Ez a székely himnusz most másképp szólt

Kiesési rangadó – leginkább ezzel lehetett volna előzetesen beharangozni a Székelyudvarhelyi Városi Sportklub Nagyvárad elleni, október 30-ai, vasárnapi mérkőzését a Bölények Ligája kilencedik fordulójában. Mindkét csapat kikapta minden eddigi mérkőzését, a tabellán csupán több dobott, és kevesebb kapott gólja miatt előzték meg a vendégek a bajnokság utolsó helyén álló VSK-t. Kimondhattuk tehát, hogyha Várad ellen nem sikerül, veszélybe kerül Sipos Lóránt együttesének bentmaradása.

Fotók: GÁL ELŐD

A meccset megelőzően – azon túl, hogy hogyan fogja semlegesíteni a Turcu, Djukic, Ivancenco hármas játékát a hazai csapat – a leginkább arra voltam kíváncsi, hogy a tavalyi sérülése utáni rehabilitációját végző Komporály Attila, a feljutó csapat kapitánya, hogyan fogja kibírni, hogy „csak a kispadról” buzdítsa a társakat. És a kapitány valóban ott ült már a padon, de nem vetette le melegítőjét, pláne, hogy a pályára álló játéktársai villámrajtot vettek.

Hiszen azután, hogy Bosca góljával a vendégek szerezték meg a vezetést, rögtön néggyel válaszoltak az udvarhelyiek. Nem is egy-két játékosára hagyatkozott a csapat, mindenki kivette a részét a góltermelésből a következő sorrendben: Dedu, Ferenczi, Milosevic, Putnoky, Fekete. A szépen telt csarnok vastapssal hálálta meg a nagyszerű kezdést.

Bár több jó pillanata volt a váradiaknak is – kapusuk, Tenghea üreskapus, könnyű gólt szerzett, majd a kapuban alkotott nagyot, kivédett ugyanis egy hétméterest –, nem tudtak közelebb férkőzni három gólnál. Amikor majdnem sikerült nekik, Dedu harcolt ki egy hetest, amit Milosevic értékesített, és amikor következő alkalommal lett volna esélyük rá, Varró Lajos mutatott be egy bravúrt a kapuban.

A 25. percben aztán csak visszazárkózott két gólra Várad, jött is az udvarhelyi időkérés. Siposnak sikerült felráznia csapatát, hiszen az időkérés után ők szereztek gyors találatot, és ezt további kettő követte, közbeékelve egy Varró védéssel, így gyorsan visszaállt, sőt nőtt az előny, 16-11-et mutatott az eredményjelző, amikor megkezdődött a 29. perc.

A hajrában két lehetősége is volt közelebb férkőzni a vendégeknek, de a szerencse nem volt velük, mindkettő a felső kapufáról a gólvonalra pattant. Jött azért még mindkét oldalon 1-2 gól, de tetemes, hatgólos előnnyel mehetett szünetre a VSK. És az is nagyban segítette morálisa a csapattagokat,

ahogy a második játékrész indult,

Ugyan első akciójukat kivédekezte Várad, ezt megtették Ferencziék is a túloldalon, aztán ők szerezték meg a félidő első gólját. Varró továbbra is ihletett formában védett, több alkalommal ziccereket is, míg a VSK elkezdte erőltetni az addig kevésbé használt széljátékot, Putnoky és Csibi is több alkalommal találtak be. Húsz perccel a vége előtt – miközben zúgott az „Udvarhely, Udvarhely” – továbbra is megvolt a hazaiak hatgólos fórja.

Amikor erre egyet még rápakolt Putnoky, időt kért a nagyváradiak vezetőedzője. Az időkérés utáni percekben nem esett gól. Az első találat a vendégektől érkezett, Fekete adott el egy labdát, Djukic gyalogolhatott végig vele a pályán, be is vágta a ziccert. Ekkora hátrányban már elkellett volna indítania egy hatalmas zárkózást a vendégeknek. Ehelyett a magát üresre játszó, addig kevés szerepet kapó Angelo Tăuțean kapott egy nagyszerű passzt, be is vágott egy gólt, majd szintén az udvarhelyiek részéről a csapat angolai idegenlégiósa, Couveiro egy hatalmas átlövésgóllal mutatta magát.

12 perccel a vége előtt jött az újabb időkérés. Angelo Tăuțean percei voltak ezek, rögtön a kupaktanácsot követően újra eredményes volt az átlövő, így tetemes előnyben kezdte meg az utolsó tíz percet is az udvarhelyi csapat.

A meccs végén még megpróbálta összeszedni utolsó energiáit, és ezeket felhasználva felzárkózni a vendég együttes, és Ivancenco néhány nagyszerű megmozdulásának hála, sikerült is nekik ledolgozni 1-2 gólt, de ekkor a szerencse ismét elpártolt tőlük. Míg a lövéseik a kapufán csattantak, az udvarhelyieké, ha a váradi kapus beleért is, a kapuban kötöttek ki. Három perccel a vége előtt, Hadnagy gyorsindításból szerzett góljával először lett tíz gól a két csapat között, 35-25-re vezetett Udvarhely.

És még volt ugyan néhány perc, már tudni lehetett a győztes kilétét, a talpon álló közönség a „szép volt fiúk”-at skandálta már a lefújás előtt. Végül a VSK 37-27 arányban diadalmaskodott és ezzel el is mozdult a tabella utolsó helyéről.

A bajnokság jelenlegi állása:

Persze, nem maradhatott el a meccsvégi tiszteletkör és a székely himnusz sem, amely most különlegesebb volt, mint eddig, hiszen a csapat első győzelmének szólt, és a tovább élő reménynek, hogy kivívhatja a legfelsőbb osztályban való bentmaradást Sipos Lóránt együttese.

A csapat a következő fordulóban a bajnokság harmadik helyén álló Nagybányai Minaur vendége lesz pénteken, november 4-én 17 óra 30 perctől.