Tudod, hogyan lehetsz digitális szuperhős?

A Digitális írástudók az iskolapadban című könyv bemutatójára készülnek a székelyudvarhelyi városi könyvtár olvasótermében. Az udvarhelyi írónő, Ferenczi Kincső-Analiße Barabás Enikővel beszélget alkotásáról február 16-án, 18 órától. 

A könyv egyfajta kalauz a felnőttek számára a legfiatalabb internetfelhasználók világában. A Digitális írástudók elnevezésű Facebook-csoportban megtalálható a borító, ami alapján a könyv a következő kérdésekre kínál választ: a kisiskolások rendelkeznek-e azokkal a széleskörű ismeretekkel a digitalizáció terén, amelyek a 21. században nélkülözhetetlenek?; eléggé kompetensek-e ahhoz, hogy gond nélkül részt tudjanak venni az online közegben zajló tanulásban?; képesek kiszűrni az internetes oldalak közül a relevánsakat, és képesek-e ezeken megtalálni a lényeges információkat?; meg tudják-e különböztetni az álhíreket a valós hírektől?; ismerik-e a „netikett” szabályait és azt, hogy hogyan válhatnak biztonságos, online felhasználókká? 

A könyv néhány oldala is megtalálható a csoportban ízelítőként, amiből kiderült, hogy amellett, hogy megismerhetjük belőle a „netnyelvet”, játékos feladatokat is tartalmaz a gyerekek digitális kompetenciájának fejlesztésére. Például, hogy hozzunk létre e-mailt, használjuk biztonságosan az internetet, mi személyes adat és mi nem, mit árulnak el rólunk a bejegyzéseink, vagy ahogy ők fogalmaznak, hogyan legyünk „digitális szuperhősök”.