Túraösvényeket zártak le Bálványoson a medvék miatt

Ideiglenesen lezárt három túraösvényt Bálványos környékén a medvék fokozott jelenléte miatt a Kovászna megyei hegyimentő-szolgálat, írja az Agerpres.

Leonid Moscviciov, a hegyimentő-szolgálat vezetője kedden arról számolt be, hogy Bálványoson a kék ponttal jelzett, Buffogó fürdőhöz vivőt, a piros ponttal jelzett, Mária fürdőhöz vezetőt és a piros háromszöggel jelölt, az Apor lányok feredőjéhez vezető túraösvényt kénytelenek voltak lezárni, és ezeken a nagyvadakra figyelmeztető táblákat kihelyezni.

A közeljövőben valószínűleg más túraösvények esetében is hasonlóan kell eljárniuk, többek között Sugásfürdő környékén, tette hozzá a hegyimentő-szolgálat vezetője, és felszólította a lakosságot: ne etessék a medvéket, mert komoly veszélynek teszik ki magukat, valamint a törvény értelmében a nagyvadak etetése a természetvédelmi területeken tilos, és a tilalom megszegése bírsággal jár.

Ráduly István Kovászna megyei prefektus az Agerpresnek elmondta: a Kovászna megyében élő medvék pontos száma nem ismert, de becslések szerint körülbelül 2000 nagyvad élhet itt, idén 13 engedélyt kértek veszélyes medvék kilövésére Kovászna megyében, és 10-et hajtottak végre.

Kiemelt kép: Kézdi.info