat a sofőrök. Úgy tűnik, valóban

lehet haszna

a tüntetéseknek, hiszen Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön felkérte az energiaügyi és a pénzügyminisztériumot, hogy vizsgálják meg, hogyan alakultak ki a jelenlegi üzemanyagárak. „Kötelességünk megvédeni a polgárainkat, kötelességünk megvédeni az üzleti szférát” – jelentette ki Ciucă a kormányülés előtt.

A miniszterelnök hozzátette, a lehető legjobban szabályozott, a kereslet és kínálat őszinte felmérésén alapuló jogi keretet kell biztosítani az árak mesterséges felpumpálásának megakadályozása érdekében.